Promene na koži u pubertetu: Od mitisera do maljavosti

Otkrivamo vam kako se nositi sa promenama na koži u pubertetu! Evo šta se događa sa licem  u ovom periodu i kako zaobići negativne efekte  na koži na najjednostavniji način.

Foto: Pixabay

Promene na koži u pubertetu su normalna pojava, nastaju usled preteranog rada hormona. Međutim, najčešća greška je olako shvatanje istih! Koža lica ne mora da trpi!

Masna koža lica kao promena na koži u pubertetu

Masna koža lica podrazumeva veliku količinu sebuma na površini epitela. Šta to tačno znači?
Unutar dubljih slojeva kože nalaze se lojne žlezde, koje luče sebum odnosno masnoću kože. Ona nam je  neophodna kako se lice ne bi ljuštilo i koža nas svrbela. Ipak, događaju se promene na koži u tinejdžerskim danima i ona može lučiti preveliku količinu masnoća.

Postoji odličan način da proverite je li koža lica masna ili normalna. Uzmite papirnu maramicu i razdvojte njene slojeve. Obično imaju dva do tri sloja. Vama je potreban jedan gotovo proziran. Zatim zatvorite kapke i gotovo proziran sloj maramice prislonite uz kožu lica. Nakon par minuta odmaknite papir i pogledajte da li su na njemu ostale masnoće. Ukoliko ih ima, koža vašeg lica luči veću količinu sebuma.

Koži tinejdžera treba pravilna nega, jer će se masnoće nagomilavati unutar pora. Zato se devojkama ne preopručuje odlazak u krevet sa ostacima šminke, koji će dodatno narušiti izgled kože. Pirodni losioni mogu biti od koristi. Regulisaće Ph vrednost vaše kože, umiriti lojne žlezde i pospešiti cirkulaciju.

Mitiseri kao posledica masne kože lica u toku puberteta

Mitiseri se prepoznaju kao crne tačkice na nosu, bradi ili čelu. Nastaju kada se u porama nakupi velika količina prljavština iz spoljašnje sredine pomešanih sa sebumom. To je čvrsta smesa, koja je pre svega veliki estetski problem!

Crne bubuljice nisu bolne, ali se nepravilnim izvlačenjem gu irtirati. Zato ih je najbolje tretirati pravilno i posvetiti im petneastak minuta slobodnog vremena. Metode za uklanjanje mitisera treba da budu bezbolne i da pruže licu svežinu i sjaj! Svaki agresivni pristup mitiserima na licu može dovesti prljavštine do dubljih slojeva kože i napraviti dodatna oštećenja. Mogu se pojaviti crvene, bolne bubuljice koje iziskuju pažnju!

Potkožne bubuljice na licu kao posledica masne kože u toku puberteta

Potkožne bubuljice su česta pojava u toku tinejdžerskih dana. Jednostavno, bakterije iz spoljašnje sredine prodiru u drugi sloj kože i stvaraju upalu ili upala potiče iz samog organizma.

Više od desetak crvenih, bolnih akni na licu, iziskuje posetu dermatologu. Prepisaće adekvatnu terapiju, koja će učiniti lice čistim. Ipak, za potpun oporavak kože, potrebno je nekad ojačati imuni sistem organizma. Ukoliko se pojavi poneka potkožna bubuljica nemojte je cediti prstima, već nanesite prirodan losion za akne. Lagano će isušiti bubuljicu, koja će sama nestati sa vaše kože! Izbećićete kraste i rupice od akni, koje izaziva nepravilno ceđenje bubuljica.

Ožiljci od bubuljica kao posledica ceđenja svih vrsta akni u pubrtetu

Od mitisera do maljavosti zahvatamo sve promene na koži lica u pubertetu, pa ne možemo da se ne osvrnemo da problem sa ožiljcima od akni. Nepravilnim ceđenjem bubuljica pravite rupice u koži koje lagano zarastaju. Tkivo se menja i dobijamo strukture ćelija sa manje proteina, koje su tvrde na dodir.

Potkožne bubuljice ostavljaju za sobom rupice od akni, dok druge vrte mogu stvoriti izdignute ožiljke na koži lica. Imajte u vidu da se u toku puberteta celokupno lice regeneriše u periodu od godinu do dve dana! Prekriva ga sloj novih, zdravih ćelija i daje nam ujednačen ten. Ipak, neki od ožiljaka od bubuljica mogu ostati na obrazima tokom celog života. Licu je potrebna hidratacija, koja će podstaći kožu lica na regeneraciju i ostaviti nežan osećaj pod prstima. Lagani pilinzi mogu biti od pomoći. Mešajući kašiku sode bikarbone sa dve kašike meda, skinućete mrtve ćelije sa kože i hidrirati lice. Prirodna maska za sobom ostavlja baršunast osećaj na obrazima i nije agresivna, što je najvažnije za kožu lica u pubertetu!

Navedene promene na koži lica u pubertetu javljaju se bez obzira na vaš pol!

Ovog puta momci zaslužuju malo pažnje, jer se njihovo lice potpuno menja. Dobijaju oštrije crte brade, obraza i potpuno gube dečački izraz lica.

Maljavost kod dečaka kao promena na koži u pubertetu

Prva promena u toku dečačkog puberteta jeste pojava malja na licu. Javljaju se ciklično, najpre u predelu između nosa i gornje usne a zatim na obrazima i bradi. Najpre će to biti mekane vlasi, koje postaju gušće i čvrste. Sa njima dolazi i želja da ih nema tu gde jesu i prvo brijanje.

Bitno je znati ovo. Koristite kvalitetne brijače i dezinfikujte ih pre svake upotrebe. Korišćenje jednokratnog brijača preporučuje se dva do tri puta, nakon toga ga morate zameniti.

Pena za brijanje pomoći će vam i sprečiti oštećenja kože! Treba birati  penu koja dezinfikuje kožu lica na prirodan način i sadrži unutar sebe što manje alkohola. Alkohol može isušiti lice.

Nepravilnim skidanjem malja sa lica ili korišćenjem jakih sredstava za pre i posle brijanja, isušuje se površinski sloj epitela i on gubi vodu. Neki mogu da primete perutanje kože i neizdrživ svrab, posebno kada malje ponovo krenu da rastu. Nanošenjem hidratantne kreme ujtru i uveče sprečava se dehidriranost kože.

Znojne akne na licu usled maljavosti

Kako bi olakšali lude godine, važno je redovno uklanjati malje sa lica. Posebno u toku leta, jer koža luči veće količine sebuma u pubertetu. Kada nam je toplo, sebum otežva koži lica disanje što prouzrokuje veće količine znoja na koži. To itekako ostavlja posledice na kožu lica u pubertetu. Nakon treninga ili šetnje po toplom vremenu mogu se javiti bubuljice koje svrbe. Tuširanje je prva pomoć, koja će ohladiti kožu i neke od znojnih bubuljica će nestati. Obično se povlače nakon par sati ili dan do dva .

Tamni podočnjaci u toku puberteta

Mnoge osobe pubertet isprate uz tamne podočnjake i umoran izgled lica. Telu je potrban san, posebno u ludim godinama kada ono ubrzano raste i razvija se. Za netečene  oči, rešenje su hladne obloge. Kamilica deluje izbeljujuće na kožu lica i može trenutno ujednačiti ten.

Kako bi trajno izbegli umorne i tamne podočnjake pored kvalitetnog sna, neophodno je dve litre vode dnevno. Dehidratacija organizma usporava cirkulaciju, a koža ispod očiju je tanka. Kada krv lagano struji ispod kože lica, ona se i providi kroz tanku kožu oko očiju. Kao rezultat toga imamo podočnjake.

Na pomenute probleme sa kožom lica utiče brza hrana i prekomeran unos šećera. Ko još ne voli slatkiše u toku puberteta? I mislili smo da nemate odgovor!

Zdrava hrana je bitan faktor lepe kože, a posebno je važna fizička aktivnost, koja će ubrzati cirkulaciju i doprineti svežem izgledu lica. Barem pola sata šetnje ili vožnje biciklom popraviće raspoloženje, dok će pravilno čišćenje lica zaštiti kožu od masnoće, bubuljica i drugih promena u toku ludih godina.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA