Preminuo legendarni književnik Raša Popov

Dečji pisac, glumac i novinar Raša Popović preminuo je juče u Beogradu u 84. godini


Raša je preminuo nakon duge i teške bolesti.

Popov je bio srpski književnik, dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik „Mokrinskih novina“, zvezda dečije televizijske emisije „Fore i fazoni“.

Rođen je u Mokrinu 26. juna 1933. godine. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle. Napisao je više od 500 televizijskih emisija, od kojih preko 200 za decu.

Godine 1952. došao je na studije u Beograd. Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost.

Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista Mladost od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine.

Osim toga, bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće „Matica srpska“ bio je od 1983. do 1985. godine.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, a neke od najpoznatijih su „Radost saznanja“, „Fazoni i fore“ – gde je igrao čuvenog Rašu Pronalazača, „Varošarije“, „U snu san“, „Šešir bez dna“.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju „Vidovi fašizma“.

Bio je kolumnista Politike, gde je uglavnom pisao o društvenim temama.

Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, a iz tog braka ima sina i ćerku.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram