Šta jede majka, jede i beba

Kako navići decu da jedu sveže voće i povrće, nepoznanica je za mnoge roditelje

DECU bi trebalo navikavati na zdravu hranu i pre nego što se rode, dok su još u stomaku.

Naime, istraživači su otkrili da bebe lakše prihvataju onu hranu koju je majka jela tokom trudnoće ili u periodu dojenja, što znači da su u stanju da osete određene ukuse i pre rođenja, kao i kroz majčino mleko.

U jednoj studiji, deca majki koje su tokom trudnoće pile sok od šargarepe jela su duplo više šargarepe nakon rođenja od dece čije majke nisu pile ovaj sok.

– Bebe su biološki programirane da ih privlače namirnice koje sadrže so i šećer, a ne zdrava hrana koja poseduje određenu gorčinu. One moraju da budu izložene voću i povrću kako bi se navikle na ukus i kako bi zavolele ove namirnice. Ono što je dobro je činjenica da njihova nepca vrlo rano mogu da se adaptiraju i naviknu na ove ukuse – izjavila je dr Džuli Menela, jedan od istraživača.

Iako ova rana iskustva mogu da pomognu da deca ne postanu previše izbirljiva kada je hrana u pitanju, dr Menela je otkrila da bebe mogu znatno brže da se adaptiraju na ove ukuse ukoliko se oni nađu među prvim namirnicama kada počnu da jedu čvrstu hranu.

Menela takođe tvrdi da sakrivanje zdrave hrane u drugim namirnicama nije najbolje rešenje za decu, pošto ona moraju da nauče da vole ukus povrća ukoliko želite da se zdravo hrane.


Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA