Šta pokazuje krvna slika?

Krvna slika je ubedljivo najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, ali i u ostalim oblastima medicine. Ona daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju deteta, ali je izvor informacija o eventualnim infekcijama, ili drugim bolestima koje se mogu “naslutiti” kroz poremećaje u krvnoj slici.

Krvna slika  je “laboratorijska slika” na kojoj se gledaju krvni elementi – broj i “kvalitet” pojedinih krvnih loza, kao i poremećaji u sazrevanju krvnih ćelija.

 • Mogu li mame i tate da tumače rezultate krvne slike?

Među laicima često vlada mišljenje da se radi o “običnoj krvnoj slici” koja i “nije neka mudrost”. Ovo je potpuno pogrešno – krvna slika je puna informacija koje su od ogromnog značaja za dete, ali su i velika pomoć pedijatru.

Pravilno tumačenje rezultata laboratorijskih analiza je ozbiljan i odgovoran posao! Nije dobra varijanta “sam svoj majstor” u čitanju krvne slike, a naročito je opasno nestručno upoređivati vrednosti ove analize kod dece sa normalnim vrednostima. Aktuelna bolest deteta (na primer virusne infekcije) može poremetiti normalne vrednosti, a da to ne samo da nije opasno već je i normalno za dete u datoj situaciji.

Zato je neophodna komunikacija sa pedijatrom i sva pitanja koja imate treba postaviti doktoru koji analizira krvnu sliku. Lekar koji traži ovu analizu upoređuje rezultate sa stanjem deteta i tek tada je moguće dati pravi zaključak!

 • Kada se “vadi” krvna slika mališanu?

Krvna slika  se kod dece uglavnom radi iz dve grupe razloga:

1Prvo, kada se prati rast i razvoj beba, veoma je bitna procena efikasnosti kostne srži (koja je prava fabrika krvnih ćelija) u stvaranju krvnih elemenata. Tako se, na primer, između oko šestog meseca života bebi radi krvna slika da se proceni ima li anemije (malokrvnosti) ili ne. U tom periodu života se normalno očekuje nešto “slabija krvna slika” – nivo hemoglobina se smanjuje zbog postepenog praženjenja rezervi gvožđa u bebinoj jetri. Kada lekar vidi krvnu sliku, tačno zna da li je dete “normalno” (fiziološki) anemično ili je stepen anemije takav da je potrebna terapija preparatima gvožđa.

I dalje tokom rasta i razvoja postoje termini kada se sistematski uzima krvna slika, a to naravno određuje pedijatar.

Druga grupa razloga (indikacija) za uzimanje krvne slike kod dece su bolesti ili sumnje na oboljenja, gde nam krvna slika pomaže u uspostavljnju dijagnoze. Naravno, ona se ne uzima detetu uvek, već samo kada lekar proceni da mu je ona od koristi na putu do pronalaženju uzroka bolesti.

 • Da li je opravdano ako roditelj samoinicijativno radi detetu krvnu sliku “za svaki slučaj”?

Kao sve analize koje se koriste u proceni zdravlja deteta, ili kao pomoćno sredstvo za postavljanje dijagnoze, i krvnu sliku traži isključivo lekar! NIKADA to ne radite na svoju ruku. Iako se vadi iz prsta, ipak se radi se o bolnoj analizi pa je grehota da se deca bodu, ako to nije potrebno. Sa druge strane, ako nestručno tražite krvnu sliku može se desiti da izostavite neki važan parametar. Tako se neretko desi da se dete mora ponovo ubosti kako bi se željena analiza kompletirala.

Podeli:

Komentari

 1. jelena says:

  Poštovani,molim Vas za mišljenje o nalazu za 18-mesečnog dečaka:leukociti 6,70,eritrociti 4,86,hemoglobin 121,hematokrit 0,342,MCV 70,4,MCH 24,9, MCHC 354, trombociti 212,LEUKOCITNA FORMULA:granulociti 53,4, limfociti 37,8, monociti 7,0,eozinofili 1,2, bazofili 0,6.LUC 0,0. Neke vrednosti su ispod ili iznad ref.vrednosti( MCV,MCHC,trombociti,monociti.)ima li razloga za brigu?Krv je vađena, jer je imao temperaturu 38,4, kašlje i curi mu nosić.Unapred zahvalna mama!

 2. suada says:

  Postovani molim vas za misljenje o nalazu..1 mjesecne bebe u koje su leukociti poviseni 20…sve ostali nalazi uredni…dijete je prehladjeno nema temperaturu al kaslje i zeleni sekret izlazi iz nosa..unaprijed hvala…

  • MojPedijatar says:

   Da se uradi i pregled urina, pa ako je uredan, da se beba prati. Podrazumeva se kontrola kod pedijatra – bez pregleda nema pravog odgovora na Vaše pitanje.

 3. sladjana says:

  Vadili smo krvnu sliku pa su me odmah zvali iz laboratoriije i uneli mi paniku,poprilicnu,cak mi rezultate poslali mejlom,a nasa doktorka je na putu. . .LEULKOCITI 19,8 , HEMOGLOBIN 132, NEUTROFILNI GRANULOCITI 61,1 , LIMFOCITI 6,5 , MONOCITI 1,1 I NEUTROFILNI GRANULOCITI 12,2 . . . nadam se brzom odgovoru,hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Dete treba da se pregleda da bi se dalo pravo tumačenje ovih povišenih leukocita. Bez uvida u stanje deteta je nemoguće dati pravo tumačenje.

 4. goran says:

  Molim Vas za mišljenje o nalazu petomesecne bebe: WBC6,0; RBC5,25; HGB93; HCT.312; PLT464; PCT.398;CRP0,0; MCV59,4; MCH17,7; MCHC298; RDW19,7; MPV8,6; PDW9,4. DIFF: LYM67,7; MON4,8; GRA27,5; LYM4,0; MON0,2; GRA1,8. Ovo je bila redovna kontrola ali su mi malo rezultati cundni pa bih vas molio za mišljenje. Unapred hvala.

 5. ivana says:

  Postovani, molim Vas za misljenje o nalazu desetomesecne bebe: RBC 4.39; WBC 7.5; HGB 111; HCT 0.34; PLT 298; MCV 76.3; MCH 25.3; MCHC 333; GRA 0.32; LYM 0.52; MON 0.14; eozinofili 0.01. Dete ima temperaturu do 39.5 vec drugi dan. Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Dobra krvna slika za bebu ovog izrasta. Ukazuje na virusnu infekciju, ali je bez pregleda deteta to nemoguće sa sigurnošću utvrditi. Ako je dete dobrog raspoloženja kad temperatura padne, skoro sigurno je virus uzrok.

 6. ivana says:

  Postovani, radili smo danas krvnu sliku sedmomesecne bebe:nalazi su ovi: wbc 8.8, ly 81.3, gr 12.9, ly 7.2, gr 1.1, mch 26.2, mchc 326, mpv 6.3, distribucija trombocita 17.2… molim za misljenje. unapred hvala

 7. ivana says:

  Da hemoglobin je 123,ali me malo brine sto su limfociti uvecani… da li je to za brigu?

Strana 5 od 72<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA