Šta nikada ne treba da radite pred decom

Scenario je sledeći: Policajac vas zaustavlja jer ste prekoračili brzinu, a vi mu govorite da ste to uradili jer žurite da ćerku odvedete na trening. Ona sedi na zadnjem sedištu, sluša vas i zna da to nije istina. Laganje je toliko uobičajeno kod odraslih ljudi, da mnogi ni ne primećuju kada to rade, pogotovu kada su u pitanju tzv. “bele”, bezazlene laži. Kada su deca u blizini, ni jedna laž nije bezazlena. Prateći vaš primer, vaše dete bi moglo da zaključi da je laganje sasvim u redu, čak i kada su neke veće stvari u pitanju.

Krijete stvari od muža

Ako imate naviku da, na primer, kupite nešto skupo za sebe, a detetu kažete “Šššš, tata ne mora da zna da smo ovo kupili”, to zvuči kao krajnje bezazlena stvar. Možda ćete čak pomisliti da to može da bude dobar način da se povežete i zbližite sa detetom. Međutim, istina je da time pokazujete detetu da je sasvim u redu da laže roditelja, i potkopavate očev autoritet.

Zadirkujete dete

Možda vam zvuči zabavno da pred drugim ljudima ili partnerom unesete malo sarkazma u komunikaciju sa detetom – na primer, da mu kažete da će se pretvoriti u lubenicu ako proguta semenku iz tog voća – ali vaš mališan neće znati da se vi šalite.

Deca uvek sve shvataju bukvalno, pa je zato najbolje da preskočite ovakav vid zabave i da pronađete drugi način da uveselite sebe ili društvo.

Provodite previše vremena na telefonu

Ako mislite da je u redu da vaše dete ima mobilni telefon sa 6 godina i da se igra na tablet računaru pre nego što nauči da hoda, onda slobodno provodite koliko god želite vremena na telefonu.

Ali, ako spadate u roditelje koji voleli da njihovo dete provede detinjstvo baveći se stvarima kao što su knjige i “Lego” kockice, onda bi trebalo i vi da se okanete vaših elektronskih spravica.

Gubite živce

Verovatno znate da ne treba da gubite živce i da se derete na decu. Ali, ne bi trebalo da to radite ni sa kim, ako je vaše dete u sobi. Naime, ako se iznervirate na muža i krenete da se derete na njega, velika je verovatnoća da će vaš mališan pomisliti da je on kriv za to. Deca u većini slučajeva misle da su za loše raspoloženje roditelja oni krivi, tako da nerviranje i dranje iz bilo kog razloga – čak i ako se u filmu koji gledate desilo nešto loše – treba izbegavati.

Ismevate prijatelje ili rođake

Jedna šala na račun “pijanog ujka Pere” ili “glupog prijatelja sa fakulteta” može da se ureže u sećanje vašeg deteta. Ne samo da će to učiniti da dete pomisli kako je u redu da omalovažava manje srećne ljude, već postoji šansa i da će sledeći put kada budete videli osobu koju ste ismevali, vaše dete ponoviti vaše reči.

Izvor: Žena blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA