Probiotici od prvog dana rođenja

Lactobacillus reuteri Protectis je jedna od prvih probiotiskih bakterijskih vrsta koja se prirodnim putem stvara u crevnoj flori novorođenčeta.

Foto: Pixabay


To je jedan od najbolje istraženih probiotika kod beba i dece do treće godine sa brojnim pozitivnim efektima, što je potvrdjeno u preko 200 kliničkih studija. L. reuteri se pokazao kao efikasan, delotvoran i bezbedan za primenu od prvog dana rodjenja. Soj L. reuteri Protectis je jedinstven po tome što je izolovan iz majčinog mleka i sastavni je deo zdravog organizma svake osobe

Klinički je dokazano da je upotreba BioGaia Protectis probiotskih kapi efikasna kod:

  • pravilnog razvoja mikrobiote beba rođenih carskim rezom

Tokom vaginalnog porođaja novorođenče prolazeći kroz vaginalni kanal dolazi u kontakt sa velikim brojem bakterija, što pozitivno utiče na razvoj imunog sistema i nastanjivanje creva novorodjenčeta dobrim bakterijama. Studije su potvrdile različite tipove bakterija kod beba rodjenih prirodnim putem prolaskom kroz vaginalni kanal i različite bakterije u crevima dece koja su rodjena carskim rezom.  Ukoliko je beba rodjena carskim rezom, taj put prolaska je izbegnut i novorodjenče se kolonizuje bakterijama sa kože. To dovodi do promena u crevnom mikrobiomu  bebe, a ukoliko se nivo dobrih bakterija u crevima ne koriguje do kraja druge godine života, on ostaje promenjenog sastava za ceo život.  Deca koja se radjaju carskim rezom imaju nešto povećan rizik za oboljevanje od astme, dijabetes tipa 1, celijačnu bolest, gojaznost, alergije a vrše se ispitivanja da li ova stanja mogu da budu povezana sa izmenjenim sastavom crevne flore novorođenčeta rodjenih carskim rezom.

Probiotske dobre kulture su  korisne i za bebe rođene vaginalnim putem jer povećavaju broj  korisnih  bakterija u crevima i podržavaju razvoj normalne crevne flore. Nedavno istraživanje pokazalo je da Lactobacillus reuteri Protectis kod beba rođenih carskim rezom čini njihovu mikrobiotu sličnijom vaginalno rođenim bebama. Rana suplementacija probioticima može da prevenira razvoj mnogih patoloških stanja u kasnijem uzrastu.

  • trudnica za obnovu crevne flore i sprečavanje problema sa varenjem kod majke, i pojavu alergije kod dece

Lactobacillus reuteri Protectis na prirodan način balansira crevnu mikrofloru i time podstiče zdravo okruženje u digestivnom traktu, što ga čini podobnim i bezbednim za žene u drugom stanju. Sve ovo je dokazano studijom sprovedenom u Švedskoj koja je obuhvatila decu sa rizikom od nastanka alergije. Za vreme studije majke su uzimalne dnevnu dozu L. Reuteri Protectis tokom poslednje dve do četiri nedelje trudnoće. Ova studija je takodje pokazala pozitivan efekat na probleme sa varenjem prisutne kod trudnica.

  • za sprečavanje kolika (grčeva) kod novorođenčadi :

Studije su pokazale da bebe sa kolikama imaju manji broj korisnih laktobacila u organizmu. BioGaia Protectis probiotske kapi sadrže Lactobacillus reuteri Protectis, koji podstiče rast dobrih bakterija u intestinalnom traktu, uspostavlja zdravu ravnotežu crevne flore i time značajno umanjuje prosečno dnevno trajanje plača. Bezbedne su i korisne za primenu od rodjenja.

  • kod infekcija i problema sa imunitetom

Redovna primena probiotika L. reuteri Protectis značajno utiče na zdravlje -ustanovljeno je da deca koja svakodnevno dobijaju dnevnu dozu probiotskih bakterija ređe oboljevaju od crevnih infekcija i da ređe koriste antibiotike.

Naseljavanje digestivnog trakta bebe dobrim bakterijama počinje još u trudnoći, nastavlja se tokom porodjaja i sve vreme tokom života.  Tokom porodjaja  i tokom dojenja se dobijaju različite vrste probiotskih i prebiotskih bakterija. . Neke studije su pokazale da mleko dojilja koje žive u seoskoj sredini sadrži veću količinu L. reuteri od žena koje žive u urbanoj sredini, predpostavlja se zbog razlika u ishrani majke, zbog čega se posebno savetuje primena ovog probiotika kod beba u gradovima.

U početku je digestivni trakt novorodjenčeta nezreo, a kako beba raste vremenom se i broj dobrih bakterija povećava i jačaju njihove odbrambene uloge. Kapi BioGaia Protectis su delotvorne prilikom izgradnje crevne flore dobrim bakterijama. Mehanizam koji kontroliše normalnu floru sprečava da se u crevima razmnožavaju bakterije koje organizmu nisu potrebne. Veliki procenat ćelija imunog sistema (preko 70%) se nalazi u crevima, gde živi veliki broj bakterija koje štite organizam od infekcija. Ako dodje do narušavanja ravnoteže u crevnoj flori, uvek je potrebno obnoviti količinu dobrih bakterija u crevima. Najlakši način za obnovu crevne flore je primena adekvatnog probiotika koji u sebi sadrži kulture bakterije koje mogu da pomognu za jačanje imuniteta kod dece.

  • kod dijareje -redovnom primenom kapi umanjuje se rizik od pojave dijareje, smanjuje se ozbiljnost tegoba i trajanje bolesti

Probiotici imaju značajnu ulogu i oni ne dozvoljavaju štetnim mikroorganizmima da se razmnožavaju na epitelnoj sluznici creva. Najveću sposobnost u odbrani protiv infekcija imaju bakterije iz soja Lactobacillus koje smanjuju mogućnost respiratornih i gastrointerstinalnih infekcija. Ove bakterije se nalaze u sastavu probiotika Biogaia. One imaju veoma povoljan uticaj na imuni sistem, povećavaju njegovu aktivnost i pomažu da organizam bude spreman za odbranu od virusa.

Urađeno je nekoliko studija o bezbednosti BioGaia probiotika koje su obuhvatile novorođenčad (uključujući i prevremeno rođene bebe), malu decu, odrasle osobe, trudnice, starije osobe i imuno-kompromitovane osobe. Ni u jednoj od ovih studija probiotik Lactobacillus reuteri Protectis nije pokazao neželjena dejstva, čak i kad se unosio u dozama koje su bile daleko iznad nivoa sadržanog u BioGaia® proizvodima. BioGaia kapi su potpuno bezbedne za dugoročnu primenu i nije potrebno praviti bilo kakvu pauzu tokom primene. Preporučena dnevna doza probiotika Lactobacillus reuteri Protectis jeste 100 miliona CFU ili 108 CFU, što je sadržaj 5 kapi proizvoda BioGaia ili jedne tablete za žvakanje.

Promo objava

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA