Prvi razred srednje škole

Ovo ste očekivali poslednjih nekoliko godina – vaše dete prelazi iz osnovne u srednju školu. Budite svesni činjenice da je ovo kritični period i zahteva posebnu pažnju s vaše strane. Vaš sin ili kćerka mogu izgledati veoma mladi, ali njihovo novo okruženje može ih staviti pred iskušenja koja zahtevaju zrelost.

Verovatnoća da će dete probati drogu se dramatično povećava tokom ove godine. Vaše dete će upoznati brojne prijatelje, tražiće da ga prihvate, i počeće donositi više – i veće – odluke. Prvi put će vaša deca biti izložena uticaju starije dece koja puše, piju alkohol i koriste druge droge. Učenici prvih razreda srednje škole često misle da su ovi stariji učenici cool i mogu doći u iskušenje da probaju droge kako bi se uklopili u društvo.

Za veliki broj srednjoškolaca, odobravanje vršnjaka predstavlja sve i vaše dete može osećati da nije dobrodošlo. Vaše dete prolazi kroz razdoblje kad smatra da treba donositi sopstvene odluke i može početi da ispituje vaše vrednosti. Iako se vaše dete može odmaći od vas fizički i emocionalno – i može se činiti da vas se stidi – zapravo treba da budete uključeni u njegov život više nego ikad pre.

Takođe, budite svesni da vaš tinejdžer prolazi kroz značajne fizičke i hormonalne promene. Njihova raspoloženja se mogu menjati dok se pokušava nositi sa promenama na telu koje nosi pubertet. Edukujte se o tome šta možete očekivati -ako je uverite da je sve što se dešava uobičajeno, vaše dete se može opustiti znajući da je sve kroz šta prolazi potpuno normalno.

Da biste pomogli svom detetu da donosi ispravne odluke, trebate uraditi sledeće:
Budite vrlo jasni da ne želite da ono koristi alkohol, cigarete, marihuanu i druge droge.
Saznajte da li on zaista zna koje su posledice upotrebe alkohola, cigareta, marihuane i drugih droga.
Upoznajte njene prijatelje tako što ćete ih pozvati na kolače ili na ručak ili ako im treba prevoz do biblioteke, bioskopa ili negde drugo (pri čemu trebate poštovati njenu želju za nezavisnošću). Upoznajte se sa roditeljima prijatelja kako biste saznali da li delite iste stavove kada je upotreba droga u pitanju.
Uključite decu u aktivnosti posle škole koje su pod nadzorom odraslih.
Ukoliko su deca bez nadzora nakon škole, postavite im određene granice – zadajte im određene zadatke, dodelite im zaduženja koja trebaju obavljati u kući i imajte strogo pravilo da vam uvek moraju javiti gde su.
Neka detetu bude jednostavno napustiti situaciju u kojoj se koriste alkohol, duvan ili druge droge.
Ukoliko će se organizovati zabava u nečijoj kući, nazovite roditelje tog deteta kako biste bili sigurni da se neće koristiti alkohol ili druge ilegalne supstance.
Postavite pravila i sprovodite ih.
Podstičite otvoren razgovor sa svojim detetom o njegovim iskustvima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA