Sekret u oku bebe

Među probleme sa kojima se možete suočiti već u prvim danima novorođenčeta spada i pojava sekreta u oku. Iako postoji više uzroka ovakve pojave, jedan od najčešćih je postojanje suženja kanalića kojim suze otiču iz oka u šupljinu nosa, stanje koje se stručno naziva Dacryostenosis.

Foto: Pixabay

Ovo je najčešći poremećaj suznog aparata, ima ga čak 6% novorođenčadi. Dakriostenoza se češće javlja kod pripadnika bele rase, kod devojčica, kao i na levom oku.

Suze su proizvod lučenja nekoliko žlezda – najvećim delom suznih žlezda koje se nalaze ispod gornjih kapaka u predelu spoljašnjeg ugla oka, a manjim delom i specifičnih žlezda u vežnjači oka i sa unutrašnje strane kapaka. Normalno površinu oka oblaže tanak sloj suza, tzv. suzni film, koji sadrži rastvorene hranljive materije ( elektrolite i proteine uglavnom za ishranu rožnjače ), antitela, sluz…  Višak tečnosti otiče kroz „rupice“ u unutrašnjem uglu oka u suznu kesicu, koja se nalazi u „jamici“ na bočnoj strani nosa, a zatim u nos, kroz kanalić koji se zove Ductus nasolacrimalis. Uloga suza je, dakle, i odbrambena – one štite oko od mehaničkih i hemijskih uticaja iz spoljašnje sredine, kao i od mikroorganizama, kako zbog prisustva antitela i enzima, tako i zbog postojanja ravnoteže između stvaranja i oticanja suza, tj. prirodnog ispiranja oka.

Klinička slika

Kod terminskog novorođenčeta proizvodnja suza je skoro na nivou odraslog čoveka, tako da znaci dakriostenoze mogu biti prisutni neposredno po rođenju. S druge strane, preterminske bebe imaju smanjenu produkciju suza, zbog čega se kod njih klinička slika ispoljava kasnije.

Početni znaci su prekomerno suzenje oka, prelivanje suza preko donjih kapaka, i vraćanje sluzavog sadržaja iz suzne kesice u oko. Ovi znaci postaju izraženiji u stanjima kada se poveća proizvodnja suza ( beba izložena hladnoći, vetru ili direktnoj sunčevoj svetlosti ), ili kada otok nosne sluznice još više oteža njihovo oticanje ( respiratorne infekcije ). Obzirom da je na ovaj način oslabljena odbrambena uloga suza, jer nema efikasnog ispiranja oka, mikroorganizmi ( najčešće sa kože ) se razmnožavaju u suznom filmu, što često dovodi to tinjajuće, hronične infekcije suzne kesice, tzv. Dacryocystitisa. Tada možete primetiti blag otok sa bočne strane bebinog nosa, i često prisutan gust žućkasti ili zelenkasti sekret u oku, naročito ako blago izmasirate otečeni predeo suzne kesice ( pritisak na suznu kesicu dovodi do vraćanja njenog sadržaja u oko ).

U ozbiljnijim slučajevima, može doći do akutne infekcije suzne kesice, infekcije  mekih tkiva koja okružuju suznu kesicu ili čak, na sreću retko, zapaljenja tkiva oko oka. U takvim slučajevima pored otoka javlja se i crvenilo zahvaćenog dela, koji je topao i bolan na dodir, a beba  ispoljava i znake sistemske infekcije ( pospanost, iritabilnost, gubitak apetita, povišena telesna temperatura… ). Obavezna je hospitalizacija deteta i što ranija primena antibiotika.

Terapija

Nekomplikovani slučajevi dakriostenoze najčešće prolaze spontano, čak 96% pre prve godine. Tretman se sastoji u masaži predela suzne kesice 2-3 puta dnevno, i ispiranju oka sterilnim fiziološkim rastvorom ili toplom vodom. Bitno je, dakle, samo imitirati prirodu i potpomoći drenažu suza. Ako je i nakon primenjenih navedenih mera količina sekreta u oku velika, a on gust i/ili obojen, potrebno je posetiti pedijatra koji će prepisati odgovarajući antibiotik za lokalnu primenu. Kada se primenjuje bilo koji od komercijalnih preparata za oči, treba imati na umu da se i u njima bakterije mogu razmnožavati, i nakon otvaranja ih ne koristiti duže nego što je predviđeno specifikacijom proizvođača ( za oči je to uvek kratak period ).

Ukoliko dakriostenoza ne prođe spontano do prve godine, potrebno je dete odvesti kod očnog lekara, koji može tankim instrumentom proširiti kanal. Metoda je vrlo efikasna, ali nekad je potrebno više intervencija do potpunog uklanjanja suženja.

Kod dece kod kojih je Ductus nasolacrimalis kompletno blokiran, kao i kod onih kod kojih se jave ozbiljne komplikacije ( akutni dakriocistitis, zapaljenja okolnog tkiva ), definitivna terapija je hirurška.

Dr Ivana Veljić

Podeli:

Komentari

 1. milica says:

  Postovani, bebi staroj pet i po mjeseci od rodjenja krmelja lijevo oko, nekad jaceg a ponekad slabijeg inteziteta. Po preporuci pedijatra radili smo bris oka, nalaz uredan, koristili tobrex i hloramfenikol mast, ponekad masirala predio suznog kanala, ali jos uvijek je problem prisutan. Inace oko redovno, vise puta u toku dana cistim fizioloskim rastvorom. Na redovnu kontrolu idemo za deset dana, zeljela bi cuti vase misljenje i po mogucnosti savjet i preporuku sta mi je ciniti.

  • MojPedijatar says:

   Da se zakaže i obavi pregled oftalmologa koji se bavi bebama, pa da.se ovo rešava

 2. Mima says:

  Poštovani, mojoj ćerki od 14 meseci se uz prehladu pojavio i beli sekret u oku, koji čistim bornim rastvorom nekoliko puta dnevno. Prisutno je vev 3,4 dana, a u naletima se i beonjace malo zacrvene. Kapci nisu oteceni ni malo. Ovo nije stanje za antibiotik nadam se?

  • MojPedijatar says:

   Za sada NE…nastavite ovako, a ako posle 7 dana nema boljitka – da se obavi pregled

 3. natasa says:

  Postovani,moja beba ima 3meseca i oko joj kremljivo i suzi uradili smo bris oka i ispstavilo se da ima stafilokok zbog cega nastaje ta bakterija i koliko se dugo leci?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o zapušenom ili suzenom suznom kanalu…ali to ipak mora da proceni Vaš pedijatar.

 4. Sanja says:

  Postovani, beba stara 3 meseca od rodjenja ima problem sa desnim okom. Krmelji konstantno, koristili smo antibiotke kapi, masazu i fizioloski i hlorfenikol mast, dok je pod terapijom oko je u redu, kako zavrsimo sa terapijom problem se ponovo javi. Radili smo bris oka, izolovane su Streptococcus alfa heamolyticus oba oka. Sta biste nam preporucili kao terapiju? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se obavi pregled oftalmologa koji se bavi bebama i malom decom, pa da se vidi šta da se radi.

 5. Sanja says:

  Postovani,beba 20 meseci cure joj oba oka,kao suzice,bili smo dosta napolju pa pretpostavljam da je od vetra.sta da radimo?hvala

 6. Zabrinuta mama says:

  Postovani,
  Nas decak je rodjen u 37.nedelji i jos iz porodilista otpusten sa zutim sekretom u oba oka,koji su oni u porodilisu tretirali jodom.Receno nam je da kod kuce samo ispiramo fizioloskim,ali to nije urodilo plodom.Potom smo na savet ocnog lekara stavljali Chloramphenicol mast iako je bris oka prethodno pokazao da je sve bakterioloski negativno. Od Clorama mu se stanje znatno popravilo i u oku je umesto lepljivog sekreta pocela samo da se formira zuckasta suzica u unutrasnjem uglu oka koju smo lako uklanjali stapicem za usi. Nakon 10 dana terapije mascu oftalmolog nam je rekla da prekinemo terapiju.Medjutim,evo samo dva dana po prestanku stavljanja masti oci su opet pune sekreta kada se probudi.On sada ima mesec dana.Koji je Vas savet?

 7. Ana says:

  Beba je rodjena u 36 nedelji,od vec 11 dana ima infekciju oka desnog,tretirali smo rastvorom acidi borici i cloramfenikolom,spao je otok ali i dalje ima zutog sekreta,sada je preslo i na levo i ima otok..uradjen je bris koji ce biti za 3 dana gotov..sta raditi do tada?

  • MojPedijatar says:

   Mora se promeniti antibiotik…dok ne stigne antibiogram stavljate Gentokulin kapi, jedna kap u unutrasnji ugao ocišćenog oka.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA