Kako da im olakšate „lude godine“?

Odrastanje nije  lako. Tinejdžerski period sam po sebi nosi mnoge nedoumice, sumnje i iskušenja, vršnjaci postaju najznačajniji uzor, pa dete koje je do tada roditelje smatralo apsolutnim autoritetima počinje da se „otima“.

Potrebno vam je mnogo strpljenja, ljubavi i podrške, jer ćete jedino na taj način pomoći adolescentu da se izbori sa svim problemima koje donose „lude godine“. Ukoliko se pitate o čemu sve treba da razgovarate sa njima i koje savete da im date pre nego što sami, na teži način, dođu do zaključaka, evo nekoliko preporuka psihologa koji su sastavili „listu“ razgovora, odnosno tema koje bi trebalo da dotaknete sa svojom decom.

  • Najvažnije što treba da im ponudite je sloboda u određenim odlukama. To ne znači da ne kontrolišete dete i da ga ne usmeravate, ali mora da shvati da iz svojih iskustava uči.
  • Zbog toga mu dozvolite izbore u skladu sa godinama i karakterom, jer će jedino tako naučiti da bude samostalno. Nemojte dozvoliti da vas dete krivi što ste ga, na primer, naterali da se upiše u srednju školu koja se vama činila kao najbolji izbor. Roditelji bi trebalo deci da ukažu na sve prednosti i mane neke odluke, ali ona mora na kraju da bude njihova.
  • Naučite ih da budu „najbolja verzija sebe“. To znači da im ulivate samopouzdanje, da ih podstičete da se ne porede sa drugima, niti da se vrednuju u odnosu na tuđe kvalitete.
  • Najbolje je da znate sa kim se dete druži, ko su mu prijatelji i kako na njega utiču. Objasnite mu da je svaka osoba jedinstvena i da je to što je, na primer, njegov drugar odličan u košarci ne znači da i vaše dete treba da trenira isti sport. Insisitirajte da se „pronađu“, da shvate šta im najviše prija i šta ih ispunjava i da u toj aktivnosti daju svoj maksimum.
  • Učite ih empatiji. Pokušajte da im objasnite da će ih ljudi sigurno povređivati, ali da se potrude da nikome ne prilaze sa strahom. Biće i razočaranja i suza, ali je važno da veruju u sebe i da ne odustaju od svojih ciljeva. Za takav stav potrebna im je podrška porodice i zbog toga se potrudite da dete shvati da ćete, bez obzira na sve, uvek biti tu za njega.
  • Pokušajte da im objasnite da nije zdravo gajiti loše emocije, bes, gorčinu, ljutnju i stimulišite ih da o svojim osećanjima uvek govore. Ne moraju se poveravati vama, ali je jako važno da svoje emocije prihvate i kanališu. Ukoliko nauče da praštaju, to će im pomoći da i kasnije vode ispunjeniji i srećniji život.
  • Naučite ih da se oslobode prevelikih očekivanja, da pokušaju realno da sagledaju svoju stvarnost, prijatelje i okruženje. To će možda biti i jedna od najdragocenijih lekcija za vaše dete.
  • Naučite ih da ne mogu svima da se dopadnu. Tinejdžeri imaju silnu želju da se uklope u društvo i da budu prihvaćeni. Takva nastojanja treba da cenite, ali je važno da detetu objasnite da zbog toga ne sme da ode u krajnosti i problematična ponašanja ili da odustane od sopstvenih želja. Na vreme ih naučite da kažu „ne“ svemu onome što se kosi sa njihovom prirodom i karakterom.

Detetu treba davati smernice, ali ne smete živeti njegov život umesto njega. Uputite ga na sport ili neku drugu aktivnost, čak i ako ne pokazuje preterani talenat, potrudite se da nema mnogo slobodnog vremena. Učite ga zdravom životu i dobrim navikama. Tako će zauvek voditi računa o svom telu i umu, a to će preneti i na svoju decu. Naučite decu da vole svoje telo, što je možda i najteži deo vaspitanja. Devojčice su posebno osetljive na fizički izgled, pa ako vaša ćerka ima nekoliko kilograma viška pomozite joj da ih zdravo izgubi.

I, bez obzira koliko vam se njihovi problemi čine smešni ili nebitni, morate da znate da su njima najveći i najteži. Zbog toga ih nikada nemojte ismevati niti ih grditi. Saslušajte vrlo pažljivo, pomozite im da ih reše i ponašajte se kao da su to najvažnije stvari na svetu.

Vaspitanje podrazumeva određenu dozu frustracije. Zbog toga im nemojte priuštiti samo komfor i „život bez briga“. Potrudite se da shvate svoje obaveze i odgovornosti, čije neizvršavanje ima posledice. Psiholozi savetuju da je najbolje da se sa detetom dogovorite šta će biti kazna za loše postupke.

Ohrabrujte decu i postavljajte im nove izazove, naučite ih da veruju svojim instinktima i srcu.

Ohrabrite ih da pomažu drugima, da poklanjaju stvari koje im više ne trebaju, da se trude da skupljaju uspomene i lepe trenutke, ne materijalne stvari.

Sva životna iskustva su vredna, a ne samo trenuci u kojima je dete doživelo uspeh. Neuspesi su osnova za lični razvoj i rast. Važno je da dete to nauči pre nego što odraste, jer će se tako razviti u zrelu i stabilnu ličnost.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram