Šest znakova (prema Mensi) da vaše dete ima visoku inteligenciju

Prema časopisu „Harvard Business Review“ znatiželja je takođe važna kao i inteligencija. Deca koja puno pitaju žele po pravilu puno da nauče i često imaju viši IQ od druge dece

dete px

Foto: Pixabay

Mnogi (pre)ponosni roditelji smatraju da je njihovo dete supernapredno ili da barem napreduje brže, pametnije je i nadarenije od ostale dece. Međutim, većina dece je „vunderkid“, genijalac i budući dobitnik Nobelove nagrade jedino u očima svojima roditelja. Ali, naravno, uvek postoje izuzeci, odnosno, zaista nadprosečno nadarena i inteligentna deca.

Da li je i vaše dete među njima? Ovih šest znakova ukazuje na to (prema Mensi).

1. Dete jako rano zna da čita 

Da li je vaše dete počelo da čita već u dobi od četiri godine? Deca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije (IQ). Većina dece počinje da čitati oko šeste godine života.

2. Muzikalno je

Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pevanju – dete koje pokazuje sklonost prema muzici i sviranju obično je vrlo inteligentno.

3. Ima dobro sećanje

Vaše dete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile pre nekoliko nedelja ili meseci? To je dobro! Znači da ima dobro sećanje – i visoki IQ.

4. Znatiželjno je

Prema časopisu „Harvard Business Review“ znatiželja je takođe važna kao i inteligencija. Deca koja puno pitaju žele po pravilu puno da nauče i često imaju viši IQ od druge dece.

5. Ima smisla za humor

Vaše dete stalno smišlja neke šale? Ako vam to ide ponekad na živce – smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

6. Rado razgovara – pa i s odraslima

Vaše dete se ne gasi i rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro. To je takođe jedan od znakova visoke inteligencije.

Još nešto: ako vaše dete nema ni jednu (ili tek neku) od tih karakteristika, nemojte biti tužni. Još uvek može da postane genije!

Stil

Podeli:

Komentari

  1. Marijana says:

    I deca sa disleksijom su pametna i visoko inteligentna.Anstajn je imao disleksiju

  2. Dobro Marić says:

    Poznato mi je baš to što je navedeno u šest tačaka. Moj unuk je pre drugog rođendana, dok smo šetali po zabavnim parkićima čitao natpise raznih obaveštenja, upozorenja i zabrana. Pre trećeg rođendana par dana znao sve hemijske elemente iz Mendeljeeve tablice, oznake i redni broj. Stalno pevuši i opčinjen je brojevima. Sa tri godine i par meseci je znao sve glavne gradove država u svetu i njihove zastave. Sa pet godina je slao imejlom predsedniku Obami protest zbog zabrane slanja u usa kinder jaja u poštanskom paketu. O komunikaciji sa starijim osobama, posebno upitnog karaktera i smislu za humor već u čtvrtoj godini da i ne pominjem.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA