Sledeće nedelje rezultati mleka

Sredinom sledeće nedelje država će dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju, kaže državni sekretar Dejan Krnjajić.

“Mi imamo pet akreditovanih laboratorija. Međutim, sve laboratorije primenjuju takozvanu skrinig metodu ispitivanja na osnovu koje potvrda ne može da se izvrši u našoj zemlji i zato šaljemo uzorke u Evropsku uniju”, rekao je on za RTS.

Na pitanje šta će država uraditi ukoliko rezultati pokažu da postoji veće prisustvo aflatoksina, on je istakao da će država “ukloniti potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača” i dodao da su do sada preventivno povučene sve serije sumnjivog mleka.

On je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, u okviru godišnjeg monitoringa, radilo analize 103 uzorka mleka u decembru i 40 u januaru. To za Krnjajića znači da je “aflatoksin ušao u ishranu u februaru”.

Na juče održanom sastanku sa predstavnicima proizvođača mleka naloženo je obustavljanje dopremanja kontaminirane hrane za životinje.

“Nakon tri dana od prestanka dopremanja kontaminirane hrane, uklanja se aflatoksin u mleku životinja”, istakao je Kranjajić.

On je rekao da je radna grupa Ministarstva naložila i sastavljanje Pravilnika, ali i u Upustva za proizvođače kako da spreče unošenje aflatoksina u ishranu.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je juče da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU.

Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

Sa druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je, takođe juče, prve rezultate analize mleka na tržištu u Vojvodini i naveo da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina.

Izvor: Beta

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA