Kako pobediti zapušen  nos?

Jedan od čestih razloga zbog kojih je deci zapušen nos je alergijski rinitis, odnosno polenska kijavica koja može da se javi na različite alergene iz spoljašnje sredine. Alergijski rinitis je najčešća prolećna alergijska bolest.

Foto: Canva

Zbog ulaska alergena (polena) u sluznicu nosa kod osetljivog deteta dolazi do otoka sluznice i pojave bistre sekrecije u nosu.

Zbog klimatskih promena prvi poleni drveća se javljaju već u februaru i prisutni su tokom celog proleća, potom se javlja alergija na polene trava i polene korova tako da se alergije kod predisponirane dece javljaju goovo tokom cele godine, do decembra i kasne zime. Respiratorne alergije su retke kod beba i male dece obično se prvi put javljaju oko pete godine a nekad tek u odraslom periodu,

Kako izgleda dete koje ima alergijsku kijavicu?

Deci sa alergijskim rinitisom stalno curi nos, oni šmrckaju, imaju slinice, stalno ili povremeno zapušen nos, često ih svrbe oči a rukama trljaju nos oči i lice zbog svraba. Neretko ova deca imaju prisutne podočnjake zbog otežanog disanja. Nekada deca imaju glavobolje zbog zapušenog nosa.

Detetu se simptomi pogoršavaju prilikom izlaska napolje i boravka u prirodi a smiruju kada dete boravi u kući (ukoliko su uzrok poleni iz prirode). Nekada simptomi mogu da se pogoršaju kada duva vetar i raznosi alergene. Simtomi, u zavisnosti od količine alergena kojima je dete izloženo mogu da traju i mesecima.

Deca koja imaju alergiju često kijaju i kašlju jer dolazi do slivanja sekreta i često govore kroz nos. Uz alergiju ne ide povišena temperatura i deca dobrog su opšteg stanja. Alergije se češće javljaju kod dece čiji roditelji imaju alergije.

Dijagnoza alergijskog rinitisa

Dijagnozu alergijskog rintisa postavlja pedijatar na osnovu kliničke slike, pregleda i po potrebi alergološkog testiranja.

 

Kako sprečiti zapušenost nosa – uloga nazalnih dekongestiva

Zbog toga što nije moguće da se izbegne kontakt sa alergenima iz prirode, ono što može da se uradi je da dete kad dodje kući se umije i presvuče garderobu kako bi smanjilo koncentraciju alergena.  

 

Protiv alergije se daju antihistaminici lekovi koji smanjuju alergijsku reakciju a za pomoć kod simptoma zapušenog nosa daju se nazalni dekongestivi . Iako to ime zvuči teško za pamćenje, dekongestija znači odpušavanje pa su to kapi kojima se brzo gotovo trenutno otpuši nos. Upotrebom ovih lekova poboljšava se stanje deteta i kvalitet života.

Veoma je važno da se zapamti nekoliko stvari vezanih za nazalne dekongestive:

-ne smeju da se primenjuju bez pregleda lekara na svoju ruku

– ne smeju da se koriste pre šeste godine

-ne smeju da se koriste duže od pet dana neprekidno

Nazalni dekongestivi trenutno odpušavaju nos i zbog velike delotvornosti su jedan od omiljenih lekova kako dece tako i roditelja. Moraju da se koriste pažljivo prema preporuci pedijatra. Njihova najbolja odlika je pomaganje detetu i odpušavanje zapušenog nosića odmah po započinjanju korišćenja. Uz njih dete se lakše igra i spava. Koriste se i kod drugih razloga zapušenog nosića ali nikada na svoju ruku i bez prethodnog pregleda pedijatra.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA