Šnalice, gumice, rajfovi, trake – oprezno sa ukrasima na bebinoj glavi

Mame uživaju u pravljenju frizura svojim princezama, biraju se što lepši ukrasi kako bi izgledale neodoljivo. Nema greške da ćete tu lepotu i da postignete, ali razmišljajte na koji način ih koristite i da li mogu da ostave neke posledice.

Foto: Canva

Ukrasi za kosu za bebe
Odlučite se za kvalitetnije dodatke za kosu koji imaju jednostavan dizajn. Svi dodaci poput šljokica, kamenčića ili plastičnih likova iz crtaća mogu lako da se skinu i da predstavljaju opasnost od gutanja.
Najbolje je da izbegavate trake i mašne za kosu jer mogu lako da skliznu. Trake bi mogle da završe i umotane oko vrata, pa zavisno od veličine, mogu i da predstavljaju opasnost od gušenja.
Ukoliko ipak koristete neka to budu meke, elastične trake za kosu jer će ostati na mestu i držaće kosu dalje od lica i očiju. Možda su udobnije od plastičnih rajfova. Rajfovi mogu da imaju i grube ivice koje mogu da ubodu dete ili da puknu i izazovu povrede.Koristite šnale koje treba da se stisnu da bi se otvorile i zatvorile. One su udobne i vaša beba ne može lako da ih skine.
Ne koristite nikakve dodatke sa malim perlama ili ogledalom jer mogu da budu opasni za decu. Ostavite te dodatke za stariju decu. Takođe, nemojte koristiti nikakve ekstenzije za kosu, ukosnice ili pletenice za bebe.
Ne zaboravite da uklonite sve vrste dodataka kada vaša beba spava. Nikada ih ne koristite kao igračke i čuvajte ih van domašaja bebe.

Briga o bebinoj kosi
Imajte na umu da je bebina kosa nežnija od kose odrasle osobe. Koristite češalj sa širokim zupcima ili četku za kosu sa mekom, zaobljenom dlakom kako biste razmrsili kosu kada je suva. Dok je češljate, pravite nežne poteze da biste smanjili stres na korenu kose. Izbegavajte da češljate mokru kosu jer to može da dovede do lomljenja.
Kada vežete bebinu kosu, nemojte to raditi previše čvrsto. Ne samo da će detetu biti neprijatno, nego može da dovede do lomljenja kose. Ova vrsta gubitka kose naziva se vučna alopecija i obično utiče na liniju kose. To je uzrokovano čvrstim frizurama koje povlače kosu.

Kad god možete, odlučite se za prirodne stilove bez muke. Pokušajte da ne stavljate kosu bebe u isti stil svakog dana jer to može da izazove stres kose u određenom području. Umesto toga, menjajte frizure. Mogli biste jednog dana da napravite repove, drugog da stavite traku za kosu, a trećeg da je pustite potpuno raspuštenu. Operite bebinu kosu blagim šamponom i ostavite je da se osuši na vazduhu pre nego što stavite bilo kakav ukras na nju.
Mnoge mame smatraju i da je masaža glave korisna. Osim što opušta vašu bebu, nežna masaža glave može i da stimuliše cirkulaciju krvi u vlasištu.
Uverite se da beba ima dobru ishranu. Raznovrsna ishrana osiguraće da beba dobije sve minerale i vitamine koji su joj potrebni, a to je korisno i za kosu vaše bebe.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA