Promene na licu u trudnoći

Promene na licu u trudnoći nisu ništa neobično, jer organizam tada prolazi kroz hormonski vrlo izazovan period. Iz tog razloga, trudnoću mnogi nazivaju drugim stanjem. Odgovore na pitanja kroz koje promene na licu žene najčešće prolaze i kako u trudnoći sačuvati kožu lica, otkrivamo u nastavku teksta.

Foto: Pixabay

Kako trudnoća odmiče iz meseca u mesec, žene sve više postaju svesne činjenice da se u njima razvija novi život i da uskoro dobijaju najvažniju ulogu u životu. Uporedo sa tim, žensko telo prolazi kroz niz fizioloških promena, a sa njim i koža lica. Hormonske promene različito utiču na žene, pa za neke pripadnice lepšeg pola primećujemo da blistaju u trudnoći, dok ima i onih kojima je trudnoća oduzela nekadašnju lepotu. Doživljaj je naravno subjektivan, ali nesporno je da je ovaj period izazovan za svaku ženu i da svaka žena reaguje drugačije.

Kako se postaviti kada se radi o nezi lica u trudnoći? Jedan od univerzalnih saveta je da pratite svoju kožu i da ličnu negu prilagođavate njenim potrebama. Ono što u trudnoći nećete izbeći su pojava bubuljica na licu.

Bubuljice na licu

Bubuljice su čest pratilac hormonskih promena u telu, pa trudnoća nije izuzetak. Nije da ste opet ušle u pubertet, ali nekim ženama se dešava da im se koža lica drastično promeni. Žene koje su imale suvu kožu, mogu se susresti sa pojačanim radom lojnih žlezda i nešto većom količinom masnoće, a postoji i druga krajnost kada koža odjednom postane suva i sklona iritacijama. Ovaj prelaz neće biti drastičan, već postepen, pa svoju negu adekvatno prilagođavajte promenama na licu. Važno je da svaki tip kože dobije svoju dnevnu dozu hidratacije i nege, kako biste sprečili dalje širenje problema.

Žene se uvek neprijatno iznenade kada vide bubuljice na licu. Istina je da lepa koža čini da se žena oseća sigurno u sebe i da ima samopouzdanja. Ženama je to potrebno i u trudnoći, kada su posebno emocionalno ranjive pod uticajem pojačanog rada hormona. Zato i jedna obična bubuljica može biti stres.

Retko se dešava da se u trudnoći pojavi ozbiljan problem sa kožom lica u vidu  akni, ali povremena pojava pojedinačnih bubuljica na licu je nešto što možete da očekujete, pogotovo ako primetite da vam je koža masnija nego inače. Izvesno je da će i koža koju karakterišemo kao normalnu, u trudnoći postati problematična. U tom slučaju, kao jedno od rešenja na psihološkom planu može da bude stalno podsećanje da je ovo samo jedan period u životu koji će proći.  Uostalom, kroz promene na licu prolazi svaka žena koja se odluči na ovaj korak, a to je da za devet meseci postane majka.

Redovni pratilac trudnoće neretko bude i promena boje kože lica kod žene.

Fleke na koži lica

Nije pravilo, ali izvesnom broju žena se dešava da primete promenu boje kože lica u trudnoći. Ako je to vaš slučaj, pa uočite promene u boji kože, za početak ne bi trebalo da paničite. Može se reći da su i promene boje kože normalna pojava na koži lica kod trudnica. Za to opet možemo da krivimo hormonske promene kroz koje buduća majka prolazi. Ne prolaze sve trudnice kroz ovo stanje, ali nije na odmet da se upoznate sa ovom pojavom. Melazma je stanje u kome deo kože poprima nijanse braon boje. Kada se prvi put pojavi u trudnoći, onda je stručno nazivamo kloazma.

Kako da prepoznate da se radi o kloazmi u trudnoći, a ne nekom ozbiljnom problem sa kožom lica?

Na licu možete primetiti postepenu pojavu braon mrlja, fleka ili pega na koži. Pod uticajem hormonskih promena i nekih spoljašnjih faktora, dolazi do viška pigmenta na licu koji se odražava u vidu hiperpigmentacija. Pojavu fleka na koži često vezujemo i za preteran boravak na Suncu. Ultra- violetno zračenje trajno uništava ćelije kože, pa je uvek potrebna dodatna zaštita prilikom sunčanja. Trudnoća nije izuzetak, pa se trudnicama savetuje dodatan oprez i obavezno korišćenje zaštitnog faktora na koži.

Međutim, hiperpigmentacije na koži ne odražavaju samo trenutno stanje. Ako je buduća mama ranije praktikovala boravak na Suncu bez zaštitnog faktora ili preterano koristila solarijum, može da se desi pojava braon fleka na koži u trudnoći. Zato lekari, čini se, nedovoljno apeluju o štetnosti izlaganju sunčevim zdracima bez adekvatne zaštite. Koža lica pamti raniji tretman, pa možda baš u trudnoći dođe do manifestacije nekog od ovih stanja kože.

Hiperpigmentacije nisu opasne po zdravlje žene i plod bebe, tako da sve buduće mame mogu da odahnu. Iako mogu da izgledaju strašno, nema nikakvih posledica po zdravlje. One su samo trenutni, estetski problem na koži.

Postoji mnogo načina za njihovo lečenje i uklanjanje. Kako je trudnoća specifično stanje, pa je upotreba mnogih lekova zabranjena, lekar će proceniti da li sa tretmanom treba krenuti odmah ili sačekati period nakon porođaja. Mnogi prirodni preparati su vrlo efikasni za uklanjanje pigmentacionih fleka, poput vitamina C, ricinusovog ulja, meda i kurkume. Međutim, i za upotrebu prirodnih sredstava za lice u trudnoći, potrebno je da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Od meda i kurkume možete napraviti domaću masku za lice od potpuno prirodnih sastojaka, koja pored toga što efikasno uklanja fleke na koži, odlična je i za bubuljice. Ako pomešate jednu kašičicu meda i pola kašičice kurkume, pa tome dodate i svega nekoliko kapi limunovog soka, dobićete smesu koja će vas trenutno rešiti fleka, a dobra je i generalno za negu kože lica. Med je idealno sredstvo za negu kože, pod uslovom da niste alergični. On obiluje vitaminima i mineralima. Kurkuma trenutno boji kožu lica, za ublažen izgled fleka. Limun je moćan izvor vitamin C, važnog antioksidanta.

Čak i ako vam koža lica bude „normalna”, u trudnoći dolazi do pojave koja uplaši mnoge žene- nadutosti lica.

Gojaznost ili samo nadutost lica

Kako trudnoća odmiče, možete primetiti promene u telesnoj težini. Opšte prihvaćeno gojenje u trudnoći iznosi nekih petnaest kilograma viška, sve preko toga se smatra alarmantnim. Mnoge mršave žene u trudnoći postignu svoju idealnu kilažu, pa nakon porođaja izgledaju bolje nego ranije. Majčinstvo izuzetno pozitivno deluje na žene, pa se mnoge pripadnice nežnijeg pola prolepšaju. Lice im neretko blista i zbog unutrašnjeg zadovoljstva koje osećaju.

Kako trudnoća napreduje, žensko telo se otežano kreće, pa je pojava nadutosti tela jedan od vodećih problema u drugom stanju. Najviše otiču noge, ruke, a neretko se dešava da otekne i lice. Tada je to već znak za uzbunu i odlazak kod lekara, koji može od vas tražiti da odradite dodatne analize. Obično se sumnja na blago povišen krvni pritisak kada dođe do oticanja lica. Ako je sa pritiskom sve u redu, pomoć mogu da budu hladne obloge i blaga masaža lica i vrata. Možete biti bez brige, nakon porođaja, sve se to samo reguliše.

Ako vas pojava nadutosti plaši, treba da znate da ćete čim se beba rodi vrlo brzo povratiti svoj nekadašnji izgled. Mnogim ženama se dešava da se iznenade kada posle porođaja shvate da je višak kilaže neznatan i da su sve vreme samo patile od nadutosti.

U drugom stanju nema potrebe da odstupate od svojih uobičajenih navika u nezi kože lica, ako ne primećujete nikakve promene.

Pridržavajte se osnovnih pravila o nezi kože

Od trudnoće ne bi trebalo praviti bauk, jer je to prirodna faza u životu svake žene. Shodno tome, treba se pridržavati nekih osnovnih pravila pri negovanju. Redovna i pravilna higijena lica je nešto što se podrazumeva. Čišćenje lica ujutru i uveče je prvi korak koji svaka žena treba da ispoštuje inače, ali i u trudnoći, da bi imala lepu i negovanu kožu. Kada ste se uverili da je koža potpuno čista, možete preći na drugi korak, a to je nanošenje hidratantne kreme koja odgovara vašem tipu kože. Hidratacija je osnova svake dobre i kvalitetne nege lica, pa se ovog principa pridržavajte i u drugom stanju.

Treba izbegavati i u trudnoći uobičajene greške u nezi kože koje su jedan od glavnih razloga za pojavu problematične kože lica. Svima se povremeno dešava da neki korak u nezi kože lica preskoče, pa je tako i sa budućim mamama. Ne bi trebalo da osećate grižu savesti ako se to i vama povremeno desi. Jednom preskočeno čišćenje lica neće se mnogo odraziti na vašu kožu lica, ali gledajte da vam to ne postane navika. Nega lica je kontinuiran proces i zahteva disciplinovanost.

Nega kao imperativ i u trudnoći

Mnoge buduće mame zapostave negu lica tokom trudnoće, što zbog brige o svom zdravstvenom stanju, što zbog stalnog razmišljanja o novom životu koji se rađa u njima. Potpuno je razumljivo da se tako nešto desi, jer je svaka mama u strahu od toga kako će se snaći u novoj ulozi, ako se radi o prvom detetu.

Mame koje imaju više dece brinu o novom članu porodice i tome kako će biti prihvaćen od strane ostale dece i ukućana. Sav fokus žena prebaci na dete, a sebe nekako zaboravi. Magija drugog stanja proces je koji traje od onog trenutka kada žena sazna da je u blagoslovenom stanju, pa sve dok se ne porodi.

Buduće mame o sebi počnu da brinu onda kada beba već malo odraste. Međutim, kako govorimo o periodu od par godina, do tada koža lica pati, jer joj je kao i pre drugog stanja potrebna svakodnevna nega i hidratacija.

U trudnoći je generalno najvažnije naoružati se strpljenjem i pozitivnošću, kako biste sve što vam se u tom trenutku nađe na putu kroz  tih nezamenljivih devet meseci mogli da prebrodite. Kada je žena mentalno jaka, promene na koži ne mogu da je poljuljaju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA