Sa četiri godine mogu na strani jezik

Sve je više ljudi koji bi želeli da njihovi mališani počnu s učenjem nekog stranog jezika u što ranijem uzrastu. Ipak, pitaju se da li postoji opasnost da zbog toga dete ne savlada dobro maternji jezik.

Porodični psihoterapeut Ljiljana Filipović  ističe da su deca i te kako sposobna za usvajanje stranog jezika, i to u najranijem detinjstvu, bez opasnosti od takozvane jezičke konfuzije.
– Ako želite da vaše dete podjednako dobro zna dva jezika, neophodno je da počne da ga uči u ranom detinjstvu, odnosno kritičnom periodu koji traje do četvrte godine. Taj period je veoma važno iskoristiti, odnosno staviti dete u situaciju da sluša i uči strani jezik – objašnjava Ljiljana Filipović.
Tamara Đorđević, profesor engleskog jezika, smatra da je idealno da deca počnu s učenjem stranog jezika oko četvrte godine.

– Sa četiri godine deca spoznaju svih pet čula i tada kroz njih uče. Period od četvrte do šeste godine je najbolji za usvajanje novih znanja i treba ga maksimalno iskoristiti. Tada dete uči na spontani način, neopterećeno gramatikom i slovima. Važno je da nastava bude interesantna, sa puno slikovnica, audio i video materijala, ali i fizičkog pokreta, jer kroz igru se najbolje uči – ističe Tamara Đorđević.

Ima i onih koji zagovaraju teoriju da čak i bebe u stomaku mogu da razlikuju strane jezike, pa se preporučuje da ih mame već tada uče drugi jezik. Ako dete odrasta u dvojezičnoj sredini, drugi jezik treba takođe spontano da se koristi u svakodnevom životu, ali jedino ako vi sami taj jezik dobro govorite.
Jedno istraživanje sprovedeno u Francuskoj upoređivalo je učenje drugog jezika dece po rođenju, zatim u uzrastu od 2-3 godine, u uzrastu od 4-6 godina i starosti 7-9 godina. Sa decom je urađeno nekoliko testova: fond reči, gramatika, akcenat, glasovi. Što su deca bila ranije izložena stranom jeziku, to su bila bolja iz svih testiranih parametara.
Deca koja su počela da uče strani jezik kasnije govorila su ga sa teškim akcentom i nisu dobro vladala gramatikom.

Podeli:

Komentari

  1. Kada dete odrasta u inostranstvu u jednom trenutku vi pricate sa njim na srpskom a dete odgovara na stranom jeziku koji slusa po ceo dan u vrticu. Da li ga treba ispravljati ili ne?

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA