Saveti pedagoga: Prvi dan škole uz manje stresa i za prvake i za roditelje

Polazak u prvi razred osnovne škole vrlo je značajan doživljaj u životu deteta, ali i njegovih roditelja. Takođe, od detetovog prvog utiska o školi može da zavisi uspešnost njegovog celog daljeg školovanja, tako da se ovaj momenat može smatrati i presudnim za njegov život.

škola

Napisala: Vanja Rakočević, pedagog

Bez obzira da li je dete već pohađalo vrtić, početak formalnog školovanja je novo iskustvo i, kao i svaka promena u životu, osim što sa sobom nosi radost, može biti jako stresna za decu. Mnoga deca jedva čekaju polazak u prvi razred i toliko su uzbuđena da često pričaju o školi, jedva čekaju da nauče da čitaju i pišu. Ipak, mogu biti i zabrinuti – hoće li se roditelji vratiti po njih, nervozni – jer su među nepoznatima i razmišljaju sa kim će se igrati, uplašeni od odlaska na nepoznato mesto – da li će se izgubiti ili hoće li sami naći put do kuće, ali i uplašeni da se neće uklopiti u novu sredinu jer, na primer, ne znaju da čitaju. S druge strane, i roditelji brinu: da li su dobro vaspitali i pripremili dete za školu, da li će plakati kada ih ostave, da li će biti bezbedni, da li će postići dobre rezultate…

Količina stresa i vreme koje je potrebno da se dete prilagodi u novoj sredini može se smanjiti ako roditelji adekvatno pripreme dete i sarađuju sa učiteljom/icom dok dete samo ne poželi da dolazi u taj kolektiv. Ipak, postoji veliki broj praktičnih stvari koje će pomoći da pripremite dete kako biste mu/joj olakšali ovu promenu i proces prilagođavanja.

Razgovarajte sa detetom o školi

Dete može biti uplašeno od onoga što će se desiti prvog dana u školi. Pomozite mu da otkloni strahove kroz razgovor: obasnite mu gde ćete ići, šta će raditi i koliko dugo će se zadržati u školi; kažite im da ćete biti tamo kada ih otpratite i da ćete ih sačekati kada se škola završi. Ne zanemarujte strahove vašeg deteta – stvari koje se nama čine očiglednim ili smešnim mogu biti teška prepreka za šestogodišnjake.

Otkrijte šta dete očekuje od škole, zašto misli da je škola važna, objasnite zašto vi to mislite. Podelite sa detetom neka vaša dobra iskustva o školi ili mu pokažite kako može praktično iskoristiti ono što će učiti u školi. Pričajte o tome šta će dete raditi u školi: opišite aktivnosti, razgovarajte o tome zašto su one važne, naglasite one stvari za koje znate da će uživati u njima. Imajte dosta strpljenja da odgovarate na njihova brojna pitanja.

Pričajte o svrsi testiranja i ocena – dete morate upoznati sa činjenicom da će ga u školi ocenjivati i upoređivati s drugom decom, ali da kakve god rezultate bude postizalo, to neće uticati na vašu ljubav prema njemu. Upoređujte ga povremeno s drugom decom, na primer u odnosu na težinu ili visinu, ali mu uvek dajte do znanja da njega volite najviše.

Odvedite dete u školu

Prošetajte do škole, uđite i šetajte hodnicima, pogledajte gde će biti detetova učionica, pronađite toalet, igrajte se na igralištu… Pričajte o tome što ste videli.

Uvežbajte s detetom put do škole: nacrtajte mapu puta do škole i sliku škole. Naučite dete da zna adresu stanovanja, gde mu roditelji rade i njihove brojeve telefona.

Pomozite detetu da razvije praktične veštine

Ukoliko detetu pomognete da izgradi samopouzdanje i stekne pravu predstavu o tome kakva je škola i šta ga očekuje, ono će manje biti pod stresom od takvih aktivnosti. One mogu biti:

–         igre koje uključuju čekanje na red, poštovanje pravila ili da govore ispred grupe;

–         igra sa decom koja su sličnog uzrasta radi razvijanja socijalnih vještina;

–         čitanje knjige o polasku u školu;

–         crtanje i slikanje koje uključuje sedenje na jednom mestu na određeni, ali kratki, period vremena.

Ne zaboravite da ove aktivnosti trebaju biti zabavne i da je važno da ne prisiljavate dijete da učestvuje u njima.

Na vreme i u dobroj atmosferi izvršite tehničke pripreme

Zajedno sa detetom možete pripremiti neophodan pribor i odeću za školu – neka i dete učestvuje u kupovini, dozvolite mu da izabere školsku torbu ili nešto od potrebnog pribora, napravite zajedno nalepnice za sveske i upisujte ime na sveskama i knjigama.

Odredite detetu prostor za rad i učenje na kome će moći, uvek u isto vreme, u miru učiti i pisati svoje domaće zadatke. Važno je da dete doživi taj prostor kao svoj i da na njemu nema puno sadržaja koji će mu odvlačiti pažnju.Ipak, vaše obaveze se ne završavaju kada se dete krene u prvi razred. Detetu će svake godine biti neophodna priprema jer im je potrebno da znaju šta će se od njih očekivati u školi. Iz tog razloga, upoznajte se sa školskim programom i tim šta će se od vas kao od roditelja očekivati jer vam to može smanjiti brige i stresove, a istovremeno ćete i detetu biti od pomoći.

Ne zaboravite da će im tokog celog njihovog školovanja trebati vaš entuzijazam i interes za obrazovanje, i ono najvažnije, da verujete u njihovu sposobnost za učenje.

 Izvor: Roditelji

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA