Šest mitova o mlečnim zubima i kako ih pravilno negovati

Postoje dileme o tome šta treba činiti kada bebi počnu rasti zubi, što se uglavnom događa oko šestog meseca. Mnogi nisu sigurni kako se pravilno trebaju održavati, što može dovesti do problema kada izrastu trajni zubi.

Foto: Pixabay

Ovi saveti odgovorit će na vaša pitanja i riješiti neke od najčešćih zabluda koje roditelji imaju.

Mit: Mlečni zubi nisu toliko važni

Da, mlečni zubi su privremeni i ispast će. Međutim, oni imaju mnoge važne funkcije. Neophodni su za pravilnu prehranu, strukturu lica i stvaranje prostora kako bi se trajni zubi kasnije “smestili” pravilno. Ako mlečni zub prerano ispadne zbog karijesa, ostali zubi se mogu pomeriti tako da se neće stvoriti adekvatan prostor za rast trajnog zuba. Mlečni zubi su naročito važni jer utiču na razvoj govora vaše bebe.

Mit: Beba se zbog rasta zuba može razboleti

Iako ste verovatno čuli da rast zuba uzrokuje dijareju, temperaturu i čitav niz drugih problema, nova istraživanja pokazuju da su svi simptomi zapravo poprilično blagi. Iritacija desni, slinjenje i razdražljivost najčešći su simptomi povezani s nicanjem zuba. Međutim, “prava” temperatura (38 stepeni i više) nije povezana s rastom zuba.

Mit: Trebali biste prati bebine zube jednom dnevno

Preporučuje se da se peru dvaput dnevno jer je dovoljno približno 24 sata da se stvori plak koji oštećuje zubnu strukturu. Teško da će pranje zuba jednom dnevno bilo kojoj osobi (odraslom čoveku ili detetu) pomoći u uklanjanju svih naslaga.

Pre nego što bebi naraste prvi zub, čistite joj usta i desni vlažnom krpom. Kad on nikne, počnite koristiti malu četku s mekanim vlaknima i koristite malu količinu paste.

Mit: Deca ne bi trebala koristiti fluoridnu pastu za zube dok ne napune dve godine

Fluor znatno smanjuje rizik od pojave karijesa. Razlog zbog kojeg se on nekada smatrao štetnim je to što prevelika količina fluora može uticati na izgled detetovih zuba, odnosno uzrokovati bele mrlje ili rupe na površini. Iz ovog razloga biste trebali koristiti malu količinu. Ukoliko pasta za zube nema fluora, onda ne pruža nikakve prednosti u prevenciji karijesa.

Mit: Bebe ne mogu imati karijes

Iako će bebi na kraju ispasti zubi, to ne znači da je karijes mali ili privremeni problem. Ako se ne leči, može uzrokovati infekciju ili apsces zuba. Trajni zub formira se tačno na krajevima korijena mlečnog zuba, tako da svaka infekcija u mlečnom zubu može oštetiti trajni zub. Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da deca koja su imala karijes na “privremenim” zubima imaju tri puta veću verovatnoću za razvijanje karijesa na trajnim zubima.

Takođe, ne trebate pre spavanja davati bebi napitke koji sadrže šećer i ugljikohidrate. Kada ona zaspi, tečnost se nakuplja u njenim ustima i stvara se prilika za formiranje karijesa. Ne delite posuđe s njom jer joj tako možete prenijeti klice.

Mit: Beba treba prvi put otići kod zubara kada napuni tri godine

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da beba posjeti stomatologa nakon što joj izraste prvi zub ili do prvog rođendana. Nakon toga bi je trebalo voditi na stomatološki pregled svakih šest meseci.

Klix

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA