Školarci manipulišu: Počinje škola, spremite se na ove situacije

Školarci manipulišu: Počinje škola, spremite se na ove situacije

Želi da ide kasno u krevet, izbegava domaće zadatke, samo bi da je sa drugarima i po ceo dan može da gleda TV i igra igrice. Ukratko, vaš školarac hoće da radi sve osim da ide na spavanje u normalno vreme i radi domaći kad treba. Štaviše, nalazi i puno pametnih razloga da bude po njegovom.

Evo šest najčešćih načina na koje školarci manipulišu roditeljima i kako da ih rešite, po doktoru psihologije Davidu Svonsonu:

1. Emotivno ucenjivanje

Situacija: Samo hoću da pogledam nove epizode, a da onda uradim domaći. Zašto nikada ne mogu da se malo zabavim pre domaćeg? Tebe baš briga za mene!“

Šta da radite: Ovakav emotivni ispad je ili manipulacija ili je dete samo tužno i ljuto. Kako god bilo, stavite detetu do znanja da razumete kako se oseća i da vam je stalo, ali ostanite pri svom zahtevu. Emocije su deo života.

2. Isključivanje

Situacija: Dete će pokušati da izbegne suočavanje sa problemom, kao što je recimo odlazak u krevet tokom radne nedelje, tako što jednostavno neće odgovarati. Vi mu kažete da ugasi televizor, a ono se ne pomera ni posle deset minuta. Ovo će trajati dok god vi to ne zaustavite!

Šta da radite: Ako ne isključiš TV u roku od pet minuta, sutra nema gledanja TV-a.“ Tako i postupite.

3. Iracionalna logika

Situacija: Zašto moram da idem u krevet pre 23 sata tokom školske nedelje?  Prošle godine sam imao/la sve petice.“

Šta da radite: Nemojte nasesti na mamac. Uopšte nemojte ni trošiti energiju na objašnjavanje kako jedno nema veze sa drugim. Budite istrajni u svojim zahtevima.

4. Pregovaranje

Situacija: Pusti me da idem kod Ane posle škole i obećavam da ću uraditi domaći!“

Šta da radite: Recite detetu da znate da želi vreme za igranje, ali da ga još nije zaslužilo. Ako ispuni svoj deo zadatka (završavanje domaćeg zadatka) može da računa da je zaradilo vreme za igru.

5. Izigravanje žrtve

Situacija: Ja sam jedina osoba u kući koja nikada ne može da gleda film tokom nedelje.“

Šta raditi: Morate da odvojite emocionalnu konotaciju od bilo kog kratkoročnog cilja koji dete pokušava da ostvari. Navedite dete da vam priča o tome kako to izgleda i kako se oseća kad je „jedina osoba“ i stavite mu do znanja da vam je stalo do njegovih osećanja. Kratkoročni cilj deteta (biti budan do kasno) je odvojena tema i nevezana za emocije. Ne popuštajte.

6. Zavadi pa vladaj

Situacija: Ali tata je rekao da mogu da gledam utakmicu sa njim ako radim domaći tokom reklama.“

Šta da radite: Prvo razgovarajte i dogovorite unapred sa svojim partnerom koje vrste odluka delite (npr. domaći, džeparac, društvene aktivnosti) a zatim se ili konsultujte sa njim ili mu se priklonite tj. popustite. Ako problem pada u sivu zonu, recite detetu da prvo morate da razmislite.

Najboljamamanasvetu

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram