Psiholozi upozoravaju: Ovih 6 problema u detetovom ponašanju ne bi trebalo da tolerišete

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke deteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebalo odmah da reaguju.

ponasanja

3. Pravi se da vas ne sluša

Zašto ne treba ignorisati: Ako vašem detetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reguje, onda ste već u problemu. Nikako nemojte da popustite i sami uradite ono što ste tražili od deteta, jer će tako dete smatrati da može da vas kontroliše u svakoj situaciji. Ako ne sprečite ovo loše ponašanje, neizbežno je da će vaše dete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Kako rešiti:
Ako vas dete ne sluša i posle trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite šta treba da uradi. Ponavljajte sve dok vas dete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontrolišu, a ne dete.

Pročitajte i ….Gde roditelji greše u svađi sa detetom

4. Dete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorisati: U redu je ako dete hoće sebe da počasti čokoladom, ponekad bez pitanja pusti televizor ili sedne za kompjuter. Međutim, ako dete počne učestalo da uzima stvari koje hoće i radi šta hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.


Kako rešiti:
Razgovarajte sa detetom o pravilima koja uvek moraju da se poštuju. Ako ste se, na primer, dogovorili da dete ne gleda televiziju pre nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dozvolite da se vaša pravila često krše, jer će im to preći u naviku.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA