Psihička priprema za školu

Kako letnjim danima dolazi kraj i sve je bliži početak škole, neretko negoduju i deca i roditelji. Dok deca uzdišu zbog ranog buđenja i učenja, roditelji su svesni da im predstoji težak period privikavanja. Čak je i deci koja obožavaju školu i uživaju u njoj potrebna psihička priprema kako bi opuštene, sporije dane bez obaveza ostavila iza sebe i zaista se pripremila za školsku godinu.

skolla

Psihička priprema za školu je proces koji dolazi zajedno sa nabavkom školskog pribora i nove odeće. Kao roditelj, verovatno ste ili srećni zato što će škola vratiti porodičnu rutinu ili vam već nedostaju letnji dani, kao vašoj deci. Bez obzira na vašu tačku gledišta, morate da pomognete deci da se psihički pripreme za školu – kao što ćete im pomagati da kupe sveske i  olovke.

Kako letnji dani prolaze, i deca pokazuju razočarenje zbog kraja leta ili uznemirenost oko toga šta će doneti nova školska godina, lako možete sebe uhvatiti da dajete jedan od sledeća dva odgovora, ili „Ma ne, ne misliš tako! Škola je divna!” ili, „Ni ja ne želim da se raspust završi! I ja se plašim šta nas čeka u školi!”, želeći tako da utešite dete. Za sve vas ovo je vreme tranzicije i poricanje ili priznavanje samo jedne od niza emocija koje se javljaju ne daje detetu pravu sliku stvari.

Prihvatanje i objašnjavanje svih emocija –  oko početka škole čak i ako ima stvari kojima se dete stvarno raduje, i  jer detetu nedostaje letnje zabave čak iako mu sledi još dosta igre, pomaže svima da mirno prihvate uskomešana osećanja.

Kada vaša deca pričaju o emocijama koje osećaju u vezi sa ovim periodom tranzicije i privikavanja, učinite više od toga da ih samo pustite da pričaju. Pokušajte da definišete šta je to što će im najviše nedostajati od letnjeg raspusta, oko čega su tačno nervozna ali i šta ih to lepo očekuje. I vi učinite isto: pričajte deci kako se vi osećate, kako ste se osećali u njihovim godinama i šta ste radili tada a šta radite sada da se pripremite za školsku godinu.

Na svom primeru im pokažite da se i mentalno pripremate za školu, zbog sebe i zbog cele porodice. Možda vam se ne čini kao značajna stvar ali videćete da jeste čim počne škola.

Vašoj deci je potrebna posebna podrška tokom prvih dana nove školske godine. To je nova godina, puna mogućnosti ali isto tako i nepoznanica. Trebaće im podsetnik i uverenje da će sve biti u redu, i da imaju vašu podršku bez obzira na sve. To je prosto podsećanje da je član porodice uz njih…i da će ponovo biti raspusta.

Priprema za školu je više od kupovine neophodnih stvari. To je i emotivni proces koji vam može pomoći da cenite leto još više.

Izvor: Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA