Šargarepa – izvor vitamina za bebu

Šargarepa predstavlja zlatni rudnik hranljivih sastojaka. Sadrži beta karoten (daje joj karakterističnu narandžastu boju), koji organizam pretvara u vitamin A. On po jačava imuni sistem – čineći kožu, pluća i intestinalni trakt sprem nim za funkcionisanje. Takođe, obezbeđuje zdrav rast ćelija. Deficit vitamina A može da izazove teškoće sa vidom, posebno noću.

Šargarepa je dobar izvorvitamina C i D, kao ikalcijumpektata (izvanredno pektinsko vlakno, koje ima svojstvo snižavanja holesterola).

“Narandžasta” beba
Ako beba često konzumira šargarepu, koža može da joj poprimi narandžastu boju, ali će prebojenost da nestane ukoliko se proredi davanje ove namirnice. Zahvaljujući blagom ukusu i lakoj svarljivosti, šargarepa se uvodi u ishranu odojčadi kao jedno od prvih povrća, u uzrastu od navršena četiri do šest meseci – i to kao kuvana ili pečena.

Sveža šargarepa sadrži kalijum, magnezijum, bakar, vitamin B6 i folnu kiselinu, a dobro je poznata po svojim antianemijskim, zalečujućim i sedativnim svojstvima. Osim beta karotena, sadrži i alfa karoten, glutation, vitamin B1 i B2, kao i vitamin E, koji su takođe antioksidansi. Forma kalcijuma koja se nalazi u šargarepi, laka je za apsorpciju.

Pošto je beta karoten nerastvorljiv u vodi, njegova količina se ne smanjuje kuvanjem. Naprotiv, ono pojačava antioksidantni efekat. Kuvana, začinjena šargarepa je odlična hrana za bebe, koju one dobro prihvataju. Kada se uzima sa mlekom, iskoristljivost karotena kao vitamina A se značajno povećava, pa je kombinacija sa mlekom idealna za odojčad.

Recepti pirea od šargarepe

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA