Prva pomoć kad strano telo dospe u nos, oko, uvo, probavni trakt ili kožu deteta

Česte su situacije da dete ugura strani predmet u nosić, uvo ili da proguta. U nekim situacijama možete pomoći ali postoje situacije kada je najbolje dete odmah odvesti lekaru.

Foto: Privatna arhiva

Strano telo u nosu

* Glatko (dugme,zrno,kliker) – Dete odmah voditi kod lekara.

PAŽNjA:Nikada ne smete sami pokušavati izvaditi strano telo iz nosa jer ono može da sklizne u dušnik i tako dovesti do gušenja. Dete neka diše na usta.

* Papirić-Možete ga odstraniti pincetom, ako nije otišao preduboko

PAŽNjA: Kada dete ima iscedak iz nosa neprijatnog mirisa iz samo jedne nozdrve postoji mogućnost da je dete već stavilo u nos neko strano telo. Posetite lekara.

Strano telo u oku

*Pomerajuće na beonjači-ako dete plače, samo će ga izbaciti, u suprotnom palcem i kažiprstom razmaknite kapke i pokupite ga maramicom. Ako je strano telo ispod gornjeg kapka, povucite ga preko donjeg kapka i ono će ostati na trepavicama

*Zabodeno ili prilepljeno na oko- oko pokrijte gazom i odvedite dete kod lekara

Strano telo u ušima

*Mali predmeti (kuglica,zrno…) -dete odvedite kod lekara koji će posebnim instrumentom izvaditi strano telo.

PAŽNjA: Nikada ga ne vadite sami, jer možete detetu probiti bubnu opnu

*Bube,mušice i sl.-U uvo sipajte toplu vodu i sačekajte da bubica ispliva. U slučaju da ispiranje nije uspešno, potražite pomoć lekara.

PAŽNjA: Ni sa čime ne ulazite u uvo

Strano telo u probavnom traktu

* Glatko (dugme,kovanica,koštica)-strano telo će se izlučiti samo, stolicom. Kontrolisati stolicu sve dok u njoj ne nađete strano telo.

* Šiljato,oštro ili veliko(igle,ekseri…)-Dete što pre odvedite kod lekara.

Strano telo u koži

*Drvce, trska…plitko u tkivu- Nežno očistiti ranu toplom vodom i sapunom. Pincetu sterilisati (držati kratko iznad plamena) .Pincetom izvadite strano telo. Stisnite ranu da izađe malo krvi. Očistite taj deo i zalepite hanzaplast.

PAŽNjA: Ako dete još nije bilo vakcinisano protiv tetanusa, odvedite ga lekaru ako se strano telo slomi u tkivu-ne pokušvajte ga izvaditi sami oštrim predmetom. Nikada sami ne vadite strana tela koja su duboko u koži

Podeli:

Komentari

 1. Jele says:

  Jutros za dorucak sam jela tunjevinu onu sitnu u konzervi i u tanjiru sam ugledala veliku kost i onda sam se uplasila i nastavila da jedem pasetu i hleb a tunjevinu sam ostavila posle par minuta pocelo je da me grebe u grlu , nasilu sam kasljala pila mnogo vode i cajeva ali boli i sad veceras , kafa kasljem izbacujem slajm i imala sam proliv i gasove u stomaku i u grlu osecam kao da mi gori i pomalo u usima i imam 14 god. I plasim se da nije kost ostala u grlu , inace glas mi je normalan i pricam normalno bez smetnji , molim za odgovor sto pre.Unapred hvala punoo.

  • MojPedijatar says:

   Ako se bol nastavi – OBAVEZAN je pregled ORL specijaliste!

   To je kratak i jednostavan pregled, a ako je kost “zapela” lako se vadi.

 2. bebisol ampula says:

  Da li je moguće da dete (13,5 meseci) proguta plastičnu ampulu Bebisol od 5ml; kako da znam? Drzao je u ruci i posle nisam mogla da je nađem, a nisam sigurna koliko sam ih ukupno imala.

  • MojPedijatar says:

   Moguće je – ali je to IZUZETNO malo verovatno. Ukoliko dete povraća, teško diše, stalno balavi i kašlje…ODMAH u najblizu dečju bolnicu.

 3. Dragana Jovic says:

  Moguce je da proguta minijaturni poklopac,ali ne celu ampulicu…

 4. Kristina says:

  Ja mislim da je dete od 2.5god gurnula u nos zrno suncokreta vidim smeta joj i kad sam bolje pogledala videla sam zrno suncokreta dali moze nesto da se desi hvala jako sam uplasena

 5. sladjana says:

  dobar dan beba mi ima 4.5meseca i bolu je usi pa sam htela da vas pitam sta je dobro da joj dam da ublazo bol hvala

 6. Maida says:

  Dete od 7 god progutalo kliker?Sta uraditi?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA