Šta da pije trudnica i majka dojilja da bi imala dovoljno mleka za svoju bebu

Voda čini preko dve trećine našeg tela, pa je optimalna hidracija (unos tečnosti) od vitalnog značaja za trudnice i dojilje. Rast ploda u maminom stomaku i povećanje volumena krvne plazme dovode do povećane potrebe za tečnošću tokom trudnoće, posebno u poslednjem trimestru.

Brojna istraživanja su pokazala da je održavanje adekvatne hidracije organizma trudnice važno i za mamu i za bebu koju nosi.

Posle porođaja, majka dojilja takođe mora unostiti dovoljno tečnosti, radi očuvanja sopstvenog zdravlja, ali i zbog dobre laktacije – stvaranja majčinog mleka koje je najbolja hrana za bebu!

Obezbeđivanje dovoljno kvalitetnog mleka za bebu (zdrava laktacija) počiva na tri stuba: 

  • zdrava hrana, 
  • adekvatan unos tečnosti 
  • dovoljno odmora 

Ishrana majke dojilje

Neophodno je da se mama hrani redovno i raznovrsno.  Potrebe za energijom kod dojilja su povećane zbog čega je potrebno povećanje energetskog unosa za 300-500 kcal dnevno (dodatna šolja mleka, jogurta ili kuvano jaje). Zdrava, uravnotežena ishrana podrazumeva tri glavna obroka i dve voćne užine, bez slatkiša i prostih šećera. 

Potrebe za proteinima kod mame dojilje su povećane zbog čega mama u svojoj ishrani treba da ima meso, ribu, sir, jaja, mleko, jogurt, sveže voće i povrće. 

Postoje određene namirnice za koje se veruje da povećavaju stvaranje mleka: ovas, lan, leblebije, hmelj, kopriva – ove namirnice treba u većem odnosu uvrstiti u dnevni jelovnik.

Adekvatna hidracija – dovoljan unos tečnosti

Majke koje doje imaju veću potrebu za tečnošću kako bi nadoknadile povećanu potrošnju telesne vode za laktaciju (stvaranje mleka). Količina proizvedenog mleka zadovoljava potrebu odojčeta, ali može da dovede do dehidracije majke ukoliko ona ne unosi dovoljnu količinu tečnosti, a jedna od direktnih posledica je smanjenje produkcije majčinog mleka.

Zato majka dojilja treba da unosi 2 do 2,5 litre tečnosti dnevno, a u uslovima visoke ambijentalne temperature i više! 

Majka NE treba da čeka da ožedni, već da redovno unosi tečnost i da NE dozvoli da ožedni! Žeđ je kod dojilje, skoro uvek, znak blage dehidracije.

Šta dojilja, pored vode, treba da pije?

 

Mama dojilja treba da pije vodu, čajeve i prirodne (sveže ceđene) sokove. Tečnost u toku dana je, pored vode, bolje nadoknaditi specijalno pripremljenim čajevima za dojilje.

Humana čaj za dojilje je specijalno prilagođen za pospešivanje stvaranja veće količine mleka i dobru hidraciju majke dojilje. Preporučuje se da čaj koriste trudnice, od trećeg trimestra trudnoće i majke dojilje tokom celog perioda laktacije.

Humana čaj za dojilje pomaže optimalnu hidraciju organizma i obezbeđuje pravilno funkcionisanje organizma i održavanje homeostaze. 

Humana čaj za dojilje sadrži kombinaciju različitih lekovitih biljaka koje potpomažu stvaranje mleka. To je aromatični čaj sačinjen od pažljivo odabrane mešavine najkvalitetnijeg lekovitog bilja i voća. Obogaćen je vitaminom C, za bolji imunitet.

Ne sadrži konzervanse niti veštačke arome i boje, a biljke koje se koriste za pripremu ovog čaja se gaje bez pesticida. 

Prednost Humana čaja za dojilje je formulacija koja obezbeđuje dobru hidriranost i veću proizvodnju mleka. Priprema se jednostavno – rastvaranjem 2 pune kafene kašičice čaja u obliku granulata u 200 ml vode. 

Za postizanje najboljih rezultata i nadoknadu povećanih potreba preporučuje se uzimanje 2-3 puta dnevno čaše Humana čaja za dojilje.

Humana čaj za dojilje pruža podršku uspešnom dojenju a njegova konzumacija dodatno pomaže da se zadovolje povećane potrebe za unosom tečnosti tokom perioda trudnoće i dojenja. 

Uspostavljanjem dojenja beba dobija sve neophodne sastojke za taj period i nije potrebno davati ništa drugo između podoja.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Humana

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA