Prvo odmor, pa učenje

Školska godina je gotova, a vaš đak nije postigao uspeh kakav ste želeli? Najlakše je da ga kaznite, zabranite mu igru i izlaske i “prikujete” ga za radni sto. To je kontraproduktivno

odmor

Školska godina se završila, a vaš đak nije postigao uspeh kakav ste od njega očekivali? Najlakše je da ga kaznite tako što ćete mu odmah zabraniti igru ili izlaske i “prikovati” ga za radni sto, ali takav pristup je kontraproduktivan. I najlošiji učenici su zaslužili odmor, pa im to i omogućite. Psiholozi kažu da, po završetku školske godine, deca moraju da odlože knjige i sveske, kako bi im se mozak “restartovao”.

– Ukoliko ih naterate da prvog dana raspusta čitaju gradivo iz kojeg se nisu dobro pokazali ili ono koje ih tek čeka od septembra, napravićete karambol u njihovim glavicama – kaže psiholog Vesna Petrović. – Đaci moraju da se odmore, bez obzira na to koliko su malo tokom školske godine učili i radili.

Njen savet je da prvih mesec dana pustite decu da se “izduvaju”, izmeste i mentalno, a ne samo fizički, od škole, prepuste igri, druženju sa vršnjacima, sportu. Ako planirate da idete na more, najbolje je da ih odmah odvedete. Kada se odmore i ojačaju, objasnite im da je vreme da se posvete knjizi, ali tako da ih motivišete da sledeće godine ne naprave istu grešku.

– Neka shvate da su pogrešili što na vreme nisu dovoljno učili, pa sada tokom leta moraju da se muče. Recite im da sledeći raspust mogu drugačije da provedu, samo ako budu vredni i odgovorni tokom školske godine – savetuje psiholog.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA