Savet nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije

Imunološki sistem ključni je za odbranu celokupnog organizma od potencijalnih virusa, koji mogu uzrokovati bolesti kakav je i korona virus.

Foto: Canva

Kako bismo održali imunološki sistem jakim moramo živeti u skladu sa prirodom, unositi kvalitetnu vodu i hranu, mikronutrijente, imati najmanje 8 sati kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost u prirodi, uveravaju nutricionisti.

Sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkulišu kroz telo. Sa druge strane, uz fizičku aktivnost telo se regeneriše osam puta brže, uverava nutricionistkinja Gordana LJoljić Dolić.

Tri saveta za jačanje imuniteta

1. Smanjiti ili izbaciti iz ishrane rafinisane šećere. Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadićete se koliko često u sastavu proizvoda nalazi šećer.

2. Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuju se tri porcije povrća, na primer 2 sveža obroka u salatama i 1 kuvano termički obrađeno povrće, kao i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno jer se ono ubraja u najdelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta.

3. Povećajte unos zdravih masti, koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće, laneno seme i avokado. Izbegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem telu.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA