Šta će deci skupe krpice?

Čak i ako imate novca, razmislite ima li smisla da deci kupujete skupe markirane stvari. Pritom, škole nam sve više liče na modne piste nego na obrazovne ustanove. Ko je za to kriv?

Već godinama mnogi stručnjaci javno komentarišu da današnja omladina ima poremećen sistem vrednosti. Sve materijalizuju, a u prilog tome govori i činjenica da se deca u školi danas takmiče u tome ko ima bolji telefon ili skuplje patike. Pojedine škole čak više liče na modne piste nego na obrazovne ustanove zahvaljujući roditeljima koji deci od malih nogu kupuju skupe brendirane stvari, koje oni jedva čekaju da pokažu drugarima. Zato smo pitali Nikolinu Milosavljević, psihologa i savetnika za roditelje, šta će deci skupe markirane krpice kad se kvalitetni odevni komadi mogu naći i u običnim radnjama.

– Pretpostavljam da je roditeljima koji deci kupuju takve stvari vrlo važno da i sami nose garderobu poznatih brendova, pa to onda prenose i na decu. To može biti njihov način predstavljanja sebe u boljem svetlu u svojoj socijalnoj sredini ili način da dokažu svoj finansijski status i prestiž. Nažalost, vrlo često oni i svoju ličnost počnu da vrednuju na osnovu bankovnog računa – objašnjava Milosavljevićeva.

POZNATI SVETSKI KREATORI U SVOJIM KOLEKCIJAMA IMAJU IDENTIČNE MODELE ZA MAJKU I ĆERKU. A SVE JE POČELO 1967. GODINE, KAD JE SLAVNA ELIZABET TEJLOR POŽELELA DA ONA I NJENA ĆERKA IMAJU ISTE HALJINE. „DIOR“ JOJ JE ISPUNIO ŽELJU 

Ukoliko roditelj ne insistira na markama, već akcenat stavlja na kvaliteti ako se kupuje samo neophodna odeća ili obuća, onda će i deca, kad postanu malo zrelija, prilikom kupovine pre svega gledati korisnost odevnog predmeta. Međutim, ako se pak ističe poznata marka koja se kupuje, onda je to potreba i želja roditelja da se prikaže pred porodicom i prijateljima.

– Takve osobe uglavnom i druge vrednuju na osnovu finansijskog statusa i garderobe koju nose. Iste vrednosti usvaja i njihovo dete, koje onda ima tendenciju da u okruženju svojih vršnjaka teži da ostavi utisak da je bolji od njih. Isto tako, na osnovu odeće procenjuje i svoju ličnu vrednost, pa ako nosi dobar brendiran odevni komad, onda se oseća da vredi više kao ličnost i obrnuto – objašnjava naša sagovornica.

Decu učite da skrenu pažnju u društvu na sebe spontanošću u komunikaciji i tendencijom da budu fer prema drugima. To su univerzalne vrednosti koje će s vremenom, kako deca postaju zrelija, biti mnogo više cenjene nego marke koje nose.

A da li je vama prilikom kupovine dečje garderobe bitniji kvalitet ili ime brenda?

Blic Žena

Podeli:

Komentari