Prednosti i mane suvog voća

Svi znamo da je voće zdravo i puno dobrih nutritijenata, ali često se zapitamo da li i suvo voće ima sve te dobre karakteristike, i koliko je dobro da ga konzumiramo, ali i u kojoj količini.

Vreme praznika uz svoje uobičajene rutine donosi nam i različite sorte suvog voća koje su deo naše praznične trpeze.

Važno voditi računa o količini

Iako su mnogobrojne studije pokazale da suvo voće predstavlja koncentrat voća, kome je samo izvučena voda, treba znati da pored toga što su hranljive materije u njemu značajno prisutne, isti je slučaj i sa šećerom. Zapravo jedina mana suvog voća su visoke koncentracije šećera koje sadrži, stoga je jako važno voditi računa o količini koja se unosi.

Koliko suvog voća možemo pojesti dnevno?

Naravno ne treba zaboraviti da su šećeri iz suvog voća značajno zdraviji od onih koji se nalaze u industrijskim proizvodima. Ovi šećeri su idealni za sportiste, ili ako Vam je neophodna dodatna energija, a želite da unesete nešto zdravo. Važno je da samo zapamtite, da suvo voće sadrži oko pet puta više šećera od iste količine ne suvog istog voća. Neka prosečna mera za zdrave ljude je oko jedne kafene šoljice ukupno svog suvog voća, ukoliko ne konzumirate ništa drugo slatko, dok kod dijabetičara i onih na posebnim restriktivnim dijetama, ali i za decu do dvaneste godine maksimalno do pola šoljice suvog voća.

Šta još treba da znate kada je suvo voće u pitanju?

Kao i kod svih namirnica koje kupujete, važno je da znate njihovo poreklo, ali i mesto i način na kome se drže. Sigurno da je domaće osušeno voće najbolji izvor jer tada znate da je sušeno pod svim higijenskim merama i bez dodataka aditiva. Ako imate priliku da birate, uvek kupujte suvo voće iz morskih predela, jer se u procesu sušenja često koristi morska voda, koja takođe ima svoje blagodeti. Suvo voće može biti značajan sastojak za organske, veganske slatkiše.

Urme najzdravije voće na svetu

Urme nose epitet najzdravijeg voća na svetu upravo zbog niza korisnih svojstava koje imaju. One olakšavaju probavu, značajan su izvor gvožđa, utiču na zdravlje oka, snižavaju holesterol, jačaju srce i krvne sudove, smanjuju krvni pritisak, štite od moždanog udara, značajna su hrana za mozak, pa se preporučuju tokom učenja ili drugog mentalnog zamora. Veruje se da su dve urme dnevno za odrasle, jedna za decu ulaznica za dug i zdrav život.

Urma sa puterom od orašastih plodova

Za sve one koje žele da izbace nezdrave slatkiše iz svoje upotrebe,a kada imaju nalet želje za slatkim idealan slatkiš su urme punjene puterom od orašastih plodova, na primer kikiriki, badem, lešnik puter ili njihova mešavina. Ovaj slatkiš možete preliti crnom čokoladom i ostaviti u zamrzivaču da se stegne. Dovoljna doza za dan je pola ovako punjene urme. Dobićete značajne sastojke i umirićete zelju za slatkišima.

Neodoljivo suvo grožđe

Na našem podneblju, svakako najčešće konzumirano suvo voće, koje je često i deo domaćih kolača i torti. Ove zdrave bobice utiču povoljno na digestivni sistem, bogate su mnogobrojnim vitaminima i mineralima, a pomažu i u jačanju imuniteta. Kod onih koji žele da na zdrav način dobiju na kilaži suvo grožđe utiče na izgradnju zdravih mišića i tetiva. Suvo grožđe pomaže u čišćenju organizma od različitih toksina.

Suva šljiva prva pomoć kod opstipacije

Suve šljive su možda najčešće upotrebljavano suvo voće u našoj populaciji. Najčešće ih koristimo kada postoji problem sa probavom, a pored toga one štite organizam u borbi protiv slobodnih radikala. Smanjuju holesterol, učestvuju u prevenciji dijabetesa i mnogobrojnih kardiovaskularnih bolesti. Bogate su vitaminom K i beta karotenom. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da ljudi koji učestalo jedu namirnice bogate beta karotenom su srećniji, pa su šljive upravo i dobre i za raspoloženje. One su pogodne i kod trudnica da regulišu probavu, a vašem detetu ih postepeno možete uvoditi već sa prvim namirnicama.

Suve kajsije, izvor beta karotena

Kao i ostalo narandžasto voće, suve kajsije su bogate beta karotenom. Dobar su izvor vlakana i kalijuma, pa podstiču varenje, a bogatstvo vitaminom A ih čini sjajnim antioksidansom i borcem protiv slobodnih radikala. Kajsije možete uvesti vašoj bebi od šestog meseca, ali treba biti oprezan kod kupovine suvih kajsija, jer one često kako bi zadržale svoju boju imaju dodat oksid sumpor. Njega ćete prepoznati na deklaraciji pod oznakom E 220.Upravo dodatak ovog aditiva treba da izbegavaju svi oni sa opstruktivnim bolestima ili problemima sa disanjem ili alergijama.

Ostalo suvo voće

Najčešće konzumirane kod nas su i suve smokve koje značajno pomažu probavu ali i regulišu dijabetes, smanjuju masnoće, leče anemiju ali i pomažu u očuvanju reproduktivnog zravlja.Poslednjih godina značajno je porasla konzumacija i sušene brusnice, borovnice i aronije. Ovo sušene bobičasto voće pored toga što poboljšava krvnu sliku, bogato je antioksidansima, pomaže i u borbi sa urinarnim infekcijama.

Zamena za slatkiš pun dobrih nutritijenata

Suvo voće je idealna zamena za slatko koje donosi važne sastojke za organizam. Koristite ga u kombinaciji sa orašastim plodovima kao dodatak kašama za doručak ili samostalno. Dodajte ga u domaće pravljene slatkiše kako biste izbegli industrijski šećer. Neka suvo voće bude deo vaše svakodnevne ishrane, ali uvek vodite računa o količini jer pored svih blagodeti, sadrže i značajnu količinu šećera.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalista dermatovenerolog.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA