Rana alergija na hranu

Bebi od šest meseci nakon uvođenja nove namirnice pojavio se osip. Crveni pečati po vratu, stomaku, leđima, na preponama, po rukicama kao i na licu. Pedijatar kaže da je alergija.

alergija na hranu px

Foto> Pixabay

Beba je upravo napunila sedam meseci. Sa čvrstom hranom smo počeli sa punih šest meseci po preporuci pedijatra, a do tada je samo sisala. Rođena sa 3,660 kg i sa punih šest imala 7,850 kg. Uvođenje čvrste hrane prvo smo počeli sa pirinčem. A zatim (redosledom koji sledi): krompir, šargarepa, tikvica, kukuruz, bundeva, piletina, proso, banana, spanać.

Treći dan po uvođenju spanaća beba se osula. Crveni pečati (mala tačkica kao ujed i veliki crveni pečat oko nje) po vratu, stomaku, leđima, na preponama, po rukicama kao i na licu. Bili smo kod izabranog pedijatra koja je rekao da je u pitanju alergija. Dan kada se pojavila alergija,  beba je  imala samo jedan obrok od čvrste hrane i to kašicu: proso, banana, jabuka. Nakon prepodnevnog spavanja pojavio se osip. Treba da napomenem da kad smo uveli bananu desilo se slično ali mnogo manje i po intezitetu i veličini.  Povuklo se posle. Pedijatar je prepisao Pressing po 2 ml 10 dana. U međuvremenu nije menjana kupka, deterdžent, ali ja imam sve manje mleka. U porodici nema alergičnih na hranu, a nama je ovo prva beba. Imam nekoliko pitanja:

Da li je ovo stvarno alergija? 

Jeste, tu NEMA dileme!

Sve što ste detaljno opisali je tipično za alergijsku reakciju koja se na koži veoma lako raspoznaje kao alergijski osip, a deo osipa  je tipična “koprivnjača” (urticaria). To je verifikovao pregledom i Vaš pedijatar, tako da nema sumnje da se radi o alergiji.

 

Kako da znam da je od hrane? 

Dve činjenice snažno potkrepljuju tvrdnju da se zaista radi o alergiji na hranu: prva je jasna povezanost sa uvođenjem nemlečnih namirnica – osipa nije bilo pre uvođenja nove hrane, a javio se unutar 24 sata od uvođenja nabrojanih namirnica, a to je tipično za alergijsku reakciju na hranu.

Podatak da niste menjali kupku i deteržent za pranje bebinog veša i odeće isključuje takozvanu kontaktnu alergiju, koja je inače retka u ovom uzrastu, a drugačije se ispoljava.

Podeli:

Komentari

  1. Ivana says:

    Moja beba ima dva meseca od prvog dana sisa samo moje mleko i jutros smo kod lekara otišli sa velikim pečatima po stomaku sitnim tačkama po ekstremitetima. Dijagnoza je “verovatno je kontaktni dermatitis” i pušteni smo kući uz nadu da će brzo proći. Koliko je normalno da čekam da se sve povuče, a da ne paničim ? I da li je moguće da sam nešto pojela i izazvala ovu reakciju na bebinoj koži?

  2. Sanela says:

    Moja beba ima 8 meseci.Pre nekoliko dana je dobio osip samo po rukama,više na levoj,koji se ne povlači.Pomislila sam da smo ga pretopili,ali sada već mislim da je alergija na hranu.Molim za mišljenje i savet.

  3. Jelena says:

    Pozdrav.Molim za savet.Dobili smo rezultate analize krvi i bebac ima umerenu alergiju na kravlje mleko 3,040 ul..Ima i atopijski dermatitis koji je sada pod kontrolom..Beba sisa od rodjenja. Ima 7 i po meseci i ima 5 obroka u toku dana.7700g.Od doktorke iz dispanzera smo dobili odgovor da mu se daje specijlno mleko sto je meni malo nelogicno jer sisa.Vas savet po tom pitanju i da li smem da uvodim junetinu,kao i zumance?Inace ja sam imala alergiju na jaja i paradajiz kao mala.Hvala.

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA