Psiholozi upozoravaju: Ovih 6 problema u detetovom ponašanju ne bi trebalo da tolerišete

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke deteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebalo odmah da reaguju.

ponasanja

5. Dete zauzima loš stav

Zašto ne treba ignorisati: Ako vaše dete “prevrne” očima kada ga kritikujete ili počne da vam se ruga i ponavlja vaše reči, nikako nemojta da zanemarite ovakvo ponašanje. mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako ne sprečite vaše dete će nastaviti tako da se ponaša. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i nastavnicima, jer će misliti da ako vi to tolerišete, da će i oni.

Kako rešiti: Objasnite lepo detetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok ne počne lepo da vam se obraća.

Pročitajte i ….Lepo mi reci istinu pa da te kaznim

6. Dete previše laže

Zašto na treba ignorisati: Ne treba da sputavate dečiju maštu, ali ako dete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vreme da reagujete. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male dece mogu da utiču na njih tako što nikada neće prihvatiti ko su zaista, već će stalno lagati i smatraće da je to prihvatljivo.

Kako rešiti: Objasnite detetu da je loše lagati i da uvek treba da kaže istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu niko neće verovati i pokušajte to da uradite na ličnom primeru. Na primer, ako dete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga naterajte da ih opere još jednom, jer mu ne verujete i tako će shvatiti lekciju.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA