Pupak bebe

Dani kada je prinova stigla za novopečene roditelje ispunjeni su radošću, ali i strepnjom. “Drži glavu!”, “Pazi na pupak!”, “Što sad plače?”…

pupak bebe px

Foto: Pixabay

Ni najvisprenijim roditeljima nije lako da se snađu u moru informacija, upozorenja i saveta. Panika svakako nije od pomoći, a najjače oružje protiv nje je znanje. Za početak, priča o pupku…

Kod odraslog čoveka pupak je anatomski detalj, za mnoge bitan, ali, ako izuzmemo estetsku, bez druge funkcije. Pa ipak smo i mi često “osetljivi’” u predelu pupka, kao da nam je u podsvesti prisutno sećanje na jednu vezu koja život znači. Kako li je tek novorođenoj bebi?

Odakle nam pupak i čemu služi ?

Na mestu gde se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, struktura od životnog značaja, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom. U njoj se nalaze krvni sudovi ( dve arterije i jedna vena ) koji dopremaju bebi kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U trenutku kada se rodi, beba postaje nezavisan organizam, sposoban da se adaptira na spoljašnji svet, i da samostalno obavlja osnovne fiziološke funkcije ( da diše, da jede, da mokri… ). Zbog toga se, u prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca prvo klemuje ( da ne bi doslo do krvarenja iz krvnih sudova u njoj ), a zatim i preseca makazama. U mnogim zemljama  je sve popularnije prisustvo oca na porođaju, kada on, ukoliko želi, može da preseče pupčanu vrpcu.

Nakon presecanja pupčane vrpce, ono što ”štrči” na stomačiću vaše bebe je pupčani patrljak, 2-3 cm dug ostatak pupčane vrpce, koji se obično sasuši i otpadne za 12-15 dana. Iako ne izgleda baš lepo dok menja boje od plavoljubičaste, preko žutozelene, braon, do crne, znajte da vaša beba ne oseća bol, jer pupčana vrpca nema nervne završetke! Iz porodilišta će vam uz pupčani patrljak stići i tračica čvrsto uvezana oko njega, ili plastična štipaljka kojom je patrljak “uštinut”. Obzirom da su krvni sudovi pupčane vrpce veliki, pupčani patrljak je potencijalno ulazno mesto za bakterije, zbog čega se higijeni pridaje veliki značaj. Obrada pupka je svakodnevna obaveza pedijatrijskih sestara u porodilištu, a kada beba ode kući, za to su nadležne patronažne službe doma zdravlja.

Dok ”pupak” ne otpadne …

Roditelji treba da vode računa da pupčani patrljak bude:

–         čist – za čišćenje pupka pedijatrijske sestre koriste različite antiseptike ( najviše se preporučuje Octanisept), koji se nanosi –  isprska na predeo pupka ( dakle, vata, pelena i, kod nas omiljeni, štapići za uši (!) ne dolaze u obzir, jer nisu sterilni, a već smo rekli da se u pupčanom patrljku nalaze ostaci krvnih sudova, koji su, do zarastanja pupčane rane prohodni, što znači da je bakterijama put u bebin krvotok neometan ); patronažna sestra će dolaziti svakodnevno sve dok pupak ne otpadne a ako vam se dogodi pauza izmedju poseta patronažne službe, nema mesta panici, nego poprskajte pupak Octanisept sprejom jednim prskanjem. Prvo ćete sterilnom gazom u jednom potezu obrisati sam patrljak ( kao da je patrljak vaš prst, nabacite gazu na njega da ga celog prekrijete, a zatim je jednostavno svucite sa njega povlačeći je na gore ), a zatim ćete uzeti novu gazu i obrisati kožu oko samog patrljka, takođe u jednom, kružnom, potezu. Nakon čišćenja bitno je da patrljak dobro prosušite na sobnom vazduhu, a zatim zaštitite sterilnom gazom. Nemojte preterivati sa čišćenjem pupka, istraživanja su pokazala da previše manipulacija sa pupkom i primena agresivnih sredstava za čišćenje samo odlaže otpadanja pupčanog patrljka. Ukoliko koristite sredstvo Octanisept nije potrebno da se koristi ni jedno drugo sredstvo a posebno je važno da Octanisept NE SME da se kombinuje sa povidon jodom ( koji se nekada koristio za ovu namenu. Znači, koristi se jedno ili drugo sredstvo, nikada oba, svakako je preporuka korišćenje Octanisepta).  Gazu možete fiksirati lepljenjem za kožu nežnim flasterom, a pelenu treba saviti da bude ispod pupka kako pupak ne bi biopokriven veštačkim materijalima.

–          suv – nakon kupanja, menjanja pelena i sl. pupak uvek treba ostaviti da se dobro osuši na vazduhu; nekada je bolje saviti pelenu da ne prekriva pupak; u ovom periodu se ne preporučuje kupanje bebe u kadici, već preko ruke.

Oduprite se iskušenju da ”pomognete” pupčanom patrljku da otpadne, čak i ako ”visi” na vrlo tankoj peteljci.

Podeli:

Komentari

 1. imam jedno pitalje imam cerku 4 godine primetila sam neki put otvoriguse pupak i opet zatvori ne zalise dagu boli vodilasam gu kod naseg pedijatra onguje obradio pupak i prosloje neko vreme nije se otvarao a sada opet neki put se otvori i opet zatvori nema crvenilo oko pupka niti gnoji samo to stose otvori i sam se zatvori dali je to strasno unapred xvala

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, bebi je otpao pupak 8 dan, al i dalje po malo bude krvi na gazici, nema nista ni crveno normalno pupak izgleda, ali na gazici bude malo krvi. Tretiram ga sa povidon jodom dva puta. Jel to normalno, ili ne… Sutra nam je kontrola kod pedijatra pa cu reci za pupak.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  bebi je otpao pupak 15 dana, i dan poslije toga je bilo sasusene krvi. To se nastavilo pojavljivti sporadicno i na kraju smo otisli kod pedijatra kpji je dao injekciju vitamina K (iako je beba vec u porodilistu primila vitamin K). Posle te injekcije pupak sadrzi cesce i obilnije sasusene krvi. Sta se desava tu?

  Odgovori na komentar
  • Ništa ovo nije za brigu kad NEMA krvarenja na drugim mestima!

   Svako veče – posle kupanja da se naprska Octenisept (BOLJI je od povidona) i da se prati.

   Odgovori na komentar
 4. Mojoj bebi otpao pupak 13. dan, i bilo je traga sasusene krvi te smo uradili bris pupka, koristili smo terapiju za Stafilokok po antibiogramu. Od tada je proslo nedelju dana.
  Pre dva dana smo ponovili bris i danas stigli rezultati, Eserihia, ali od juce pupak suv i cist, nema tragova krvi.
  Da napomenemda u okolini pupka nije bilo ni otoka i crvenila, beba lepo jede, napreduje.
  Dr namhe rekla da nastavimo sa terapijom jos dva dana, a za pet dana da damo kontrolni bris.
  Imate li vi neki savet?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, beba imamesec dana, radili smo bris pupka, u nalazu pise da je u manjem broju izolovana E. Coli, ali uradjen je antibiogra. Pupak je suv i cist, interesuje me da li je ovo pozitivan nalaz tj. da li je potrebna i terapija antibioticima. Idem sutra kod pedijatra svakako.
  Hvala.

  Odgovori na komentar
 6. Moja beba ima 6 mjeseci i danas sam primjetila crven pupak tj untar pupka je crveno.. On normalno jede, spava.. Ne znam sta da radim, da li treba da posjetim pedijatra?

  Odgovori na komentar
  • Da se dobro opere i svako veče naprska Octeniseptom (posle kupanja).

   Ako za 5 do 7 dana NE bude bolje -da se obavi pregled. Pregled je potrebno zraditi ranije, ukoliko se crvenilo širi.

   Odgovori na komentar
Strana 9 od 13<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA