Roditelji odbijaju i vitamine za bebe

Neonatolozi u porodilištima suočni sa zahtevima roditelja da beba ne dobije neophodni vitamin K.

Foto: Louish

Protivnici vakcinacije dece otišli su korak dalje tako da, osim što ne žele da njihova deca dobiju cepiva, sada bojkotuju i davanje vitamina koji su neophodni kada se beba rodi. Zbog neznanja, neki budući roditelji odlaze u porodilište sa molbom da njihova beba ne dobija apsolutno nikakve vakcine ili injekcije i da će tužiti lekara i bolnicu ako postupe mimo njihovog zahteva.

Zbog sve jačeg antivakcinalnog pokreta, čiji se sledbenici najčešće oglašavanju na Internet forumima, sve više roditelja odbija da vakciniše decu cepivima koja su obavezna po propisima. Najviše zamerki imaju na MMR vakcinu (protiv malih boginja, zauški i rubeola), koju povezuju sa dobijanjem autizma, iako naši lekari tvrde da ne postoji nijedno validno ispitivanje koje je tu povezanost dokazalo.

Činjenica je i da broj obolelih od malih boginja (morbila) u zemlji i dalje raste, a najviše zaraženih ima u Beogradu i Južnobačkom okrugu, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Nije lako ubeđivati se sa roditeljima i dokazivati im šta je važno uraditi zarad zdravlja njihovog deteta, kaže za “Politiku” primarijus dr Ljiljana Stanković, neonatolog Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front”. Ona naglašava da nije normalno da mišljenje roditelja koje su stekli čitajući svašta na Internetu bude iznad struke. Roditelj iz pogrešnih ubeđenja, kaže ona, nanosi štetu, a ispada da lekar to mora da prihvati da ne bi kršio propise.

“Suočena sam sa zahtevima pojedinih roditelja da beba ne dobije odmah po rođenju vitamin K, koji je važno dati bebi kako ne bi došlo do krvarenja. Posledica nedavanja vitamina K može da bude krvarenje u prvim danima posle rođenja ili nakon nekoliko nedelja. Kako da ‘ispoštujem’ takav zahtev ako znam koji je rizik za dete?

Ako prihvatim takvu molbu roditelja, koji im po tumačenju nekih pravnika daje Zakon o pravima pacijenata, ugrožavam pacijenta i kršim osnovna načela medicinske etikei lekarske profesije. Treba razmotriti i ‘crni scenario’, odnosno šta da radim ako dete na zahtev roditelja ne dobije K vitamin, a nakon nekoliko nedelja iskrvari u snu? Da li će tada da odgovara lekar koji je ispoštovao volju roditelja”, pita se dr Stanković.

U praksi se dešava da roditelji odbijaju da vakcinišu dete, iako je to Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, obavezno. Posebno je problem, objašnjava dr Stanković, kada ne žele da se detetu da vakcina protiv hepatitis B, jer ako je žena pozitivna na ovu bolesti, neophodno je da beba dobije cepivo i serum. Ako ne dobije predviđenu terapiju, može da oboli od hepatitisa B.

Mondo

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA