Saveti stručnjaka: Kako da deca lepše spavaju u zajedničkoj sobi

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva i znanja, trener za spavanje i mama četvoro mališana donosi nekoliko trikova da lakše prilagodite mališane spavanju u zajedničkoj prostoriji.

Foto: Pixabay

Uvek imajte rezervni plan

Mališani mogu biti nepredvidivi, naročito kada dođe do nazadovanja u spavanju, ili do promene rutine, recimo tokom praznika, prilikom bolesti ili rasta zuba. U ovakvim slučajevima je neophodno imati dodatni plan u slučaju da noć ne teče kako bi trebalo. “Čak i ako nikada ne iskoristite rezervni plan, bićete opušteniji kada znate da imate tu opciju”, rekla je Kara. Bilo bi dobro imati dodatni dušek pored svog kreveta, ili imati postlejinu kojom se lako rukuje, kako biste mogli da ih prebacite u drugu prostoriju ako je potrebno.

Različita mesta za dremku

Kako Kara objašnjava, spavanje tokom noći se znatno razlikuje od spavanja tokom dana, jer postoji mnogo više distraktora koji će ih ometati. Takođe, naša tela ne stvaraju toliko melatonina kao tokom noći, te su dnevne dremke generalno laganije od noćnog spavanja.

Ukoliko, pak, imate blizance koji lepo spavaju zajedno, nema potrebe da ih odvajate. Bebe i starija deca imaće benefite zbog odvojenog prostora za dremku. Karin savet je da radije premestite bebu iz sobe nego starije dete, jer su stariji osetljiviji na promene sredine za spavanje.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA