Rafting i kanjoning sa decom? Previše ekstremno ili bezbedno?

Verovali ili ne, ima ljudi koji će pokušavati da vas ubede da provedete svoj teško zarađeni odmor radeći nešto drugo umesto iskustva koje vam menja pogled na svet i leči dušu – a to je rafting. Ozbiljno.

Krenuće sa pričom kako bi neki akva park bio odličan izbor da odvedete decu. Ili će vam reći da pazite kada vodite decu na otvoreno, da mogu da se povrede ili da ih napadnu životinje. Bez trunke ironije. A to što neko može da im skoči na glavu u prepunjenim akva parkovima nema veze.

U prostom slučaju da imate takve prijatelje ili članove porodice, koji pokušavaju da vam prodaju ovu priču, spremili smo za vas razloge zašto je rafting i kanjoning sa decom jedno od najboljih iskustava koje možete da im pružite.

Bezbedno je voditi decu na rafting i kanjoning

Iako je rafting po definiciji ekstreman sport, postoje više klasa po kojima se određena reka rangira po težini. Postoji 6 klasa, koje se kreću u rasponu od veoma mirne reke do reke na kojoj je nemoguće, tj. veoma opasno ploviti.

U koju klasu se reka svrstava zavisi od samog reljefa, tj. geografske lokacije reke i vodostaja. Kada je reč o našim prostorima, najatraktivnije mesto za rafting je na reci Tari. Ova reka je specifična po tome što protiče kroz najveći kanjon u Evropi, a drugi u svetu. Odmah nakon velikog kanjona reke Kolorado u Americi.

Vodostaj reke Tare se razlikuje tokom godine. Najveći je na proleće, kada se sneg sa okolnih planina otopi. Tada je rafting Tarom najopasniji, a reka može da dostigne i 6. stepen težine. Kako vreme prolazi, vodostaj je sve niži. Na jesen je reka Tara najmirnija i to je idealno vreme za rafting. Ipak, ako se odlučite za Tara kanjoning u Crnoj Gori i kanjonu Nevidio, onda je  on nešto ekstremniji, potrebna je fizička spremnost, plivačko umeće i određena starosna dob dece.

Kada govorimo o starosnom ograničenju, to zapravo zavisi od kluba do kluba, a i na kojoj reci se održava (zbog napomenutih razlika u klasifikaciji). Kako se ne biste našli u neprijatnoj situaciji, najbolje je da se pre polaska raspitate u klubu da li možete otići sa decom.

Odlična prilika za stvaranje samopouzdanja

Omogućite deci šansu da preuzmu određeni rizik. Dok ste na rafting i kanjonig turama sa vodičem, imate luksuz u vidu drugog mišljenja iskusnih rafting instruktora. Kada sumnjate da li vaše dete može da savlada brzak klase 4, pitajte vodiča.

Oni su nepristrasni i veoma zainteresovani za bezbednost svih učesnika, za šta su i odgovorni na osnovu IRF licence. Prvi će ohrabriti dečicu koja oklevaju i pogurati onu punu samopouzdanja u pravom smeru. Bićete zapanjeni šta su vaša deca sposobna da učine.

Savladavanje izazova koji im reka nameće će ojačati njihovo samopouzdanje i doneti im iskustvo u rešavanju problema. Kada se eventualno kasnije nađu u situaciji pod uticajem velikog adrenalina, neće biti pod velikom panikom.

Takođe, gde god da pođete na rafting, bilo na Tari u nacionalnom parku Durmitor, bilo da pođete na kanjoning i druge avanture u Nacionalnom parku Sutjeska, ili dalje u Evropi, organizacija samog Nacionalnog parka je takva da ćete uvek imati dostupnu pomoć u slučaju potrebe.

Ne morate da brinete da će im biti dosadno

Zaista. Čak i ako vaša deca ne uživaju posebno u prirodi, ili pogotovo ako je primaran izvor zabave vaše dece tehnologija. Na raftingu će steći prijatelje, biti izmoreni od fizičke aktivnosti u toku dana i uživati u prisustvu vodiča (obično su odlični sa decom). Deca su nakon raftinga bogatija za nove mozgalice, igre karata i priča koja će jedva čekati da ispričaju svojim prijateljima u komšiluku. Dokazano je da fizička aktivnost podstiče koncentraciju.

Neka će možda preuveličavati priču, ali nemojte im mnogo zameriti. Možda je to zaista njima izgledalo toliko grandiozno. A ako su ubacili poneki detalj, to znači da razvijaju kreativnost. Nemojte ih kuditi dok su njihove priče bezopasne.

Podelite magično rafting iskustvo sa decom

Zvuči kliše, ali stvarno imamo samo jedan život (sanjamo da ih ima više). Ima mnogo toga što treba iskusiti, i mnogo toga treba baš vi da iskusite. Da rafting nije vredan trošenja vremena, ovaj sport ne bi imao toliku bazu obožavatelja. Rafting je uzbudljivo, moćno iskustvo, kojeg ćete se rado sećati i potpuno vredno svakog sekunda koji provedete na reci sa decom. Osim što će se hraniti zdravo i živeti aktivno par dana, sjajno ćete se zabavljati.

Teško je danas naći vremena da provedemo kvalitetno vreme sa onima do kojih nam je stalo, a to nije problem kada ste smešteni u gumeni čamac. Kada sa decom pobedite sve brzake, ovo iskustvo će imati potpuno novu vrednost za sve vas. Osetićete mnogo veću povezanost, jer ste zajedno postigli nešto. Zar to nije svrha roditeljstva?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA