Roditelji određuju pravila: Kako postaviti granice s dekama i bakama?

Bake i deke velika su pomoć, ali to može postati i mana ako vas neprestano kritikuju i preispituju vaše vaspitanje.

Foto: Canva

U roditeljstvu, u trenucima zbunjenosti, haosa i potpune iscrpljenosti, bake i deke mogu poslužiti kao neizmerna podrška. Ali zbog vaše dobrobiti i zdravlja tih posebnih odnosa s dekom i bakom, možda ćete morati da uspostavite neke granice.

– Kad par ima roditelje koji  izrazito žele biti uključeni u živote svojih unuka, dobra je vest da ta deca time imaju i više bliskih ljudi koji ih vole, koji mogu brinuti o njima, čuvati ih kad su bolesni, voditi ih na izlete, uživati u zajedničkom vremenu… S druge strane, loša je vest da to može izazvati veliku napetost zbog prevelikih očekivanja, pametovanja ili nepoštovanja privatnosti vaše porodice – kaže obiteljska psiholog Becky Stuempfig za Huffington Post.

Stvaranje granica omogućava roditeljima da razjasne svoje potrebe, želje i nivo udobnosti i  pomaže u negovanju zdravih odnosa s roditeljima. Takođe pomaže deci da nauče utvrđivati ​​svoje potrebe i želje s drugim ljudima i da rešavaju neslaganja na način koji uključuje poštovanje.

Kako postaviti granice, a bez izazivanja svađe? Postavite jasna pravila

Kako da roditelji  postave  granice s vlastitim i partnerovim roditeljima, a da ne izazovu svađu? Pre komunikacije s bakama i dekama, važno je voditi otvoren razgovor s partnerom kako biste utvrdili vaše vrednosti kao roditelja i kao porodice. Na taj način možete predstaviti ujedinjen stav i jasnu poruku roditeljima.

Nikada ne valja očekivati da će druga strana raditi ono što ti misliš da bi trebalo da rade. Zato budite jasni: oko hrane, spavanja, igranja i svega drugoga što je vama, kao roditelju važno. Ako deke i bake ne razumeju zašto dete ide spavati u određeno vreme i zašto će za ručak jesti kuvani obrok, a ne pečeno meso – ne treba ni da razumeju.  Vi ste roditelji i vi određujete pravila, a ako se njima ne sviđa nešto od toga, neka mišljenje zadrže za sebe.

S druge strane, ako ostavljate dete na čuvanje baki i deki,  i vi se morate prilagoditi da su pravila ‘labavija’ i da se ne postavljajte kao da oni sami nisu bili roditelji i ne znaju s decom. Važna pravila treba poštovati, a za mala – koga uopšte briga u tim izuzetnim situacijama.

Samo petina baka u najnovijem istraživanju priznala je da se slažu sa sinovima i kćerima o podizanju unučadi. Za drugačiji pristup roditeljstvu je kriva generacijska razlika, ali najveći izgovor je da ne žele uznemiravati ćerku ili snaju.

Ponekad, deke i bake zbog silne želje da pomognu, čine to na način koji roditeljima možda ne odgovara. S jasno izraženim očekivanjima i naravno zahvalnošću za željom da pomognu, konflikt može biti uspešno riješen.

Ako ne postoji dobra volja da se konflikt reši, nekad je jedino rešenje fizička odvojenost i kontrolisani kontakti. Roditeljstvo je jedna od najzahtevnijih obaveza i podrška je itekako potrebna. Ako postoje pojedinci u bližoj okolini koji ne samo da ne podržavaju roditelje već ih i obezvređuju, onda je potrebno distancirati se.

Miss7mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA