Pupak bebe

Dani kada je prinova stigla za novopečene roditelje ispunjeni su radošću, ali i strepnjom. “Drži glavu!”, “Pazi na pupak!”, “Što sad plače?”…

pupak bebe px

Foto: Pixabay

Ni najvisprenijim roditeljima nije lako da se snađu u moru informacija, upozorenja i saveta. Panika svakako nije od pomoći, a najjače oružje protiv nje je znanje. Za početak, priča o pupku…

Kod odraslog čoveka pupak je anatomski detalj, za mnoge bitan, ali, ako izuzmemo estetsku, bez druge funkcije. Pa ipak smo i mi često “osetljivi’” u predelu pupka, kao da nam je u podsvesti prisutno sećanje na jednu vezu koja život znači. Kako li je tek novorođenoj bebi?

Odakle nam pupak i čemu služi ?

Na mestu gde se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, struktura od životnog značaja, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom. U njoj se nalaze krvni sudovi ( dve arterije i jedna vena ) koji dopremaju bebi kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U trenutku kada se rodi, beba postaje nezavisan organizam, sposoban da se adaptira na spoljašnji svet, i da samostalno obavlja osnovne fiziološke funkcije ( da diše, da jede, da mokri… ). Zbog toga se, u prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca prvo klemuje ( da ne bi doslo do krvarenja iz krvnih sudova u njoj ), a zatim i preseca makazama. U mnogim zemljama  je sve popularnije prisustvo oca na porođaju, kada on, ukoliko želi, može da preseče pupčanu vrpcu.

Nakon presecanja pupčane vrpce, ono što ”štrči” na stomačiću vaše bebe je pupčani patrljak, 2-3 cm dug ostatak pupčane vrpce, koji se obično sasuši i otpadne za 12-15 dana. Iako ne izgleda baš lepo dok menja boje od plavoljubičaste, preko žutozelene, braon, do crne, znajte da vaša beba ne oseća bol, jer pupčana vrpca nema nervne završetke! Iz porodilišta će vam uz pupčani patrljak stići i tračica čvrsto uvezana oko njega, ili plastična štipaljka kojom je patrljak “uštinut”. Obzirom da su krvni sudovi pupčane vrpce veliki, pupčani patrljak je potencijalno ulazno mesto za bakterije, zbog čega se higijeni pridaje veliki značaj. Obrada pupka je svakodnevna obaveza pedijatrijskih sestara u porodilištu, a kada beba ode kući, za to su nadležne patronažne službe doma zdravlja.

Dok ”pupak” ne otpadne …

Roditelji treba da vode računa da pupčani patrljak bude:

–         čist – za čišćenje pupka pedijatrijske sestre koriste različite antiseptike ( najviše se preporučuje Octanisept), koji se nanosi –  isprska na predeo pupka ( dakle, vata, pelena i, kod nas omiljeni, štapići za uši (!) ne dolaze u obzir, jer nisu sterilni, a već smo rekli da se u pupčanom patrljku nalaze ostaci krvnih sudova, koji su, do zarastanja pupčane rane prohodni, što znači da je bakterijama put u bebin krvotok neometan ); patronažna sestra će dolaziti svakodnevno sve dok pupak ne otpadne a ako vam se dogodi pauza izmedju poseta patronažne službe, nema mesta panici, nego poprskajte pupak Octanisept sprejom jednim prskanjem. Prvo ćete sterilnom gazom u jednom potezu obrisati sam patrljak ( kao da je patrljak vaš prst, nabacite gazu na njega da ga celog prekrijete, a zatim je jednostavno svucite sa njega povlačeći je na gore ), a zatim ćete uzeti novu gazu i obrisati kožu oko samog patrljka, takođe u jednom, kružnom, potezu. Nakon čišćenja bitno je da patrljak dobro prosušite na sobnom vazduhu, a zatim zaštitite sterilnom gazom. Nemojte preterivati sa čišćenjem pupka, istraživanja su pokazala da previše manipulacija sa pupkom i primena agresivnih sredstava za čišćenje samo odlaže otpadanja pupčanog patrljka. Ukoliko koristite sredstvo Octanisept nije potrebno da se koristi ni jedno drugo sredstvo a posebno je važno da Octanisept NE SME da se kombinuje sa povidon jodom ( koji se nekada koristio za ovu namenu. Znači, koristi se jedno ili drugo sredstvo, nikada oba, svakako je preporuka korišćenje Octanisepta).  Gazu možete fiksirati lepljenjem za kožu nežnim flasterom, a pelenu treba saviti da bude ispod pupka kako pupak ne bi biopokriven veštačkim materijalima.

–          suv – nakon kupanja, menjanja pelena i sl. pupak uvek treba ostaviti da se dobro osuši na vazduhu; nekada je bolje saviti pelenu da ne prekriva pupak; u ovom periodu se ne preporučuje kupanje bebe u kadici, već preko ruke.

Oduprite se iskušenju da ”pomognete” pupčanom patrljku da otpadne, čak i ako ”visi” na vrlo tankoj peteljci.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani, beba ima 9 dana, problem je sto se pupak ovlaži od urina. Patronožne sestre u porodilištu i iz doma zdravlja su rekle da po “novom” šure ne sme da se stavlja na dole u pelenu već treba da se ostavi kako jeste, a stoji uspravno tik ispod pupka. Pošto pampers ne sme preko neotpalog pupka nikako nije moguće izvesti da pelene a samim tim i pupak ostanu suvi. Probali smo da pomerimo i u stranu ali se pelene opet pokvase. Da li ovo može da ugrozi bebu?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,imam bebu od dva mjeseca kojoj jos uvijek vlaži pupak.Nakon pregleda,brisa i UZ organa,sve je bilo u redu.Sad trebamo hirurgu,rečeno je da je pupak ostao otvoren.Stvara se gnoj,bez otoka i crvenila. Interesuje me sta je to,da li je opasno?

  Odgovori na komentar
 3. Dobar dan. Imam bebu od 23 dana, 10-ti dan nam je otpao pupak, nakon toga nam je isla par dana sukrvica iz pupka, za sta nam je patronazna sestra rekla da je to normalno, i prestalo je. E sad zadnja dva dana nam je ponovo krenula sukrvica, dali je to normalno?

  Odgovori na komentar
  • Posle pupanja bebe da se naprska Octenisept i da se prati. AKo za 3 do 5 dana NE prođe da se obavi pregled. Ukoliko se pojavi CRVENILO kože oko pupka (što je srećom malo verovatno) pregeled treba odmah obaviti

   Odgovori na komentar
 4. Moja beba ima mesec dana, pupcanik je otpao posle sedmog dana, nakon toga smo jos nedelju dana koristili povidon jod i gaze dok se skroz ne osusi. Medjutim sinoc sam primetila kako iz korena pupka viri neki delic, kao neka krasta, koja je osusena. Da li je to opasno, da se javimo lekaru?

  Odgovori na komentar
 5. Mijailović Jelena 10.08.2017 u 20:46

  Poštovani, kupali smo bebu i u toku kupanja pokvasili smo gazu koja je obmotana oko pupka koji još uvek nije otpao. Šta sada treba da uradimo? Da li može da se desi nešto loše?

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, danas nam je 14. dan i pupak nam jos nije otpao. Danas je beba malo urinom i neznam ksko je usoela kakom pokvasila stipaljku.
  Isprali smo i poprskali Octeniseptom…i kad sam sve posusila vidim da pupak vlazi kao krv ili sukrvicu….
  Sta da radim?

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 13<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA