Skolioza – vežbe

Prikazane vežbe su za korekciju leve skolioze u torakalnom (središnjem) delu kičmenog stuba. Deca koja imaju desnu torakalnu skoliozu rade iste vežbe sa obrnutim položajem ruku i pokretom trupa u desnu stranu. Deca sa dvostrukom skoliozom ( u obliku slova S) i sa skoliozom koja je u torakolumbalnom ili lumbalnom (u krstima) delu kičme rade drugačije vežbe.
Na fotografijama su samo neke od vežbi za korigovanje skolioze. Pre ovih svakako treba uraditi Uvodne vežbe za zagrevanje mišića I zglobova, vežbe disanja, ciljane vežbe za istezanje skraćene muskulature i nakon korektivnih, vežbe za jačanje trbušnih mišića.

1. Pokret trupom od lestvi u desno sa pridržavanjem za lestve, levom rukom u visini struka a desnom iznad glave


2. Početni položaj za izvođenje vežbi u korigovanom položaju je četvoronožni sa osloncem stopalima o lestve (fotelju, krevet) i šakama o podlogu


2a. podignemo ruke na 1, pomerimo trup u levu stranu na 2, vratimo pravo 3 i spustimo šake na podlogu


3. Iz početnog položaja podignemo istovremeno obe ruke, desnu pravo pored glave, levu pod pravim uglom u odnosu na trup u stranu na 1, ostanemo u tom položaju na 2,3 i spustimo šake na podlogu na 4.4. Iz istog početnog položaja istovremeno stavimo desnu ruku iza glave, levu na leđa na 1


4a. Na 2 pomerimo trup u levu stranu, vratimo pravo na 3 i spustimo šake na 4

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra says:

  Da li mozete da mi posaljete vezbe za duplu skoliozu,desno rame ni je vise spusteno od levog i bolovi postaju ometajuci,dan ne mogu da spavam,dugo sedim i hodam?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema ni prave procene. Neophodno je da vas pregleda fizijatar i propiše adekvatne vezbe.

 2. Sandra Ovuka says:

  Možete li poslati još neke vežbe za skoliozu?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA