Razvoj govora dece do tri godine

Dete dolazi na svet sa svim svojim sposobnostima koje su individualne za svaku osobu i koje treba razvijati do maksimalnih mogućnosti. Oseća govor i onda kada ga ne razume. Od rođenja uči najviše od majke koja ja stalno prisutna i koja kroz razgovor i pesmu komunicira sa detetom. Na taj način stimuliše govorni razvoj koji ima svoje faze.

Foto: Pixabay

Prva tri meseca verbalna komunikacija je period refleksnih aktivnosti kao i odgovor na spoljne stimulanse, beba se osmehuje i guče. Zadovoljavajući potrebe deteta bogati i verbalnu komunikaciju. To naročito treba primenjivati kod dece čije su majke imale rizične trudnoće.

Verbalna stimulacija od 3-6 meseci

U ovom periodu podstiče se razvoj fonacije i artikulacije. Beba pridržava igračku,okreće glavu prema izvoru zvuka, modulira glas tonovima kao da peva.

Verbalna stimulacija od 6-9 meseca

Beba je sposobna da sedi uz pridržavanje ili samostalno. Spremna je za aktivno učenje i koordinisanje čula, gleda ono što pipa, traži ono što čuje, započinje stimulaciju gestovne komunikacije . Majka ga u ovom periodu uči da imitira, da posmatra svoje lice u ogledalu, uvodi ga u svet zvukova. Ako je beba više izložena pravilnoj verbalnoj stimulaciji biće više odgovora na date stimulanse. Slogovno brbljanje je sve prisutnije.

Verbalna stimulacija od 9-12 meseca

Ako je dete dobro stimulisano ono postaje sposobno da izgovori i svoje prve reči, razumevanje je bogatije , ali u ovom periodu nastupa i teža faza u govoru jer dete treba da govori tako što izražava svoje misli. Detetove prve reči, slogove treba uzvraćati, sve se imenuje što dete okružuje i što ga zanima u okruženju. Učiti ga da usvoji i neke zabrane i da se uzdrži od radnje koja može da izazove opasnost, da izvršava jednostavne naloge („gde je lopta,kapa….”). Ponavljati ono što kaže jer tako nastavlja sa brbljanjem i priprema se za pravi govor.

Podeli:

Komentari

  1. Jasmina says:

    Pozdrav,
    Da li mi možete odgovoriti do koje detetove godine je prihvatljivo da ne može da izgovori slovo R? Hvala unapred


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA