Poremećaj izgovora glasa R -rotacizam

Rotacizam  ili poremećaj izgovora glasa R lako se uočava i prepoznaje.

Logoped-slovo-R

Glas R u odnosu na ostale glasove zahteva dobru pokretljivost jezika i koordinisane pokrete jezičkih mišića. Glas R je zvučan i specifična mu je vibracija prednjeg dela jezika. Zbog svoje specifičnosti u izgovoru i kasnije se formira kod dece do pete godine jer zahteva dobru fiziološku zrelost deteta.

Nepravilna  artikulacija glasa R može da bude po tipu:

 • Omisije kada izostaje glas R ,a javlja se kod dece do 3 godine
 • Supstitucija zamena)   glasa R sa glasovima J, L, W
 • Distorzija (oštećenje )  glasa R

Distorzija može biti:

 • Bilabijano (umesto vrha jezika vibrira usna)
 • Grleno R (podseća na H)
 • Francusko R

Uzroci poremećaja glasa R mogu biti :

 • Organski uzroci kratak jezik,kratak frenulum(podjezična resica),visoko tvrdo nepce, rascep nepca ili neurološke smetnje (hipotonija ili hipertonija jezika)
 • Funkcionalni : zakasneo govorno-jezički razvoj

Kada treba početi sa vežbama glasa R

Od  velikog je značaja sistematski pregled dece sa četiri godine gde je uključen i logoped. Dijagnostičkim testovima se proverava govorno jezički status četvorogodišnjaka. Logoped procenjuje zrelost deteta i mogućnost korekcije supstituisanih i distorzovanih glasova za taj uzrast. Govorno –jezički razvoj treba da bude ispravan od 5-5,5 godina. Početne vežbe kreću od vežbi oralne praksije jezika, špatulom ili vibrafonom. Važno je pravilno postaviti jezik radi dobre vibracije i bolje razvijenosti fonemskog sluha. Kada se vežba glas R nikada ne treba počinjati sa rečima gde je R u inicijalnom položaju već se uvek kreće od suglasničke skupine (tž,tč,tš,tr,dr). Većina roditelja greši  i počinje sa R na početku reči (npr. riba ribi grize rep). To je veoma pogrešno jer dete od napinjanja može da formira grleno R i tada je korekcija mnogo teža.Vežbe uvek počinjemo sa rečima  kombinacije sa klasterima trč, trž , (npr.trčanje,trči,drži,država…) zatim , ploziva i glasa R (trag, trava, drug, drugi….), nastavljamo rečima gde su ovi glasovi u sredini itd. Kada dete ovlada pravilnom artikulacijom glasa R ide se na diskriminaciju sa glasovima L, LJ, J ..

Saveti roditeljima

Ako dete im problem sa artikulacijom glasa R ili nekih drugih glasova potrebno je potražiti pomoć logopeda. Glas R je među poslednjim glasovima koji se koriguje upravo zbog svoje složenosti. Loš izgovor je i loša navika i ukoliko se ne krene na vreme sa korekcijom teže se ispravlja i duže traje tretman. Iskustva iz prakse nam govore da je potrebna dobra saradnja logopeda i roditelja, a rad roditelja je značajan upravo zbog lakšeg i bržeg uspeha u korekciji.

Da bi dete moglo pravilno da izgovara sve glasove važno je da bude stimulisano kroz razne vezbe mišiča lica, jezika i usana. Potrebno je da roditelji stimulišu dete kroz razne voklane igre,pesmice, reči i rečenice.

Radmila CvorovićAutor: Radmila Čvorović, diplomirani defektolog logoped-fonoped

Bavi se prevencijom, dijagnostikom i tretmanom govora, jezika i glasa kod dece i odraslih (poremećaj artikulacije kod dece, razvojno-jezički problemi (razvojne disfazije), mucanje, tikovi,problem čitanja i pisanja, kašnjenje u progovoranju, difagija –problem sa gutanjem. Specijalnost fonorehabilitacija glasa i govora kod dece i odraslih – disfonija (promuklost),pareze i paralize rekurensa,rad na uspostavljanju glasa nakon operacije na glasnicama Stalno zaposlena u Vojnomedicinskoj akademiji.

Završila Defektološki fakultet u Beogradu , na Odeljenju za fonijatriju Instituta za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije upoznala se i usavršila sve dijagnostičke i terapijske mere kod perifernih i centralnih poremećaja glasa i govora dece i odraslih. Završila kurs “Kognitivna - bihejvioralna terapija u kliničkoj praksi “, kao i edukaciju o primeni Kompjuterizovane analize glasa Vocal Assessment kao i obuku za ugradnju vokalnih proteza, pohađala brojna predavanja ,kongrese i seminare iz logopedije i fonopedije.

Autor je i koautor dosta radova vezanih za govorno-jezičke poremećaje i poremećaje glasa kod dece i odraslih. Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete i kao i na portalu Moj pedijatar

Kontakt: rcvorovic@gmail.com, telefon: 064/263-3464

Podeli:

Komentari

 1. Jasmina says:

  Cerkica je prosle godine sa 4.5 godine isla tri meseca kod logopeda i regulisala je izgovor svih problematicnih glasova osim glasa R. Logoped je rekla da nema potrebe vise da dolazi. Da li da potrazimo drugo misljenje ili da sacekamo jos malo i vezbamo sami sa njom? Inace za ta tri meseca je naucila da pravilno izgovara Š, Č, Ć, DŽ, Đ, Ž , LJ i sve sada izgovara savrseno osim R. Hvala unapred na odgovoru

 2. Sandra says:

  Moj djecak nije imao problem sa glasom R, ali je recimo glasove S i Š nekako slično izgovarao, te sam mu sama smišljala neke vježbice, tipa “supa je u šupi”. Pa je, da bi to izgovorio, naglašavao Š. Slično je bilo i sa Č i Ž. Kod njega su ovi glasovi baš bili zvučni. Međutim od kada smo sa 5 godina izvadili krajnike, sve glasove ispravno izgovara. Ne znam jel to utjecalo, ali eto mi smo to nekako povezali, jer je smo zaista poslije vađenja krajnika (koji su bili mnogoooo uvecani) odmah uočili pravilan izgovor.

 3. Marija says:

  Dobar dan,moja cerka ima 3,5god. I ne zna da kaze slovo R i Lj,da li je jos uvek mala da bi znala ili vec treba da odemo kod logopeda.Hvala

 4. Adis says:

  Dobar dan,ili ti ga dobrro veće,kako za koga,imam 15 god. i imam problem sa izgovorom slova R(koje zvuči kao Francusko F)Znam da sam se kasno setio da se javim,ali ako biste mi mogli reći da li postoji mogućnost da se moj problem riješi,a ako ima da li postoje kućne vjezbe bez posjete logopeda???

 5. Mila says:

  Da li je kasno da vodim svoje dete kod logopeda ona ima 12 godina?Da li ce moci da se ispravi ili je to nemoguce?

 6. AnonimanDecko says:

  Ne znam reci r ,a cuo sam da ako logoped i vjezbe ne pomognu da se moze ici na operaviju jezicbe resice pogotovo kad netko ima probleme i sa r i sa l ,a da ne prićam za one koji ne mpgu ni t rec znog trompg jezika ps. meni vibrira grlo i valjda donji dio jezika i nezz jel trebam zube dirat ili nepce ili sta jel trebam s vrhom ili s cime hvala unaprijed

 7. Dragan says:

  Dobar dan. Imam 38 god i to R mi smeta ceo zivot. Kad je u pitanju posao i sve ostalo, a pogotovo kad treba da se predstavim..jos me i neka trema uhvati pa ni ova slova sto znam kao da ne znam. Jer ima sanse bar da se malo to popravi ako ne moze da se nauci jer vec sam napunio 38. Ako treba i da se operise i vezba sve hocu samo da to vise resim. Kao da bih se rodio. Hvala i pozz

  • MojPedijatar says:

   Postovani,govorni artikulacioni problemi se ispravljaju do 12 godine.Posto ste napisali da ste motivisani mozete naravno pokusati .Prvo je potreban pregled logopeda koji ce proceniti koliko moze da se koriguje nepravilni izgovor glasa R.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA