Proliv kod novorođenčeta

Uzroci proliva kod dece su brojni. Među najčešće spadaju infekcije crevnim virusima i bakterijama. Bez obzira da li se radi o infekciji ili drugom uzroku, proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg deteta. Često se dešava da najpre starije dete ima proliv, pa se on posle izvesnog vremena javlja i kod mlađeg deteta (novorođenčeta).

proliv

Autor: Asist. dr sci med  Miloš Ješić, pedijatar-neonatolog

Kada je reč o učešću roditelja u proceni proliva svoje bebe, treba znati sledeće činjenice:

1. Beba normalno ima različitu učestalost stolica u toku dana (moguće je posle svakog obroka, sve do jednom na nekoliko dana).

2. Stolica bebe je nešto tečnija nego stolica starijeg deteta. Problem u proceni imaju uglavnom roditelji sa prvim detetom, ali i oni posle kraćeg vremena stiču iskustvo da razlikuju «normalnu» od tečne stolice.

3. Promena boje stolice od zlatno žute u zelenu nije događaj koji treba da zabrinjava. Stolica može da bude zelena zbog promene bakterijske flore i bez proliva, ili se radi o takozvanim stolicama gladi – kada dete unosi manje mleka. Međutim, stolica ne bi smela da bude crna, ili sa primesama krvi – tada bebu treba odmah odneti na pregled.

4. Ako su roditelji procenili da beba ima proliv, najvažnije je ustanoviti da li su stolice obilne i vrlo česte. Ponekad ritam stolica ostaje isti kao i pre proliva, recimo posle svakog obroka, ali je količina izgubljene tečnosti tolika da prevazilazi unetu količinu u toku dana (pre svega mleko, a između obroka čaj).

5. Proliv novorođenčeta je apsolutni razlog da se beba odnese na pregled kod pedijatra. Samo pedijatar može da obavi kompletan pregled. Roditelji ne treba da obavljaju pregled, ali treba da primete sledeće: da li beba prihvata redovne obroke ili ih odbija, da li je dobro raspoložena ili je apatična i klonula, da li češće plače – što može da znači da ima bolne senzacije (osećaje), da li piški u manjim količinama nego pre proliva, da li možda ima povišenu temperaturu…

6. Pre nego što se stigne na pregled, najvažnije je održati – ako je moguće, normalan ritam dojenja i ponuditi čaj za bebe. Ne treba primenjivati nikakve druge terapijske mere pre odlaska kod pedijatra.

Pregled pedijatra
Pedijatar će pregledom ustanoviti opšte stanje bebe i stepen dehidriranosti. Pored kliničkih znakova, od značaja će biti i merenje telesne mase, koja je kod ozbiljnijeg proliva obično u znatnom padu. Potrebno je i nekoliko biohemijskih analiza (natrijum, kalijum, kiselost unutrašnje sredine) – kako bi se moglo proceniti da li će beba nadalje da se bolnički leči, ili će biti na kućnom tretmanu. Razlozi za prijem u bolnicu su: loše opšte stanje, umerena ili teška dehidracija sa znatno poremećenim biohemijskim analizama, kao i povišena telesna temperatura. Ako je beba lakše dehidrirana, a sprovedene analize su u granici normale, nastaviće se kućni tretman – koji podrazumeva, pre svega, redovne obroke (podoj ili veštačko mleko) i dodatni unos (po želji) posebnih rastvora koji sadrže minerale i šećer u odgovarajućoj količini. Mogu se dodati kapsule iz grupe probiotika, a u slučaju prisutnih naslaga kandide u ustima – primenjuje se odgovarajući sirup.

Pročitajte i:  Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks,  hleb…?

Za svaku bebu koja je upućena na kućni tretman nakon dijagnostikovanja proliva, obavezni su kontrolni pregledi, koji mogu da budu svakodnevni ili na dva, tri dana od prvog pregleda. Na taj način se proverava da li se proliv postepeno povlači ili se intenzivira, što može da bude razlog za naknadnu odluku o bolničkom lečenju. Ukoliko se stolice normalizuju, na jednom od kontrolnih pregleda se konstatuje potpun oporavak i zaključuje da je beba ozdravila.

Podeli:

Komentari

 1. Imam bebu od 3 meseca, poslednjih nekoliko dana ima prolivaste stolice koje su jako česte, kaki po 10 puta dnevno. Beba sisa, ali poslednjih dana malo više spava i slabije jede, ali dok je budna, vesela je. U ustima ima sor , dajem joj daktanol. Kako zaustaviti proliv? Da li joj dati neki probiotik?

  Odgovori na komentar
 2. Beba ima 3 meseca, pocela je jutros posle svakog obroka da kaki, prve dve stolice su bile retke i obilnije nego inace,svaka naredna sve manje i manje. Ukupno 14 puta danas. Na prirodnoj je ishrani i jede malo vise nego inace. Beba je vesela, guguce i smeje se, na momente zaplace ali nista strasno. Celog dana je gurala ruke u usta i cesala zubice. Molim za savet.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani.Beba od pola mjeseca ima proliv.Inace dobija na tezini i ne odbije obroke,fino spava.Da li smije da koristi Linex baby ? Ili nesto drugo ?Unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, beba ima dva i po meseca i poslednjih nekoliko dana ima zelenu stolicu tokom celog dana istim ritmom kao i pre samo je zelena, a uveče grčeve i proliv. Inače je vesela i čini se da lepo napreduje, jedino uveče kad ima grčeve plače. Ranije nije imala grčeve, sad su se pojavili. Šta može biti uzrok? Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Za.početak dajte bebi probiotik (Probiodrops) i da se prati…ako za 10-tak dana NE bude bolje (a dete sisa), Vi da izbacite mleko i ml.proizvode iz Vaše ishrane.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani,beba I’ma dva Ipo meseca zadnjih 3 4 Dana beba I’ma proliv I balavi inace sisa normal vesela sve normalno sta je najbolje uraditi ? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,baba od dva meseca i 6 dana vec 5 dana ima vodenastu stolicu. Nekad je malo gusca ali uglavnom je vodenasta. I to uglavnom posle svakog obroka. Jede duplo manje nego pre toga. I malo je vise pospan. Inace bili smo na redovnoj kontroli pre 5 dana i sve je bilo super. Ali od tad je poceo problem. Da napomenem da mi je starije dete imalo stomacni virus pre dve nedelje. Molim za savet.

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,beba mi ima retku stolicu vec 5.dan bime smo kod doktorke rekla je samo Bio Gaju,inace bebi je mek stomacic napredovala je 1.470. Inace ima mesec dana. I sada lepo doji,ima 1-2.retke stolice dnevno. Da li smem da joj dajem kim caj ili odmah do doktorke? Hvala.

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA