Šta o igri u blatu misle psiholozi i pedijatri?

Noćna mora svakog roditelja je da će njegov potomak maksimalno da iskoristi prirodne resurse parka ili prirode. To jest: blato, zemlju, pesak, prašinu, bare… Jer, zaboga, šta ćemo da radimo sa prljavom, umazanom decom?

igra u blatu fl
Foto: Flickr

Ovde stanite. Premotajte unazad. Pustite ih. Pustite ih da se valjaju u blatu i da šljapkaju po baricama. To je radost. Njihova.

Taman ste ih obukli u čisto i izašli da udahnete prolećni vazduh, ali u sekundi, to dete je u blatu/bari/pesku. Dok se ono valja i ciči od sreće, vi čupate kosu i razmišljate o parazitima, prljavom parketu i mokrim nogama.

Ali, detinjstvo nije isto iz vaše i iz vizure vašeg deteta.

Iz vizure vašeg deteta, detinjstvo je sve ono u čemu ste i vi uživali pre nego što ste postali odrasli i roditelji. I vi ste gnječili blato rukama, i vi ste sigurno hodali po pesku i jurili u bare na prvi nagoveštaj kiše. I vi ste zdravi i pravi i ništa vam ne fali.

Zašto onda mislite da će nešto faliti vašoj deci?

Pedijatri i psiholozi slažu se da su deci potrebne granice kada je u pitanju disciplina, ali ne i kada je u pitanju sloboda da rastu.

Pedijatri kažu da preterano održavanje higijene izaziva kontraefekat: slabljenje imuniteta, nastanak alergija, astme, ekcema. Nasuprot tome, deca koja koja se igraju u blatu i dolaze u kontakt sa mikrobima i ostalim malim ljigavim žiteljima bara i blata, imaju jak imuni sistem.

Drugo, ako  pustite dete da istražuje da li u bari žive žabe, a u blatu gliste i kakvog je ukusa pesak, vi ustvari podstičete njegovu samostalnost i dozvoljavate mu da na sopstvenim greškama nauči da voda iz bare nije kao limunada, a da zemlja nema ukus čokolade.

Treće, razviće bliskost sa prirodom. U borbi protiv omraženih mobilnih telefona i igrica, dobar saveznik je priroda. Ako dete od malih nogu naučite da je lepše da vreme provedu napolju, na svežem vazduhu, među drvećem i ljudima, sasvim je verovatno da će kasnije pre birati da lep sunčan dan provede na otvorenom, umesto u zagušljivoj sobi prelazeći nivoe.

I da rezimiramo: u jednom engleskom vrtiću važi krilatica: “Ne postoji pogrešno vreme, već samo pogrešna odeća.”

Zato ih obucite u odeću koju ne žalite i pustite ih da na miru prave kolače od blata.

Blic zena

Podeli:

Komentari

  1. Zazi says:

    Nisu problem bare, blato, zemlja I prasina, vec pikavci, staklo, zardjali metalni zapusaci I pseci izmet u svim tim neodoljivim prirodnim resursima

  2. Marija says:

    Bas tako! U potpunosti se slazem!
    Kada bi svi bacali djubre gde treba a vlasnici ljubimaca kupili izmet za njima svima bi bilo mnogo lepse i bolje. Posebno deci.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA