Retrogradna mikciona urocistografija

Kada dete ima recidivantnu infekciju mokraćnih kanala u prvoj godini života (to znači više od jedne infekcije) treba potražiti uzrok.

Foto: Pxfuel

Aleksa je beba od devet i po meseci. Dva puta je imao infekciju mokracnih kanala. Smatra se da je neophodno uraditi “mikciju”. Volela bih da saznam nešto više o tome. Da li je pregled bolan, koliko vremenski traje i da li postoje komplikacije nakon pregleda?

Kada dete ima recidivantnu infekciju mokraćnih kanala u prvoj godini života (to znači više od jedne infekcije) treba potražiti uzrok. Jedan od mogućih uzroka (ne mora da bude kod Vašeg deteta) jeste anomalija (poremećaj razvoja) mokraćnih puteva. Te anomalije se moraju istražiti – obično se prvo uradi ultrazvučni pregled bubrega i mokraćne bešike, a ako je potrebno i , kako ste Vi nazvali” “mikciona” – pravilan naziv je retrogradna mikciona urocistografija.

Radi se o proceduri pri kojoj se kroz ureter (završni deo mokraćnog “izvodnog” sistema) ubaci kateter (cevčica malog promera). Kroz kateter se u mokraćnu bešiku ubaci kontrastno sredtstvo, a potom se na rentgenskom aparatu prati kako mokraća (u kojoj se nalazi kontrast koji je vidljiv na rentgenu) izlazi iz bešike. Naročito je važno videti da li postoji povratak (refluks) mokraće u ureter (mokraćni kanal koji spaja bubreg sa mokraćnom bešikom). Tada se mogu videti i neke druge anomalije uretera i njegovog spoja sa mokraćnom bešikom.

Sama procedure je, u rukama veštog lekara (radiologa specijalizovanog za decu) i tehničara jednostavna i kratkotrajna. Jedino što kratkotrajno zaboli je plasiranje katetera kroz “pišu”, ali je to zaista kratko. Pre intervencije dete dobije preventivnu dozu antibiotika, a rezultati se vide već posle desetak minuta od završetka procedure.

Zato, ako Vam je savetovana mikciona urocistografija uradite je – time će se isključiti jedna veoma važna grupa potencijalnih uzroka infekcija mokraćnih kanala kod Vašeg dečaka.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  • Neprijatnost je minimalna, kada ovu proceduru radi iskusan lekar.

   Kada se u urinu otkriva urinarna infekcija, NIJE neophodno da to bude prvi jutarnji uzorak.

   Odgovori na komentar
 1. Moj sin ima godinu dana,i za tih godinu dana imao je puno puta eserihiju,sada smo konacno upuceni na MCUG pregled.Zanima me koliko je bolan ovaj pregled,i da li se daje anestezija pri tom pregledu koliko traje sam pregled? HVALA

  Odgovori na komentar
  • Radi se bez anestezije, neprijatnost je kratkorajna i minimalna, a dužina pregleda zavisi od lekara – radiologa koji MCUG sprovodi. Sama procedure (posle pripreme), kada se započne retko kad traje duže od 30-tak minuta

   Odgovori na komentar
 2. Moj sin ima zakazan Mikcioni pregled za petak 16.ti oktobar,da li je obavezna neka doza antibiotika pred sam pregled i ako mokraca sterilna?I koliko se ostaje u bolnici,da li se odmah nakan pregleda dete otpusta kuci?

  Odgovori na komentar
  • Potrebu za davanjem antibiotika određuje ( i prepisuje) lekar koji je dete uputio na ovaj pregled.

   Detalje oko samog pregleda morate razmotriti sa radiologom koji će obaviti ovu proceduru.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani, zelim prvo da vas pohvalim zbog toga sto ste mi do sada na svako pitanje dali brzi odgovor koji je u vecini slucajeva bio 100% pravi. Sada vam se javljam sa novim pitanjem : u utorak idemo na MCUG zanima me da li je potrebno davati dozu profilakse ujutru prije toga snimanja iako profilaksu beba pije uvece? Hvala

  Odgovori na komentar
   • Postovani, sutra idemo na MCUG i na eeg glave, eeg glave nam je do 10h a MCUG od 10h . Medjutim u zadnjoj urinokulturi nam je pronadjena bakterija proteus spp 5000, zanima me da li cemo sutra moci uraditi MCUG zbog urinokulture? I da li beba (18 meseci) mora biti uspavana? Daleko smo od klinickog centra u BL… Hvala

    Odgovori na komentar
    • Ovaj nalaz je bez ikakvog značaja, a radiolog koji proceduru sprovodi donosi odluku u eventualnom odlaganju MCUG-a. Ogromna većina beba NE zahteva anesteziju za ovu proceduru

     Odgovori na komentar
Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA