Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Foto: Flickr

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Podeli:

Komentari

 1. zora-drljaca says:

  mome unuku je dijagnosticirana od strane njegovog pedijatra bakterija sraphylococcus aureus.ali gpre u navedenom tekstu nigdje nisam procitala za njegove simptome,a to su krvarenja iz nosa, ne cesta ali su obilna da navedem da je dijete staro 7 god.i ide u prvi razred o.š.dali je i to ista bakterija ili je nesto drugo u pitanju.unapred zahvalna baka.

  • MojPedijatar says:

   Ovo krvarenje iz nosa NEMA veze sa nađenom bakterijom – tu NEMA dileme.
   Uzrok krvarenja kod većine dece jeste nešto slabiji krvni sudovi nosa koji lako prokrvare. ovo se vremenom (obično u pubertetu) stabilizuje.

 2. arni says:

  dali moze pomoci krema cloramphenicol krka za bakteriju staflococos aureus ,za djete od 4 i po godine,sta vise raditi stIMm’???’

 3. drazen says:

  Streptococcus pneumoniae! u manjoj meri (šta god to značilo!?) Posle rezultata brisa iz nosa, devojćice starosti 1.godine, a za vreme pregleda i decidnog pitanja, da li je moguće lećenje bez upotrebe antibiotika, mlađi pedijatar je bila isključiva da je jedino upotreba antibiotika rešenje… Molim Vas za odgovor na pitanje: da li je moguće lečenje bez upotrebe antibiotika? U napred zahvalan!

  • MojPedijatar says:

   Ako dete NEMA tegoba (povišena temperarura, loš apetit, uporno kašljanje…) ovo se NE leči antibioticima!  Razmislite o pneumokoknoj vakcini, nezavisno od ovog brisa, prava stvar!

 4. elma says:

  Danas su mojoj maloj gotovi nalzi gdje pise da ima staphilococcus aureus u nosu, a beba je zdrava, malo joj je zapusen nos ali to očistimo i nema vise balica. A prije dvije sedmice je dobila osip pa smo bili kod pedijatra i dala da radimo bris koze , nosa i grla , na svim mjestima je bila izolovana klebsijela bakterija i dobili mso antibiotik cefaleksin i pila je 5 dana, poslije smo uradili bris i evo to sto sam vam i napisala staphilococcus aureus. Je li opasno??i kako se lijeci

  • MojPedijatar says:

   Ovo je bakterija koja se kod OGROMNE većine dece NE leči antibiotskim sirupima!
   Radi se o površinskoj bakteriji do koje antibiotik teško stiže, pa je to razlog zašto je izolovana iako Vam je dete pod antibiotskom terapijom.

 5. gjimi says:

  Poshtovani doktore. Imamo bebu od 15 meseci i od nosa mu curi sekret zelene boje i problema ima sa trecim krajnikom kazu da ima infekciju treqeg krajnika. Bio je u bollnicu tri nedelje sve analize su mu izasli u redu . Dete je malo bledo (anemik )i zbog treqeg krajnika ne moze nista da jede rekli su mu zbog nosa sto mu curi sekret sumnjamo na ostoporitisis? Molim vas sta vi mislite, vase misljenje. Mnogo sumnjamo u ovu diagnozu koju su mu daliposto ni oni nisu sigurni pa su nam rekli da idemo u inostranstvo za leqenje.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme, Vaše dete mora da pregleda ORL specijalista koji se baš bavi decom ovog uzrasta!
   Ako je adenoid (treći krajnik) uvećan treba da se izvadi pa da se dete reši problema. Ipak, to treba da proceni iskusni ORL specijalista.

 6. mamaina says:

  Postovani, moja devojcica je stara 4 godine i uredno ide u vrtic (hehehehe naravno). Dosad zdravo dete odjednom problem prvo sa bakterijom Staphilococcus (pedijatar dao Azitromicin!) a dete bez temperature, odlicnog apetita, veselo, samo sto je smrcala, sekrecija iz nosa koja je iritirala. Sama sam joj pored tog datog antibiotika mazala nosic Clorophenicolom i to je proslo…Nedugo zatim, ponovo nosic se javlja, kupila sam Propolaid rino sprej za nos na bazi propolisa (nebili stvorili malo jaci imunitet u nosicu) medjutim nije bas imalo vajde, uradili smo ponovo bris grla i nosa i u nosicu ponovo bakterija, ovog puta Streptococcus u malom broju, lekar ponovo daje detetu ovog puta Hemomicin, a dete opet bez temperature, lepo jede, samo kad legne oseti se krkljanje izmedju nosa i grla, hrce dok spava, pritom grlo je mirno nije crveno!!!! HEMOMICIN NISAM HTELA DA JOJ DAM, ponovo mazamo nosic Clorophenicolom 2 puta dnevno, cak sam joj stavljala Gentokulin kapi 2×2 kapi. Ona je zdravo dete, nekaslje, ponekad kihne, sta da radimo vise, i kako da se zastitimo obzirom da su sada i polenske alergije!!! Sta nam preporucujete za zastitu jer inace ona ume bas ‘fino’ da kopa po nosu 🙂

 7. dr-dragana-stamatovic says:

  Hvala kolega Vukomanoviću, na ovom korisnom tekstu čije osnove postulate ponavljam dve decenije svakog dana – bezbroj puta i uglavnom mislim da se borim sa vetrenjačama. Problem je tako čest, stavovi su toliko neusaglašeni, istina je jedna, a pacijenti tako zbunjeni.
  Veliki pozdrav!

Strana 1 od 3412345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA