Sprečite napade plača tokom “naporne dvojke”

Dvogodišnjaci umeju da budu teški. NE! Dvogodišnjaci jesu teški, nekooperativni, nefleksibilni, tvrdoglavi i beskrajno zahtevni. Sve ono oko čega ste do juče mogli da se dogovarate danas je problem.

dvogodišnjaci

Foto: Mightyboybrian

Zapravo je reč o tome da su emocije dvogodišnjaka izuzetno izražene. Oni još uvek ne shvataju sve kauzalne odnose, ali vrlo dobro znaju šta i kada žele. Kada su njihove želje osujećene- oni plaču. Ukoliko taj plač postane sredstvo za postizanje cilja to je uzročno- posledični odnos koji razumeju. Ne znaju šta je kauzalitet, ali im je jasno kako funkcioniše. I da, ne zavaravajte se, dvogodišnjaci umeju da budu veoma, veoma manipulativni.

Ako sam vas uplašila svim navedenim nemojte paničiti. To je samo jedan od perioda odrastanja i kao i svi “periodi” i ovaj je prolazan. Ukoliko imate mališana tog uzrasta znate da stvarnost može biti još okrutnija. Samo onaj ko prolazi kroz miks besanih noći, prehlada i temperatura uz očaravajuće zahteve dvogodišnjaka zna kako je. Teško je, ali će proći! Upravo je to najveća pomoć koju sebi možete pružiti. Neka vaša nova mantra postane ta jednostavna rečenica- Teško je, ali će proći. Istinita je i daće vam snagu da dođete do daha. Kad uspete da udahnete i da se smirite nakon što vas je još jedan    ( iz vašeg ugla potpuno bezrazložan) plač izbacio iz koloseka predlažem da probate sledeće (kod mene je delovalo):

U nekom od retkih trenutaka kada je vaš mališan odmoran, zdrav, nahranjen i raspoložen da vas sasluša (da, svi neophodni preduslovi moraju biti ispunjeni) popričajte o tome kako je plakanje za bebe. On/a je već veliki/a i ume da priča. Reči nam služe da njima komuniciramo i izražavamo osećanja. Naučite dete da razlikuje osećanja.

Pitajte- recimo da li si sada tužna zato što…. ili si ljuta..Da li si sada srećna pošto si uspela da… ili si naučila da… Da li te frustrira… A kada dete zatraži objašnjenje nekog osećanja slobodno iskoristite trenutnu situaciju da je objasnite. Za početak je dovoljno razlikovati desetak osećanja- strah, ljutnju, bes, tugu, sreću, čežnju, frustraciju, nervozu, oduševljenje i saosećanje. Zatim naučite dete da su suze OK. U redu je plakati kada nam je teško ili nas nešto boli. Nije u redu komunicirati suzama. Za to imamo reči. I dogovorite se da se ne plače zbog gluposti (poput igračke, završenog crtanog filma ili pranja zuba).

Podeli:

Komentari

  1. sunčica radojević says:

    Tekst je fenomenalan, jasan, razložan, ohrabrujući…naravno, samo treba biti dosledan i izdržati ta tri dana…Jasno postavljene granice su veoma važan preduslov za sreću svakog deteta,ali mislim, da je veoma malo doslednih roditelja.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA