Šta kada nos curi u proleće?

Došlo je proleće a sa njim veliki broj dece (i odraslih) ima problem sa curenjem nosa, suzenjem očiju, kijanjem i kašljem. Nos neprekidno curi, sekrecija je bistra, dete nema povišenu temperaturu i dobro se oseća.

Foto: Canva

Sekret iz nosa otežava normalno disanje, igru i spavanje. Deca trljaju okice, kijaju, kašlju i imaju smanjenu koncentraciju za učenje. Svi ovi simptomi se javljaju kod dece koja imaju alergijski rinitis (alergijsku kijavicu). Prateći simptomi alergijske kijavice mogu da budu peckanje očiju, osećaj pritiska u sinusima, gubitak čula mirisa, glavobolja, zapušenost i svrab ušiju, promuklost, uporan kašalj, zbog čega alergijska kijavica predstavlja jedan od čestih razloga posete pedijatru.

Cvetanje biljaka od februara do decembra
Sezonske alergije se javljaju u odredjeno doba godine i karakteristične su za period cvetanja trava, drveća i korova. Mogu da budu izražene nekoliko meseci tokom godine kao i da traju više meseci tokom godine zbog različitih vrsta alergena. Važan faktor u nastanku oboljenja je nasledna skonost zbog čega alergijski rinitis imaju češće deca koja imaju i druge alergijske bolesti (atopijski dermatitis ili astmu). Obično i roditelji dece imaju slične tegobe.

Alergije na polene drveća najranije počinju i pojavljuju se već od februara meseca (što ume da zavisi od jačine zime) i traju do kraja maja. Poleni trava su prisutni od aprila do oktobra a od juna kreću i poleni korova. Zbog toga se čini da deci koja imaju alergijski rinitis nosić curi cele godine. Respiratorne alergije su retke kod beba i male dece obično se prvi put javljaju oko pete godine a nekad tek u odraslom periodu, mada se učestalost povećava i kod mladje dece zbog velike količine alergena u vazduhu.

Prva pomoć za decu sa alergijama i curenjem nosa
Najveća koncetracija alergena je u prepodnevnim časovima tokom vetrovitih dana zbog čega se preporučuje kasniji boravak na otvorenom ukoliko postoji mogućnost (posle 11h ujutru) za decu koja imaju alergije na polene. Pre ovog perioda savetuje se i da prozori u sobi u kojoj dete spava i boravi budu zatvoreni. Prvu pomoć predstavlja i umivanje po dolasku od spolja, pranje kose i promena odeće.
Pravilna i efikasna terapija alergijskog rinitisa značajno smanjuje rizik od pojave astme i poboljšava kvalitet života deteta. Adekvatna terapija alergijskog rinitisa spračava pojavu različitih virusnih i bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva jer bakterije i virusi lakše napadaju sluznicu koja je alergijski izmenjena.

Pedijatar odredjuje i prilagodjava terapiju za svako dete
Prilikom pojave simtoma alergijskog rinitisa javite se svom pedijatru koji će odrediti za svako dete individualnu terapiju najbolje prilagodjenu stanju sluznice nosa i ždrela kao i stepenu simptoma a kod upornih alergija koje se ponavljaju tokom više godina terapiju je potrebno započeti i pre pojave prvih simptoma. Najčešće su brisevi nosa i grla koji se urade uredni, ali i pozitivan nalaz brisa ne mora da znači da dete nema alergiju jer može da dodje do superinfekcije na osetljivoj sluznici. Zbog toga je veoma važna procena pedijatra o razlogu pojave sekreta u nosu.Terapija alergijskog rinitisa podrazumeva primenu nazalnih dekongetiva ,inhalacione terapije, nazalnih kortikosteroida i antihistaminika, a u najtežim slučajevima primenu imunološke terapije koju sprovodi pedijatar alegolog.

Koji lekovi otpušavaju nos?
Kod dece po preporuci pedijatra mogu da se koriste nazalni dekongestivi u formi spreja koji dovode do sužavanja krvnih sudova nosa i smanjenja sekrecije iz nosa. Ne smeju se koristiti na svoju ruku niti bez nadzora pedijatra, a najduže smeju da se koriste do 5 dana. Pedijatar odredjuje prema uzrastu deteta vrstu i dozu nazalnih dekongestiva, kao i vrstu antihistaminika i drugih sirupa koji pomažu u eliminaciji sekreta.

Roditelji vole lekove za otpušavanje nosa jer pomažu detetu da bolje spava a zadatak pedijatra je da za svako dete odredi najbolju dozu i prilagodi korišćenje preparata za nos uzrastu i stepenu tegoba. Preparati u sebi mogu da sadrže i neke pomoćne supstance kao što je hijaluronska kiselina koji su potpuno prirodni a pomažu da se sluznica nosa obloži i bude manje osetljiva na dejstvo alergena iz spoljašnje sredine.

Zbog velike koncentracije polena u vazduhu alergijska kijavica je pored prolećnih virusa jedan od najčešćih razloga za posetu pedijatru. Neophodna je adekvatna procena i terapija za popravljanje svakodnevnih aktivnosti malih pacijenata.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA