Srpski učenici osvojili 18 medalja na takmičenjima iz oblasti nauke

Još jednom su naši učenici dokazali da su u samom svetskom vrhu što se nauke tiče. To govori i čak 18 medalja osvojenih na najvećim svetskim naučnim takmičenjima.

Učenici iz Srbije osvojili su čak 18 medalja ovog leta na pet naučnih svetskih olimpijada u oblasti matematike, fizike, informatike, astronomije i hemije!

“Dokazali smo da smo na samom vrhu kada je nauka u pitanju”, rekao je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu na konferenciji za medije.

Aleksa Konstantinov iz Kikinde pohađa četvrti razred Matematičke gimnazije u Beogradu i osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi iz matematike u Tajlandu.

“Takmičenje je trajalo dva dana, tri zadatka je trebalo da uradimo za četiri i po sata. Tajland ću pamtiti do kraja života”, rekao je Aleksa, dodavši kako je matematiku zavoleo još u prvom razredu, a da je priprema za olimpijadu trajala od početka školovanja.

Njegov drugar i imenjak iz Svilajnca Aleksa Milosavljević osvojio je zlatnu medalju u Azerbejdžanu, iz oblasti hemije.

Volim i matematiku i fiziku, ali hemija je kao umetnost. Pravljenje i sklapanje atoma izgleda čarobno, kako je sve to priroda uredila, a mi to menjamo i uređujemo na način na koji to nama odgovara. Moja majka je specijalistkinja kliničke biohemije pa je i to uticalo na mene, a voleo sam i Harija Potera i napitke pa mi je to bilo zanimljivo od samog početka, kaže on.

Među osvajačima medalja našao se i Nikola Jovanović, koji je poput Konstantinova maturant Matematičke gimnazije, a on je osvojio bronzu u Kazahstanu.

“Bio sam veoma srećan kada sam izašao sa zastavom naše zemlje, pored još 150 zastava. Osećaj je neopisiv kada ste baš vi jedan od sedam miliona koji ponosno stoji u centru zbivanja. Informatikom se bavim od prvog razreda srednje škole, tada sam shvatio da mi programiranje leži. Nastavljam studije za tri dana na Matematičkom fakultetu na smeru informatika i na Računarskom fakultetu. Mnogima nije jasno zašto to volim, ali to sam ja”, objasnio je Nikola.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA