Roditelji često otežavaju adaptaciju deteta na vrtić: Ne plači! Vidi, druga deca ne plaču! A ti …

Ovih osam fraza, koje roditelji često koriste, mogu sprečiti detetovu brzu i bezbolnu adaptaciju na vrtić. Neki od njih plaše dete, drugi varaju, treći ulepšavaju stvarnost, ali svi oni ometaju prilagođavanje. Saznajte koje fraze treba da zaboravite ako vaše dete kreće u vrtić.

Foto> Pixabay

Nauči da jedeš sam, misliš da će te neko u vrtiću hraniti? – na ovaj način kod deteta formiramo negativnu sliku o vrtiću i uveravamo ga da tamo o njegovim potrebama niko neće brinuti. Bolje reći: „Već možeš sam da jedeš, pa ti si već veliki! Volim da te gledam kako jedeš sam!

Podeli igračku s drugarom – u vrtiću ćeš morati da deliš! Sve su igračke zajedniče! – ovo nije argument za dete, iako bi ono trebalo da nauči da deli kako bi uspelo da komunicira sa drugom decom. Bolje je reći: “Vidi kako se ovom drugaru sviđa tvoja igračka, dajmo mu malo da vidi, pa će nam vratiti!”

Ne plači, sad te smesta vodim u vrtić! – Ovo i nije potrebno posebno objašnjavati. Vrtić kao kazna? Tako plašimo dete, ostavljamo utisak da je u vrtiću loše i da tamo može biti povređeno.

Biću s tobom u grupi! (ako to stvarno nećete učiniti, to je prevara). Varajući dete sami sebi kopamo jamu, jer s vremenom nam više neće verovati, a naučiće i da lažima pokušava da olakša sebi neugodnu situaciju.

Kupiću ti… ako odeš u vrtić bez plakanja! – Dete će se navići lako na činjenicu da će svaki put kada u vrtić ode mirno njegova majka nešto kupiti i vremenom će početi da manipuliše i zahteva sve više i više. I to neće biti njegova krivica.

Bilo koji negativan utisak o vaspitačicama, vrtićima uopšte, čak i samo intonacija ili prevrtanje očima (u prisustvu deteta) – zabranjeni su! Vaše reči su za decu istine koje ne preispituju. Ako reagujete negativno na vaspitače, deca će o njima imati negativan stav.

Ne plači! Vidi, druga deca ne plaču! A ti … – ne upoređujte dete sa drugima. Nikad. Ni pod kojim uslovima! Bolje da kažete: „Ti si malo tužan jer mama mora na posao. I ti ćeš meni nedostajati, ali čim završim s poslom odmah dolazim po tebe! “

U vrtiću je tako zabavno! Ima puno drugara, puno igračaka…! Svi se igraju i zabavljaju se! – ove fraze roditelji koriste u najboljoj nameri, ali one mogu da izazovu previsoka očekivanja kod deteta i daju utisak da je vrtić luna-park i da će od prvog dana biti tako divno u vrtiću. Zato bolje kažite istinu, suzdržanije, upozorite da će deca morati da nauče i neka pravila, da poštuju vaspitačicu i budu dobri drugari.

Autor: Olga Kramarević, dečiji praktični psiholog

Zelena ucionica

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA