Šta boli mlade mame?

Nema mame koja na svojoj koži nije osetila da majčinstvo doslovno može da boli. Evo nekoliko uobičajenih “boljki” i saveta kako da olakšate sebi.

Bolovi u leđima zaista  jesu veliki problem! Mnogo je razloga zbog kojih mame osećaju bolove u leđima , no jedan od najupečatljivijih je činjenica da mnogo njih bebu doslovno ne ispuštaju iz ruku, počesto i kada obavljaju kućne poslove. Često prenose bebu sa sve kolicima uz i niz stepenice, natovarene sa stvarima iz nabavke.

Rešenje : Ne natrpavajte se preko svake mere ! Pelene , maramice , rezervna garderoba, voda i to je to. Spuštajte kolica lagano niz stepenice na zadnjim točkovima ili zamolite komšije da vam pomognu. Mame koje imaju više sreće imaju pored stepenica betoniran deo za kolica.

Kada podižete dete trudite se da to uvek radite iz čučnja. Takođe i kada prostirete veš ili podižete bilo kakav teret nemojte savijati leđa već kolena i iz čučnja podižite.

Na kukove i vrat kao funkcionalne delove tela možete zaboraviti ako vam je mezimac iz kategorije ” krupnijih ” beba!

 Rešenje : Investirajte u nosiljke koje bebinu težinu ravnomerno raspoređuju ! Postoje razne dizajnerski jednostavnije ili složenije a cena je zanemarljiva stavka u poređenju sa cenom vašeg zdravlja.

Istegnuće ligamenata su takođe izrazito neugodna pojave a najčešće pogađaja  majke vozače, dok se okreću i komuniciraju sa nemirnim bebama  ustoličenim u auto sedište . Slično se dešava i pri podizanju deteta u sporno sedište .

Rešenje : Kada postavljate dete u sedište , nemojte se izvijati preko pola auta , već postavite dete u sedište , onda sedite pored njega i tek onda prionite na zakopčavanje .

Svakodnevna pogrbljenost takođe muči brojne mame a da toga nisu ni svesne.  Ruku na srce , koliko mama uopšte obraća pažnju na pravilno stajanje i držanje dok gura kolica ?  Tu i tamo im telo ipak signalizira da Sizifov posao guranja stene na vrh brda može ostaviti dalekosežnije posledice .

Rešenje : Podesite ručke kolica tako da ih možete držati i gurati bez grbljenja . U svakom trenutku budite  svesni svoga tela i zapamtite ono što vam majka od malena govorila , ” Stani uspravno i drži glavu visoko ” .

Lekari preporučuju da nikada ne nosite više od 10% svoje telesne težine na ramenima , uključujući i težinu vašeg deteta .

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA