Retrogradna mikciona urocistografija

Kada dete ima recidivantnu infekciju mokraćnih kanala u prvoj godini života (to znači više od jedne infekcije) treba potražiti uzrok.

Foto: Pxfuel

Aleksa je beba od devet i po meseci. Dva puta je imao infekciju mokracnih kanala. Smatra se da je neophodno uraditi “mikciju”. Volela bih da saznam nešto više o tome. Da li je pregled bolan, koliko vremenski traje i da li postoje komplikacije nakon pregleda?

Kada dete ima recidivantnu infekciju mokraćnih kanala u prvoj godini života (to znači više od jedne infekcije) treba potražiti uzrok. Jedan od mogućih uzroka (ne mora da bude kod Vašeg deteta) jeste anomalija (poremećaj razvoja) mokraćnih puteva. Te anomalije se moraju istražiti – obično se prvo uradi ultrazvučni pregled bubrega i mokraćne bešike, a ako je potrebno i , kako ste Vi nazvali” “mikciona” – pravilan naziv je retrogradna mikciona urocistografija.

Radi se o proceduri pri kojoj se kroz ureter (završni deo mokraćnog “izvodnog” sistema) ubaci kateter (cevčica malog promera). Kroz kateter se u mokraćnu bešiku ubaci kontrastno sredtstvo, a potom se na rentgenskom aparatu prati kako mokraća (u kojoj se nalazi kontrast koji je vidljiv na rentgenu) izlazi iz bešike. Naročito je važno videti da li postoji povratak (refluks) mokraće u ureter (mokraćni kanal koji spaja bubreg sa mokraćnom bešikom). Tada se mogu videti i neke druge anomalije uretera i njegovog spoja sa mokraćnom bešikom.

Sama procedure je, u rukama veštog lekara (radiologa specijalizovanog za decu) i tehničara jednostavna i kratkotrajna. Jedino što kratkotrajno zaboli je plasiranje katetera kroz “pišu”, ali je to zaista kratko. Pre intervencije dete dobije preventivnu dozu antibiotika, a rezultati se vide već posle desetak minuta od završetka procedure.

Zato, ako Vam je savetovana mikciona urocistografija uradite je – time će se isključiti jedna veoma važna grupa potencijalnih uzroka infekcija mokraćnih kanala kod Vašeg dečaka.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Moje dete ima 4 godine.. Imali smo eserihiju tj još uvek idemo na terapije, danas je bila sedma terapija, krvna slika je u redu i urin, ona više nema temperaturu ali ultrazvuk bubrega nije se ništa promenio.. Pa me zanima sta moze biti u pitanju? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Nema prave procene bez pregleda deteta, uvida u nalaze urina sva učinjena ispitivanja. Ako je ultrazvucni pregled bubrega uredan – treba biti optimista.

   Odgovori na komentar
 2. Zdravo. Ja imam sina od 18 meseci,u dva navrata je imao e.coli prvi put sa 8 i drugi put sa 12 meseci. Inace smo sa Kosova,tako da su nas posle drugog puta poslali u Nis da ga lecimo,tamo smo otisli i ultrazvuk bubrega i besike je bio dobar,dobili smo terapiju palitreks 2,5ml da pije 3 meseca pa opet kontrola,za to vreme nije se vracala bakterija,opet smo bili na kontrolu gde je na ultrazvuku bubrega vidjen dupleks sistem,doktorka kaze da nije strasno,i dalje je nastavljen palitreks jos 3 meseca pa kontrola. zvala sam doktorku i kaze da ce morati mikciona da se urade jer je dva puta imao bakteriju. Sta vi kazete? Da li je neizbezna mikciona? Kazu da je ipak bolno,plasim se za njega jer je jos uvek mali. Molim vas odgovorite.

  Odgovori na komentar
 3. Doktotr,cerkica mi ima 17 meseci do 02.10.smo bile u bolnici zbog eserihije.Na ultra zvuku imala je prosirenje na oba bubrega,uskoro imamo kontrolni ultra zvuk i u zavisnosti od njega ako se prosirenja nisu povukla radice joj mikcionu.Interesuje me da li je bolno apliciranje tog katetera kod devojcica?u napred hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Mi smo imali 4 infekcije za 10mes.dete ima VUR i cekamo mikcionu.savet za sve majke..nema sta da se plasite, boli ne boli prodje,nece se secati…trajnja ostecenja su velika ako se ne sanira na vreme sve to..samo hrabro i sve prodje!

  Odgovori na komentar
  • To zavisi od tehnike snimanja, ali i vrste problema zbog kog se snimanje vrši.

   SVE detalje treba razmotriti sa radiologom koji će ovu proceduru obaviti.

   Odgovori na komentar
Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA