Proliv kod novorođenčeta

Uzroci proliva kod dece su brojni. Među najčešće spadaju infekcije crevnim virusima i bakterijama. Bez obzira da li se radi o infekciji ili drugom uzroku, proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg deteta. Često se dešava da najpre starije dete ima proliv, pa se on posle izvesnog vremena javlja i kod mlađeg deteta (novorođenčeta).

proliv

Autor: Asist. dr sci med  Miloš Ješić, pedijatar-neonatolog

Kada je reč o učešću roditelja u proceni proliva svoje bebe, treba znati sledeće činjenice:

1. Beba normalno ima različitu učestalost stolica u toku dana (moguće je posle svakog obroka, sve do jednom na nekoliko dana).

2. Stolica bebe je nešto tečnija nego stolica starijeg deteta. Problem u proceni imaju uglavnom roditelji sa prvim detetom, ali i oni posle kraćeg vremena stiču iskustvo da razlikuju «normalnu» od tečne stolice.

3. Promena boje stolice od zlatno žute u zelenu nije događaj koji treba da zabrinjava. Stolica može da bude zelena zbog promene bakterijske flore i bez proliva, ili se radi o takozvanim stolicama gladi – kada dete unosi manje mleka. Međutim, stolica ne bi smela da bude crna, ili sa primesama krvi – tada bebu treba odmah odneti na pregled.

4. Ako su roditelji procenili da beba ima proliv, najvažnije je ustanoviti da li su stolice obilne i vrlo česte. Ponekad ritam stolica ostaje isti kao i pre proliva, recimo posle svakog obroka, ali je količina izgubljene tečnosti tolika da prevazilazi unetu količinu u toku dana (pre svega mleko, a između obroka čaj).

5. Proliv novorođenčeta je apsolutni razlog da se beba odnese na pregled kod pedijatra. Samo pedijatar može da obavi kompletan pregled. Roditelji ne treba da obavljaju pregled, ali treba da primete sledeće: da li beba prihvata redovne obroke ili ih odbija, da li je dobro raspoložena ili je apatična i klonula, da li češće plače – što može da znači da ima bolne senzacije (osećaje), da li piški u manjim količinama nego pre proliva, da li možda ima povišenu temperaturu…

6. Pre nego što se stigne na pregled, najvažnije je održati – ako je moguće, normalan ritam dojenja i ponuditi čaj za bebe. Ne treba primenjivati nikakve druge terapijske mere pre odlaska kod pedijatra.

Pregled pedijatra
Pedijatar će pregledom ustanoviti opšte stanje bebe i stepen dehidriranosti. Pored kliničkih znakova, od značaja će biti i merenje telesne mase, koja je kod ozbiljnijeg proliva obično u znatnom padu. Potrebno je i nekoliko biohemijskih analiza (natrijum, kalijum, kiselost unutrašnje sredine) – kako bi se moglo proceniti da li će beba nadalje da se bolnički leči, ili će biti na kućnom tretmanu. Razlozi za prijem u bolnicu su: loše opšte stanje, umerena ili teška dehidracija sa znatno poremećenim biohemijskim analizama, kao i povišena telesna temperatura. Ako je beba lakše dehidrirana, a sprovedene analize su u granici normale, nastaviće se kućni tretman – koji podrazumeva, pre svega, redovne obroke (podoj ili veštačko mleko) i dodatni unos (po želji) posebnih rastvora koji sadrže minerale i šećer u odgovarajućoj količini. Mogu se dodati kapsule iz grupe probiotika, a u slučaju prisutnih naslaga kandide u ustima – primenjuje se odgovarajući sirup.

Pročitajte i:  Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks,  hleb…?

Za svaku bebu koja je upućena na kućni tretman nakon dijagnostikovanja proliva, obavezni su kontrolni pregledi, koji mogu da budu svakodnevni ili na dva, tri dana od prvog pregleda. Na taj način se proverava da li se proliv postepeno povlači ili se intenzivira, što može da bude razlog za naknadnu odluku o bolničkom lečenju. Ukoliko se stolice normalizuju, na jednom od kontrolnih pregleda se konstatuje potpun oporavak i zaključuje da je beba ozdravila.

Podeli:

Komentari

   • Postovani,beba ima 3 meseca. Juce celog dana nije kakila i danas je kakila 4 puta. I od sinoc joj krci u stomaku. Stolica je zuta,tecna,nije neprijatnog mirisa. Mada je njoj uvek takva stolica,samo nije tako cesta. Bila je cesta u pocetku,a onda od drugog meseca jednom do dva puta dnevno. Spava i lepo jede.Da li je ovo proliv ili ne? I kako da razlikujem proliv od noralne stolice? Dajem joj BioGaia probiotik i Espumisan kapi protiv grceva po preporuci pedijatra.

    Odgovori na komentar
 1. Cini mi se poslednjih dana da je bebi redja i tamnija stolica! Jutros je u stolici bilo nesto slicno belom dugom koncu. Od skoro pijemo vodu sa kimom. Beba ima dva i po meseca. Molim za misljenje.

  Odgovori na komentar
  • Vodu sa kimom ZABORAVITE!
   Sve što treba bebi je u maminom mleku, pa i voda. Ako beba lepo jede i napreduje – nema razloga za brigu.

   Opisani “končić” je naprosto nemoguće komentarisati bez uvida u stolicu

   Odgovori na komentar
 2. Zabrinuta mama 06.07.2016 u 15:18

  17 mjesecni djecak imao proliv prije desetak dana, terapija linexom i enterofuryil sirup, malo se normalizovala stolica par dana i opet sad pocele prvo tecnije stolice pa proliv! Inace djecak je ranije imao tvrdje stolice. Sve ukupno traje dvadesetak dana, sa periodima prestanka. Molim Vas savjet. Nekoliko pregleda kod pedijatara je imao i nije se rijesio problem.. Unaprijed zahvaljujem!

  Odgovori na komentar
   • Koji još probiotik može da se daje odojčetu od 2 puna meseca osim Biogaie? Beba (dojim je) tečnu i tamniju stolicu nekoliko dana, a juče i danas se ponaša kao da ima zatvor. Juče celog dana nije imala stolicu, non-stop joj bućka u stomaku, grčila se i VRISTALA da bi na kraju (oko ponoći) opet dobila stolicu nalik prolivu (dosta tečna i tamna). Danas opet (još uvek) nije imala stolicu.

    Odgovori na komentar
 3. Beba ,14. mjeseci vec nedelju dana ima stolice za koje ne mogu da odredim da li su proliv ili samo rjedje stolice ,u boji su zuckaste . Da li je potrebna posjeta pedijatru? I da napomenem da beba unosi vise tecnosti i kolicinski manje hrane,ali je ne odbija. Da li je to moze biti povezano sa izbijanjem zubica?

  Odgovori na komentar
  • Teško je to proceniti bez uvida u stolicu, ali SVAKAKO treba dati probiotik u narednih 10-tak dana, pa da se beba prati. Za sada NEMA potrebe da se ide na pregled.

   Odgovori na komentar
  • Ako beba lepo dobija na težini onda je dovoljno da se daje probiotik. Ukoliko za 7 do 10 dana i dalje bude ovako – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 4. Beba ima 2 ipo meseca ima proliv vex 4 do 5 dana bila Sam kod doctora dao mi je formulu da ga hranim za 2 dana pa da ga zovnem, ali ja mislim da je danas malo Kilaza spala od 50 do 100 grama Dali je to normalno beda se smeska nema tmperaturu I dobro jede bojim se da nije nesto opasno molim pomozite mi☹️ Unapred hvala

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA