Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Jasmina says:

  Decaku od 11 neseci vec par meseci pri vrhu pise na kozici stoji okruglo veliko ispupcenje kao da je na primer potkozna bubuljica,samo mekana. Bili smo vise puta kod pedijatra,dobijali i Hloramfenikol i Gentamicin i Didermal,ali ni od jedne terapije se nije problem resio. Posle svakog pranja zalivamo Bornom kiselinom. Kozica se normalno prevlaci do pola glavica. Sta jos mozemo da uradimo?

 2. Milica says:

  Moj sin ima 2 godine. Veceras se u 3 navrata zali da ga boli pisa i ukopa se, pocne da place. Kaze da ga boli kad piski, a suva pelena. Na peleni ima mala flekica zuta, nije mokraca, nego kao nesto masno, tamnije zuto. Evo malopre je piskio i kaze da ga ne boli vise, a povremeno kad ga pitamo da li te boli pisa, odgovara da ga boli, ali je veseo, trci, ne pokazuje da ima problem. Cak razmisljam da ga vodim na hitnu kad se ovako rasplace i kaze da ga boli, a brine me ovaj iscedak na peleni…

  • MojPedijatar says:

   Dete treba da vidi Vaš pedijatar pa da se da terapija. Bilo bi dobro i da se uhvati jutarnja mokraća i da se obavi pregled urina.

 3. Slobodanka says:

  Uz duzno postovanje, vam se obracam u nadi dacete mi odgovoriti na pitanje. Majka sam decaka uzrasta 9godina koji boluje od hemofilije, tipa A. Medjutim imamo problem sa mokrenjem, piški često i do 18puta na dan. Radilismo uroflowmetriju. Nalaz je uredan urinu kulturu, urin, sve je to ok. Ima prstenasto suzenje prepucijuma. Mozetelimi reci sta dalje preduzeti. Posto su mi doktori rekli da unosi tečnost na svaka tri sata po času vode. Molim odgovor, unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se potražite još jedno mišljenje dečjeg hirurga – urologa, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 4. Jelena says:

  Postovanje,imam decaka od 16 meseci pisa mu je crvena i sve oko nje znaci testisi prepone,ali nema iscedak nikakav moze da se prevuce samo je sve crveno,sem guze.
  Molim vas pomagajte,

  • MojPedijatar says:

   Ovo MORA da vidi vaš pedijatar i da se što pre počne terapija!

   Bez pregleda je naprosto nemoguće postaviti pravu dijagnozu.

 5. Jelena says:

  Cortinat krem jel moze to da se koristi?

 6. jana says:

  moj sin ima gotovo 3 godine, puni u aprilu, ali imao je problem sa suzenom kozicom na penisu koja je uspjesno izlecena mazanjem mastima uglavnom normalno se prevlacila. pre 7 dana sam primjetila crvenilo penisa i ponovno suzenje kozice ali vise nego ranije, leci se cefaleksinom i oblogama borne kiseline po preporuci pedijatra, mene zanima da li i koliko vremenski treba , zapravo da li moze da se izleci i da se kozica ponovno prevlaci normalno saniranjem infekcije bez hiruskog zahvata,hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   Kad se ova infekcija sanira, da se obavi pregked kod dečjeg hirurga – urologa i da se problem reši.

   Bez pregleda je nemoguće proceniti problem, ali su ogromne šanse da se ovo reši bez operacije.

 7. daca says:

  moj sin ima sest meseci i jutros sam primetila kao neku potkoznu bubuljicu,bele boje ispod kozice,bas sam se uplasila,neznam sta bi to moglo da bude…

  • MojPedijatar says:

   Ovi NIJE razlog za strah.

   To (bez žurbe i panike) treba da vidi Vaš pedijatar, a do tada samo redovna higijena.

Strana 5 od 31<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA